Gordon_23 Opublikowano 3 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2002 Mam dysk Samsung SV4084H Ma on system SMART i gdzies wyczytalem ze podobno ktorys z parametrow podaje temperaturke dysku ... Czy ktos moze wie ktory parametr za to odpowiada i jakim programikiem to sprawdzic ? Z gory dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 3 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2002 Mozna odczytac temperature dysku programem Speedfan. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 3 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2002 Wlasnie go uzywam ale w czujnikach mam tylko 2 z plyty podlaczone (pokazuja dobre temperatury) trzeci z plyty jakby niepodlaczony (bo pokazuje -55 C :? i czwarty czujnik (LM75) pokazuje 11 C czyli tez zamalo... A w ostatnij zakladce (SMART) nie ma zadnego parametru ktory by w choc najmniejszym stopniu wskazywal ze to temperatura :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 3 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2002 Wlasnie go uzywam ale w czujnikach mam tylko 2 z plyty podlaczone (pokazuja dobre temperatury) trzeci z plyty jakby niepodlaczony (bo pokazuje -55 C :? i czwarty czujnik (LM75) pokazuje 11 C czyli tez zamalo... A w ostatnij zakladce (SMART) nie ma zadnego parametru ktory by w choc najmniejszym stopniu wskazywal ze to temperatura :(:lol: :lol: :lol: Sorry ale musialem. Na samej gorze speedfana masz zakladke S.M.A.R.T poprostu na nia klikasz wybierasz sobie dysku i w pewnej linijce masz napis temperature. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 3 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2002 Niestety.. nie ma takiego... Sa wszystkie inne jak Raw Read Error Rate itd... Ostatni jest (Unknown Atribute) ale ma wartosc 100 wiec to chyba nie to.. Torszke zaufania w umiejetnosci innych panie Feluke :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cherry Opublikowano 3 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2002 Jeżeli dysk S.M.A.R.T. ma sensor temperatury to speedfan go pokaże na liście wszystkich sensorów (a nie w zakładce SMART) - wyjątek stanowią tu dyski 4D**** Maxtora z serii D540X, w których nie ma sensora a jest on wykryty i podaje wartość 0 - jest to pozostałość po sensorze z serii 4K****, które ten sensor posiadają i sprawuje się on znakomicie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 3 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2002 w SpeedFanie temp dysku jest w pierwszej zakladce : Readings to druga od gory temp , pisze HD0 : 36*C (np) W S.M.A.R.T. ni ma temperatury Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 3 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2002 Z tego co przeczytalem mozna jdnoznacznie wywnioskowac ze moj dysk nie ma sensora temperatury bo jak juz pisalem sa tylko sensory z plyty glownej.. Z dysku niestety nie... Szkoda :( Widac SMART SMART'owi nierowny :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 3 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2002 w SpeedFanie temp dysku jest w pierwszej zakladce : Readings to druga od gory temp , pisze HD0 : 36*C (np) W S.M.A.R.T. ni ma temperatury Owszem jest :) Zalezy to od dysku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 3 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2002 w SpeedFanie temp dysku jest w pierwszej zakladce : Readings to druga od gory temp , pisze HD0 : 36*C (np) W S.M.A.R.T. ni ma temperatury Owszem jest :) Zalezy to od dysku. Ktora to temperatura w SMART ? czy Barracuda IV nie pokazuje tam ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 3 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2002 Ktora to temperatura w SMART ? czy Barracuda IV nie pokazuje tam ??? W SMART'cie napewno pokazuje jaka jest temperatura. Nawet pamieta jaka byla najwyzsza zanotowana temperatura. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 3 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2002 Ktora to temperatura w SMART ? czy Barracuda IV nie pokazuje tam ??? W SMART'cie napewno pokazuje jaka jest temperatura. Nawet pamieta jaka byla najwyzsza zanotowana temperatura. Qrfa, faktycznie, jest !!! chyba juz slepne 8O , pisze jak byk, "worst" to maxymalna zarejestrowana ? qrde kiedy on mial 46*C ??? 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 3 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2002 Ktora to temperatura w SMART ? czy Barracuda IV nie pokazuje tam ??? Mam m.in. BIV i pokazuje napewno. Zakladka SMART i 9 atrybut od gory podpisany jest dosc enigmatycznie "Temperature" :> Oprocz tego w zakladce Readings powinno byc napisane HD0: xx°C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 3 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2002 Ktora to temperatura w SMART ? czy Barracuda IV nie pokazuje tam ??? W SMART'cie napewno pokazuje jaka jest temperatura. Nawet pamieta jaka byla najwyzsza zanotowana temperatura. Qrfa, faktycznie, jest !!! chyba juz slepne 8O , pisze jak byk, "worst" to maxymalna zarejestrowana ? qrde kiedy on mial 46*C ??? 8O U mnie na U6 miał max 49*C :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 3 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2002 chyba juz slepne 8O , pisze jak byk, "worst" to maxymalna zarejestrowana ?Wyjedz gdzies na wypoczynek, rob sobie oklady z rumianku a zobaczysz jak szybko ci sie wzrok poprawi. :wink: Zreszta ja i tak napewno juz troche slepne a raczej niedowidze i to bynajmniej nie od patrzenia w monitor. Poprostu podczas bujki gosciu walna mnie w oko :evil: (nie mialem lima) i od tamtego czasu delikatnie na jedno oko zle widze ale pojdzie sie do okulisty i on powie co jest. P.S. Nie myslcie sobie ze sie dalem. Na drugi dzien mial gebe jak chinczyk. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 ja zanotowałem inny problem: hpt370a nie przepuszcza s.m.a.r.t.a, a przynajmniej mojej barracudy IV:-(. a może tylko u mnie nie działa? pozdrawiam m. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sZiBis Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 u mnie baracuda III miala maks szczytowa w starym kompie 49 stopni ale teraz mam maks 38 :) oczywiscie podaje wartosci ze speedfana :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...