szunaj Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 (edytowane) Monitor LCD SyncMaster 940BW (panorama) pokazuje obraz dopiero po załadowaniu się systemu (windows xp prof). Monitor jest podłączony do złącza DVI-I karty graficznej kablem DVI-D jak wiadomo przesyłającym tylko sygnał cyfrowy (kabel był w komplecie z monitorem). Obrazu na monitorze nie mam podczas startu komputera przy procedurze post, widać wówczas na ekranie tylko małe okienko pokazujące, że monitor szuka sygnału: digital /analog. Obraz na monitorze LCD jest od początku uruchomienia komputera tylko wówczas, kiedy monitor podłączony jest dwoma kablami DVI-D oraz VGA do obydwu gniazd karty graficznej (DVI-I oraz D-Sub). Z danych karty graficznej HIS Excalibur Radeon 8500 64MB/128 bit. (chip R200) taktowanie GPU/pamięci 275/550 MHz. Monitor Support - Analog Monitor-15-PIN VGA connector - TV Out - S-VIDEO - Digital Flat Panel - DVI-I Display Support - BIOS compatible with VESA for super VGA - DDC 1 / 2B / 2B+ monitor support - VESA Display Power Management Support - Supports 3D resolutions (32-bit color) up to 2048x1536 Proszę o radę, co może być przyczyną braku sygnału cyfrowego przy starcie komputera i czy można spowodować by ten sygnał od startu komputera był (a wiec i obraz na LCD)? Edytowane 13 Lipca 2007 przez szunaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathraw Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 To może być bios(Teoretycznie ale nigdy z tym styczności nie miałem) ale dokładnie nie wiem.Mozesz spróbować jakiś poszukać i wgrać nowy najlepiej pod dosem.Aha i lepiej nie zabieraj się za to jak nie masz zapasowej grafy na pci bo jak karta nie wstanie to cienko będzie.To tyle.Zresztą nie rozumiem o co tyle zachodu.A tak poza tym to aż tak bardzo potrzebny jest ci sygnał cyfrowy?Po co ci problemy?Ja tam nie widzę różnicy pomiędzy dvi a vga zwykłym.A i jak matroxa miałem to były takie problemy ze sterami i wyjściem tv ale po ustawieniu działało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delekta87 Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Miedzy sygnałem cyfrowym a analogowym jest duża różnica (przynajmniej u mnie i przy rozdzielczości 1600x1200). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathraw Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Offtop Zrób fotki i mi pokaż:P.Ja siedzę na CRTku 17" jeszcze bo jakoś mi się te płaszczaki nie podobają-zwłaszcza jakościowo.No jeszcze sporadycznie na plaźmie i projektorze też po vga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Miedzy sygnałem cyfrowym a analogowym jest duża różnica (przynajmniej u mnie i przy rozdzielczości 1600x1200).Chiales powiedziec mala... http://www.cnet.com.au/desktops/monitors/0...39149796,00.htm However, the advantage of digital signals for LCDs is of somewhat less importance now than it was a few years ago. Analog signal processing has improved to the point where major differences in image quality can be difficult to detect. Unless you're a pro photographer, a prepress professional, or someone else who needs superprecise, top-notch image quality, you should be fine using a CRT or an LCD on an analog signal. Ja mialem problem z digital, podlaczylem analog nie widze różnicy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delekta87 Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Ja tez siedzę na CRT'eku i jak podłącze monitor do wyjścia anologowego to czarne literki maja poświatę na jasnym tle, a na wyjściu cyfrowym tego już nie ma. Może to być wina karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathraw Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 To masz albo [ciach!]iany kabel, albo kartę z tasiemką zamiast laminatu.Raczej wybrałbym kabel(sam kupiłem do xboxa za 40zł i kiedyś miałem taki efekt,ale co dziwne już teraz dobrze jest:D).Może być też skatowane złącze vga lub piny.Albo jest niedokładnie przykręcony no i oczywiście jeszcze jedna możliwość-sygnał jest zakłócany przez zewnętrzne źródło.To tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delekta87 Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 To może coś być z wyjściem, ale przy niższych rozdzielczościach jest wszystko w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szunaj Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Proszę o konkretną pomoc. Dyskusja o różnicach w obrazie na monitorze w zależności od rodzaju sygnału w niczym nie przyczynia się do rozwiązania mojego problemu. Chciałbym by sygnał cyfrowy był na złączu DVI-I od startu komputera i bym nie musiał po każdorazowym uruchomieniu komputera przełączać przyciskiem sygnał z analogowego na cyfrowy ponieważ na sygnale analogowym obraz na monitorze LCD lekko faluje. Monitor LCD (panorama) pokazuje że pracuje w rozdzielczości 1440x900, częstotliwość pozioma 55,9 kHz pionowa 60Hz. Który BIOS i program do jego zmiany ze strony: http://www.radeon.ru/downloads/bios/ będzie odpowiedni do mojej karty graficznej HIS Excalibur Radeon 8500 64MB/128 bit. 275/275 MHz? Karta ma pamięci Hynix 4ns. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Konrado- Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Witam Ja mam podobny problem (ten sam monitor) , z tym że u mnie przy starcie kompa jest sygnal cyfrowy ale gubi sie jak wgrywa się winda Xp. W sterownikach omegi, czy catalystów nie mogę się doszukać opcji odpowiedzialnych za wł/wył dvi na karcie,bios karty graficznej nawet wgrałem orginalny ale nic to nie dało.Dalej pod Xp mam tylko obraz z kabla analogowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...