Balrog Opublikowano 1 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2003 Chciałbym podświetlić moją obudowe najtańszym kosztem.Neony, katody, diody laserowe odpadają-nie mam tyle kasy aby sobie pozwolić na nie :( Z tego co mi wiadomo, to mogę jedynie liczyć na diody (zwykłe).Doradzcie mi ile mam ich mieć, jak je popodłączać, ok :?: :!: Z góry Bardzo Dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 1 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2003 jest pewna alternatywa neonow i katod : kupujesz w sklepie swietlowke ze starterem (tanie to) , szukasz w jakis firmach reklamowych folii przezroczystych kolorowych , oklejasz owa swietlowke ta folia i masz gotowe podswietlanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balrog Opublikowano 1 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2003 To dobry pomysł.Mam przez to rozumieć że podświetlanie diodami nie ma sensu :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 1 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2003 wiesz....... jest sens , ale tylko wtedy gdy kupisz ich troszke wieksza ilosc i obowiazkowo musza bys s.jasne (blue kostuje 5zl , red 1zl) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkB Opublikowano 1 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2003 A te świetlówkę to podłączyć pod 220v? Bo chyba nie ma jakiś na mniejsze napięcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2003 A te świetlówkę to podłączyć pod 220v? Bo chyba nie ma jakiś na mniejsze napięcie? Na 12V. Sa to swietlowki samochodowe,takie do podswietlania jak cos naprawiasz itp. Jesz do hipernovy, tam na stoisku z samochodowymi rzeczami znajdziesz. Kosztuje to jakies 20zl. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkB Opublikowano 1 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2003 A folie gdzie taką dostane żeby tą świetluwkę okleić, najlepszyy chyba efekt jest niebiesa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 2 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2003 To zależy jaki kolor bardziej lubisz jak dla mnie to najlepsza jest niebieska i czerwona :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość igrok Opublikowano 2 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2003 ale jak taki neonik podlaczycpod zasilanie komputera, nie trzeba osobnego zasilania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 2 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2003 Bardzo mnie zaciekawil pomysl b3t0na. Sam chcialem bude podswietlic diodami w sumie 8-ma, ale widze ze to jest ciekawsze i napewno lepiej swieci. ale jak taki neonik podlaczycpod zasilanie komputera, nie trzeba osobnego zasilania?To też mnie interesuje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2003 A folie gdzie taką dostane żeby tą świetluwkę okleić, najlepszyy chyba efekt jest niebiesa?? Na Kolumba dostaniesz.. Sa takie dwie male hale naprzeciwko komisu samochodowego. Znajdziesz napewno. Nazywa sie to folia transparentna. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ModdingKing Opublikowano 3 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2003 Już był taki temat kiedyś ale co tam najtaniej wychodzi podświetlić świetlówką samochodową jak widać na rysunku prawie się nie różni od neona chodzi na 12V i jest cool wydzielanie ciepła przez świetlówkę jest znikome więc nie będzie nagrzewać budy dodatkowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 3 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2003 //// THORN //// Mówisz o świetlówce czy o neonie?? Bo na Allegro widziałem neony do podswietalnia podwozia auta o długosci 50 cm cały neon , lampa dlugosci 35 cm, zasilanie 12 V itd.. Cena 50 PLN Kolor zielony, niebieski, czerowny... (heh jak kupię to będe mial wilki dylemat do czego załozyć, czy do auta czy do kompa :D) Swietlówki nie robią zakłóceń?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ModdingKing Opublikowano 3 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2003 //// THORN //// Mówisz o świetlówce czy o neonie?? Bo na Allegro widziałem neony do podswietalnia podwozia auta o długosci 50 cm cały neon , lampa dlugosci 35 cm, zasilanie 12 V itd.. Cena 50 PLN Kolor zielony, niebieski, czerowny... (heh jak kupię to będe mial wilki dylemat do czego załozyć, czy do auta czy do kompa :D) Swietlówki nie robią zakłóceń?? to jest świetlówka do samochodu cena 24 zł w HIPERNOVA oklejenie transparentową folią 3 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2003 wiesz....... jest sens , ale tylko wtedy gdy kupisz ich troszke wieksza ilosc i obowiazkowo musza bys s.jasne (blue kostuje 5zl , red 1zl) Gdzie sa tacy zdziercy?!? Kupowalem niebieskie S-jasne za 2zeta, czerwone za 50gr! Nie przeplacaj, bo szkoda kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...:::Piter:::... Opublikowano 3 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2003 Ja Też nie miałem kasy i zrobiłem takie cos: Kupiłem w sklepie żarówke tom do sprawdzania banknotów czyli ultra fiolet kosztowała niecałe 15 zł. i kumpel zrobił mi ja na 12 v. i jest zajbiście efekt lepszy od katody... :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 3 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2003 Mi tam osobiście efek ultrafioletu mi się nie podoba :) Ale to zależy kto co lubi ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 3 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2003 bedzo ładnie wyglada moty podswietlanie budy swiatłami stopu [kosztuje to cos ok 30-40zł] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość igrok Opublikowano 3 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2003 No dobra chlopaki ale jak to podlaczyc do kompa? Musi byc osobne zasilanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 No dobra chlopaki ale jak to podlaczyc do kompa? Musi byc osobne zasilanie?No przeciez Thorn napisal, ze ta swietlowka jest do samochodu (w wiekszosci samochodow instalacja jest 12V), wiec podlaczas ja do 12V. W czy problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|\/|ASO|\| Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 Balrog jak chcesz mieć tanio to jedź do hipernovej tak jak radzi Thorn, sam taką miałem - nawet spoko :D P.s Jak tylko spoglądam na twojego avantara to puszczam salwy smiechu :D jest zaj*bisty :) dziewczynka musiała być karmiona z procy w dzieciństwie .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość igrok Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 No dobra chlopaki ale jak to podlaczyc do kompa? Musi byc osobne zasilanie?No przeciez Thorn napisal, ze ta swietlowka jest do samochodu (w wiekszosci samochodow instalacja jest 12V), wiec podlaczas ja do 12V. W czy problem? No wporzatk ale jasie pytam ja to podlaczyc technicznie, czy taki neon ma wyjscie/koncowke jak zasilanie do dyskow, czy gdzie to podlaczyc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 No dobra chlopaki ale jak to podlaczyc do kompa? Musi byc osobne zasilanie?No przeciez Thorn napisal, ze ta swietlowka jest do samochodu (w wiekszosci samochodow instalacja jest 12V), wiec podlaczas ja do 12V. W czy problem? No wporzatk ale jasie pytam ja to podlaczyc technicznie, czy taki neon ma wyjscie/koncowke jak zasilanie do dyskow, czy gdzie to podlaczyc? Taka samochodowa swietlówka ma zazwyczaj wyjscie zasilające do zapalniczki 12V. i zasilanie idzie na 2 kableki te dwa kabelki podłaczasz (po odcięciu, odlutowaniu kableków od samochodowej wtyczki "zapalniczki") do wtyczki pod zólty i czarny kablek (zólty + czarny -) . MOżesz do tego użyc wtyczki molex i zrobic gotową wtyczke.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość igrok Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 Aha, no chyba ze tak :lol: Dzieki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balrog Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 Dzięki za ciekawe pomysły, któryś napewno wykorzystam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djHaki Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 LUDZIE skond wyte ceny bierzecie....WROCLAW-Gielda na Robotniczej/Elektroniczna itp itd :) niebieskie-4-5zl czerwone 4 zl :( :( LUDZIE CO JEST GRANE ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusior Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 hehe...a ja w Bielsku kupowalem Blue Superjasne LEDy, fi 5mm...za 1,50zl :))) zalozylem do wiatrakow po 4, na dole budy swieca mi 3 a na gorze 2, w kontrolce 1....i nawet nie narzekam na brak swiatla :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
werki Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 A ja w chacie gdzies mam zarowke zielona :D nie wiem co to dokjest ale swieci na zielono co o tym myslicie na oko wyglada jak pomalowana zarowka :) chyba czerwona tez mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Siemka Dzisiaj wyruszylem w poszukiwaniu swietlowki. No i w Hypernovej patrze i jest cena 27zl, a obok lampka do kabiny samochodu lub bagaznika - bo tak to sie nazywa i kosztuje 6.7zl i postanowilem kupic na probe i oplacilo sie, ustawiona w dobrym miejscu i oswietla dokladnie (prawie) cala obudowe. Jest to na 12V i zrzera 5W. Ma wymiary 12x4cm wiec mozna to upchnac wszedzie. Jedynym (chyba) mankamentem jest to ze sie troche grzeje, ale co do jasnosci jest lepsza niz ta swietlowka samochodowa - sprawdzalem na stoisku w sklepie. Takze jesli ktos chce podswietlic bude i nie ma za duzo miejsca na swietlowke to POLECAM. Pozdrawiam i niedlugo zaprezentuje moja bude :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 A ja w chacie gdzies mam zarowke zielona :D nie wiem co to dokjest ale swieci na zielono co o tym myslicie na oko wyglada jak pomalowana zarowka :) chyba czerwona tez mamJesli jest to normalna zarowka tylko w kolorze to nie polecam do budy - bedzie sie grzalo jak cholera. Sprawdz ile to W bierze, jesli do 10-15 to juz bedzie cieplo w budzie od tego - IMHO Wracajac do tej lamki o ktorej pisalem wyzej: zawsze mozna 2 takie do budy wpakowac jak by komus bylo malo. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...