Skocz do zawartości
Gość Pussik

Gąbka Na Reversie Karty Pod Radiatorem

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka.

Chciałabym schłodzić dodatkowo moje GPU. Posiadam radiatorki i jeden chcoałabym przymocowac na rewers karty.

Tylko nie wiem nic o tej gąbce która posredniczt między rezystorami i laminatem, a radiatorem.

Dołączona grafika

Takie coś. Co to jest (nazwa, skład?) cyz dobrze przewodzi ciepło?

Jakby co to mam tez taśme termorpzewodzącą 3M, wiec gdyby gąbka sie nie kleiła, to moge nakleić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta gąbka - a w zasadzie pad silikonowy ma za zadanie przewodzić ciepło - robi to nie specjalnie dobrze.

Drugim zadaniem tego pada ma być izolacja elektryczna - radiator + goła karta = serwis najprawdopodobniej.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezbyt, ale wystarczająco? Jakbym na to przylepiła radiator na reversie, to by odprowadzil ciepło?

W niektórych kartach producenci montują takie coś.

Mopże jest jakis inny sposób by zmaontować radiatorek na rewers?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale do czego ten radiator ma dotykać (z czego odprowadzać ciepło) :?: Bo radiatory mają z tyłu sens jedynie wtedy gdy masz tam kości pamięci. A ta płytka która widnieje na zdjęciu IMO ma za zadanie usztywnić całą konstrukcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować - nic na tym nie tracisz.

A innego sposobu z radiatorem nie ma - możesz natomiast umiejscowić tam wentylator jakiś, który dmuchałby w to miejsce - wg mnie to byłoby najbardziej efektywne rozwiązanie. Pytanie tylko czy dla Ciebie satysfakcjonujące.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z tym wentylatorem już ta robiłam. Gdy Cooler był jeszcze skierowany w dół. Teraz to cooler leży na grafie, zamiast z niej zwisać. Wiec wentyla już nie położe na rewersie.

Ale z tego co pamietam spektakularnych efektów nie było (spadków temp), by można było wykryć na oko. Ale szczegółowych testów nie przeprowadziłam.

Teraz prawde mówiąc, to procesor mi podgrzewa grafe od spodu, wiec moze by jakaś płytka izolacyjna? ;] Co jak NightHawk na HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiator na tylniej części karty ma jedynie sens gdy jest połączony z chłodzeniem z przodu na przykład za pomoca Heatpipe'u , w innym wypadku nie ma to żadnego sensu i nic temperaturowo nie zyskasz (co najwyżej może usztywnić kartę co w wypadku twojgo pentka może się przydać - pentek swoje waży)

tak btw to jestem pełen podziwu dla płci pieknej zainteresowanej w takim stopniu hardwarem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi