Skocz do zawartości
Gienek

Jaki Wiatrak Do Tego Zasilacza?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

czytam to forum codziennie i dochodze do wniosku ze to najlepsze jnajbardziej profesjonalne forum o temkatyce komputerowej w Polsce

Zawsze szybko odpowiadacie i rzeczowo, totez prosze do rozdmuchac kolejny moj problem

Mam slabego kompa wiec mi sie nie grzeje za bardzo, totez na max go wyciszam, pozostal mi tylko zasilacz, dobry i bardzo cichy kiedys mode com model no 300 gt

teraz niestety jest duzo glosniejszy choc moi kumple mowia ze go nie slychac, ale oni nie sa takimi maniakami ciszy jak ja

chcialbym wymienic wiatrak w nim na jakis super cichy, ale nie wiem jaki

bo nie wiem czy bedzie cichy i czy da rade pracowac cicho i przyzwoicie chlodzic

i czy wogole warto to robic bo moze ten oryginalny jest lepszy

nie znam parametrow na wiatraku napisane jedynie DC D80SH-12 0,19A

prosilbym takze o preferowany sposob podlaczenia, bo mam 2 warianty

1 to po prostu odcinam stary i podpinam nowy tyle ze w zasilce sa 2 kable chyba czerweony i czarny a w wiatrakach najczesciej 3 wiec ktory do ktorego?

albo 2 opcja moze nawet lepsza podlaczenie nowego wiatraka pod regulator obrotow w miejsce gdzie powinien byc wiatrak obudowy zebym mogl predkosc widziec

wyslalem o bardzo popularnym tutaj na fgorum sposobie chlodzenia zasilki czyli dolozenia wentyla od dolu na min obr i 2 wydmuciach!acy dac tez na min obroty, ale nie mam pojecia czy by daly rade i czy wogole mozna dac wiatrak od spodu bo moze jakies tranzystory czy cos ma co my mogla sie zagrzac zabardzo.

nie wiem wlasnie jak tu przypieczetowac te cisze w kompie modyfikujac zasilke wiec bardzo prosze Was ekspertow o porady

apropos wiatrak w zailaczu jest z serii 80x80

Przy takich eksperymentach zdaloby sie zmierzyc temp zasilacza, ale ja w biosie tego nie mam, czy moze jest jakis normalny nie szalejacy jak np speed fan program pod windowsa aby w miare rzetelnie pokazal temperaturke?

bardzo prosze o opdpowiedzi, kazda cenna na wage zlota

sorky ze tak dlugo, ale musialem opisac wszystko

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki wiatrak to ci nie doradzę bo każdy ma inną definicję ciszy. natomiast co do jego zasilania ....... to zawsze jest to czerwony [+] , i czarny [-] .. jak wentyl ma 3 kable 3 kolorej jest zółty [ słuzy do odcztytu obrotów wentyla ] i mozesz go albo nie podłanczać albo podpiąć pod płytę w jakieś gniazdo z monitoringiem obrotów ..... czasem jest 4 kabel , ale występuje on w wentylach z automatyczna regulacją obrotów. Wymagane są tylko 2 , czerwony i czarny.

Wentylatory w zasilaczach [ jak posiadają ] są regulowane w zależności od temperatury zasilacza poprzez zmianę napięcią na czeronym kablu , a czujnik jest jednym z elementem układu zasiłki i jest przeważnie umieszczony w poblizu końcówek mocy. dlatego możesz zastosować dowolny wentyl o odpowiednim pezepływie 2,3,lub 4 przewodowy i podłączyć tylko czerwony i czarny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie odpowiem na wszystkie pytania, ale na kilka na pewno tak:

Lepiej podłączyć wiatrak do płyty/regulatora/molexa niż bezpośrednio do kabli od starego wentylatora w zasilaczu - będziesz mógł sobie ustawić obroty wentylatora tak jak chcesz, a gdybyś podłączył pod kable w zasilaczu, to by sam regulował obroty wentylatora zależnie od temperatury (pewnie od razu by się wkręcił na dość wysokie i by było głośno)

Co do mierzenia temperatury - najlepiej ręcznie - poza tym w żadnym biosie ani programie nie ma opcji mierzenia temp. zasilacza (przynajmniej ja się z czymś takim nie spotkałem i wiele osób pewnie też nie)

A i jeszcze odnośnie grzania - może się grzać - mój Chieftec (konkretnie ATX-410-212 by Sirtec ;)) bardzo się grzał z Fanderem @ 5v gdy był w budzie przy P3 650, GF2 Ultra i 3x 128 SDRAM, wywaliłem go po za budę - nie grzeje się nawet z obecnym konfigiem (C2D i takie tam)

A tak OT:

Cisza - kiedyś na to nie zwracałem uwagi, teraz od ponad 1,5 roku też mam manie - wszystkie wiatraki na słabych obrotach, najlepiej aby ich w ogóle nie było, byleby cicho - mniej zależy mi na tempach - mój E4300 ma w stresie 74 stopnie (i tu będą teksty jak to gorąco i zabujczo - wiem wiem, tralala) - ważne że stabilny

EDIT: konio68, byłeś szybszy (ja w tym czasie pisałem) :)

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odp, szczerze nie liczylem na takie wyczerpujace

Aragornie(kurde czuje sie jakbym byl Frodo) mialem wlasnie taka koncepcje jak Ty

mianowicie myslalem o wywaleniu zasilki z buty tak aby byla tylko zasilaczem a jego role wypompowujaca dac jakiemus wiatrakowi albo nawet 2 supercichym mysle o polecanych i wychwalanych fanderach dalbym go w miejsce zalilacza albo nad prockiem tak jak dol zasilki jest i nalozyl na niego jakis tunel powietrzny ktory by szedl do gory i w lewo w dziure po zasilce

tylko nie wiem czy takie przyczepienie rury nie uwydatniu ruchow powietrza i czy wogole spelni to swa role bo raczej troche drogi musi przebyc powietrze aby wyleciec z bude

Mam do Ciebie pytanie Aragornie czy zasilacz ladnie sie chlodzi poza obudowa? czy generalnie warto go wywalic z niej czy to mala roznica?

pozdrawiam

Ps sadze ze podobnie odbieramy relatywne pojecie ciszy wiec chcialbym sie dowiedziec czy te faandery sa rzeczywiscie ok

Edytowane przez Gienek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na prawde warto wywalic zasilke po za bude, kiedy Chieftec u mnie siedzial w budzie to nie dosc ze sie sam grzal, to jeszcze grzal inne czesci

Swego czasu kiedy mialem zasilke po za buda, to mialem na wyciagu zamontowana Akase Amber 120mm przy pomocy zaciskow i Tobie takie rozwiazanie tez polecam (ale wez Fandera - mam i bardzo sobie chwale)

---

Frodo, hehe (:P)

Normalnie brakuje jeszcze Gandalfa

Moznaby cala druzyne pierscienia stworzyc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi