Skocz do zawartości
paweł.s

Problem Z Chłodzieniem E4300

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa wygląda tak: mam e4300 @ 1,3v bios @ 3,0ghz. Na początku miałem AC frezeera, który dawał mi temperatury 45st idle i do 70 stress :mur: Pomyślałem, że zobaczę co będzie jak założę boxowy cooler - praktycznie to samo, temp. około 3-4 st. wyżej niż wcześniej. To mnie zastanawiało, ale stwierdziłem (chwilowy przypływ gotówki), że zainwestuję w planowaną wcześniej ninję (infinity nie mieści się w budzie). I co? temperatury jak na freezerze :mur: No przecież to chyba jest coś nie tak... Wiatrak freezer/ninja ustawiony, że dmucha w stronę tyłu budy czyli zasysa z przodu. Jeden 120mm wiatrak na przodzie budy zasysa powietrze, drugi na tyle obudowy je wyciąga (tacens aura ice x2). Porządek z kablami zrobiłem i nic nie przeszkadza w przepływie powietrza. Temp. mobo (wg speedfan 4.32) to 30-35s więc ok, tyle miałem zawsze. Dysk 34-36 st. więc też nie za dużo. Tylko cholerny procesor. Teraz mam zamiar go puścić w biosie na auto i zobaczyć jak ma się temp. na 1.8GHz. Potem jeszcze raz kręcić do 3,0 i sprawdzić jak się zmienia. Jeśli ktoś wie co może być przyczyną tak wysokich temperatur procesora to błagaaaam o pomoc... Chciałem proca puścić do 3,4 no, ale z takimi temperaturami to mogę sobie :mur: ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja uzywam tylko coretemp (zapomniałem podać ;)

aha - przy 1.8 czyli sutawieniach w biosie na auto jest 27 st. więc jest normalnie, czyli tylko przy zmianie na 2,7-3,0 jest skok o 20 st od razu.... jeszcze w pon. będę testował pastę zalmana (na razie jest Arctic ceramique) i zobaczę co to da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi