paweł.s Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Sprawa wygląda tak: mam e4300 @ 1,3v bios @ 3,0ghz. Na początku miałem AC frezeera, który dawał mi temperatury 45st idle i do 70 stress :mur: Pomyślałem, że zobaczę co będzie jak założę boxowy cooler - praktycznie to samo, temp. około 3-4 st. wyżej niż wcześniej. To mnie zastanawiało, ale stwierdziłem (chwilowy przypływ gotówki), że zainwestuję w planowaną wcześniej ninję (infinity nie mieści się w budzie). I co? temperatury jak na freezerze :mur: No przecież to chyba jest coś nie tak... Wiatrak freezer/ninja ustawiony, że dmucha w stronę tyłu budy czyli zasysa z przodu. Jeden 120mm wiatrak na przodzie budy zasysa powietrze, drugi na tyle obudowy je wyciąga (tacens aura ice x2). Porządek z kablami zrobiłem i nic nie przeszkadza w przepływie powietrza. Temp. mobo (wg speedfan 4.32) to 30-35s więc ok, tyle miałem zawsze. Dysk 34-36 st. więc też nie za dużo. Tylko cholerny procesor. Teraz mam zamiar go puścić w biosie na auto i zobaczyć jak ma się temp. na 1.8GHz. Potem jeszcze raz kręcić do 3,0 i sprawdzić jak się zmienia. Jeśli ktoś wie co może być przyczyną tak wysokich temperatur procesora to błagaaaam o pomoc... Chciałem proca puścić do 3,4 no, ale z takimi temperaturami to mogę sobie :mur: ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 A odpal np Core Temp i nim sprawdzaj temp. dla każdego rdzenia - na domyślnych i na @ przy IDLE i LOAD - zobacz czy są różnice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 ale ja uzywam tylko coretemp (zapomniałem podać ;) aha - przy 1.8 czyli sutawieniach w biosie na auto jest 27 st. więc jest normalnie, czyli tylko przy zmianie na 2,7-3,0 jest skok o 20 st od razu.... jeszcze w pon. będę testował pastę zalmana (na razie jest Arctic ceramique) i zobaczę co to da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 To zobacz tą inną wersję - jak używasz 0.94 to zapodaj nowszą (lub odwrotnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolot Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 moze paste zle rozprowadziles albo za duzo jej dales, sprawdz czy chlodzenie dobrze przylega do procka ;] ewentualnie krzywy ihs ?:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 pasta jest dobrze - według opisów i takich tam :) coretemp 0.95 więc wersja dla c2d odpowiednia... widać taki los z wysokimi temperaturami :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...