Skocz do zawartości
falkoneti1

Asus X50v

Rekomendowane odpowiedzi

witam

grając w gry na zasilaczu jest wszystko oki nic sie skacze ładnie lata wszystko.

jak gram na samym akumulatorku w pełni naładowanym to tnie jak cholera!!czy wiem ktos o co tu loto?

zmienialem schematy zasilania i to samo , moze cos jeszcze

system xp

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki shrek. a jaka jest nazwa pełna tego programu NHC ? :)

dziekuje !!!!!!!!!!!

juz wiem Notebook Hardware control . a czy tu mozna ustawic schemat zasilania zeby to latało ładnie na samym akumulatorku ?

co masz namysli przez schemat zasilania? ja np w zaleznosci od potrzeb uzywam dynamic switching albo max performance przy czym moj procek t2300 działa stabilnie na wszystkich mnoznikach na 0,950V zatem przy pracy na baterii nie ma roznicy prawie jaki np mnoznik jesy walniety. co do karty graficznej to jakos cos mam burdel ze sterownikami i jak sie odlaczam od kontaktu to nei zmienia mi trybu pracy k.graf zatem mam przypisane pod skróty klawiszowe wł/wył powerplaya i mam git.

ps schematy sa predefinowane praoklik na nhc w trayu i wybierasz miedzy bodajze 4 opcjami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rightmark clock utility jst lepszy niz nhc:

- obsluga throttle (dodatkowe oszczedzanie energii)

- profile, nie trzeba rejestrowac jak w nhc

- wiele dodatkowych opcji

- sterowanie jasnoscia matrycy

jedynie czego brak to:

- brak monitoringu temperatury hdd (o ile to komus jest bardzo potrzebne, sa inne programy)

- brak zarzadzania dla grafiki ale nhc tez jest ulomny, lepiej uzywac bardziej specjalizowanych narzedzi jak riva tuner czy ati tray tools

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rightmark clock utility jst lepszy niz nhc:

- obsluga throttle (dodatkowe oszczedzanie energii)

- profile, nie trzeba rejestrowac jak w nhc

- wiele dodatkowych opcji

- sterowanie jasnoscia matrycy

jedynie czego brak to:

- brak monitoringu temperatury hdd (o ile to komus jest bardzo potrzebne, sa inne programy)

- brak zarzadzania dla grafiki ale nhc tez jest ulomny, lepiej uzywac bardziej specjalizowanych narzedzi jak riva tuner czy ati tray tools

z tym throttle to sie nie zgodze... a dynamic switching??to co.. throttle.

sterowanie jasnościąhmmm zalezy pewnie do jakiego plapka zaraz se sciagne i zobacze ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- EIST – Enhanced Intel SpeedSteep Technology – technika pozwalająca sterować mnożnikiem i napięciem zasilającym procesora oraz wyłączać nieużywane rejestry procesora w zależności od obciążenia systemu. Jest to odpowiednik technologii PowerNow! stosowanej w procesorach AMD - obie pozwalają na dynamiczną modulację napięcia procesora, co ma największy wpływ na oszczędzanie energii, gdyż pobierana przez procesor moc jest kwadratową funkcją napięcia (inaczej: małe zmniejszenie napięcia = duże zmiejszenie mocy). Aby zachować stabilość procesora w parze z obniżaniem napięcia musi iść również obniżanie mnożnika - odpowiednie kombinacje napięcia zasilającego (VID) oraz mnożnika procesora (FID) noszą miano P-States. Jak efektywna jest technika EIST? Okazuje się, że komputer wyposażonyw procesor obsługujący EIST wykazuję o około godzinę (!) dłuższy czas życia na baterii od tego samego komputera, lecz wyposażonego w procesor nie wspierający EIST.

w przypadku amd nazywa sie to cool'n'quiet, ogolnie nazywa sie to P-state transition (PST)

- ODCM – On Demand Clock Modulation – Modulacja-Zegarem-Na-Żądanie – tak dosłownie możemy przetłumaczyć ten skrót. Sama technika modulacji zegarem CPU polega niejako na wstawianiu pustych taktów zegara, podobnych w działaniu do funkcji HALT. Dla przykładu gdy procesor pracujący z zegarem 1,5 GHz będzie miał co drugi takt pusty, wtedy jego efektywna prędkość wyniesie połowę, czyli 750 MHz, gdyż co drugi takt zegara procesor nic nie będzie liczył. Nasz przykład pokazał modulację zegara o 50% - obecne procesory Intela przewidują osiem kroków od 12,5% do 100%. Warto wspomnieć iż cała ta procedura jest całkowicie niewidzialna dla systemu operacyjnego - mimo występowania pustych taktów, wszystkie programy pobierające informację o taktowaniu procesora zawsze pokażą jego domyślne taktowanie, w naszym przypadku będzie to 1,5 GHz.

z tego co wiem to odcm ma tylko intel

dynamic switching w nhc obsluguje tylko PST, steruje tylko zegarem i napieciem, w przypadku np Core2Duo 1,6GHz uzyskasz minimalnie mnoznik 6x czyli 800MHz, wykorzystujac dodatkowo ODCM w RMclock czestotliwosc mozna obnizyc do 12,5% maksymalnej czestotliwosci czyli 200MHz, obnizy to dodatkowo zuzycie energii, ODCM nie zmienia juz napiecia

jak to dziala wizualnie:

przykladowo procek 1,6GHz, procek nie obciazony

gdy dziala PST obnizany jest mnoznik do 6x i sygnal zegara wynosi 800MHz, w kazdym takcie zegara procesor moze wykonac operacje

gdy dodatkowo uzyjemy ODCM (throttle 12,5%) )sygnal zegara wynosi 800MHz ale instrukcje moga byc wykonane tylko co czwarty takt zegara, czyli 3 z 4 taktow sa puste, procesor "nie pracuje" czyli tranzystory nie zmieniaja swoich stanow czyli pojemnosci nie sa przeladowywane czyli nie jest pobierany prad potrzebny na przeladowywanie pojemnosci

Edytowane przez cmsydney

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi