Nerevar Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Hej właśnie przyszła mobo nowa, zianstalowalem w niej nową karte i reszte (mobo Abit IS7, graf x1950gt->dostałem za 6800gs-gwara ) i jest problem bez sterowników grafiki all jest OK, po zainstalowaniu, zarówno na viscie i xp po "przeleceniu" paska ladowania jest czarny ekran, przy XP monitor przechodzi w stan oczekiwania... nie wiem co jest. Wczesniej bylo 6800GS a potem mx440 ;p, teraz pisze z trybu awaryjnego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Usun resztki sterow od GF driver cleanerem. Zainstaluj stery omegi. Moze bedzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markee Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Przeinstalowałeś system? Ja bym jeszcze spróbował na innym zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 System przeinstaluj, wypadałoby miernikiem napięcia zmierzyć jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) XP jakoś zadziałał, na początku jakoś dziwnie to się prezentowało troche przymulało, ale teraz jakby się rozgrzała. Vista za to odmawia posłuszeństwa i już. Gry testowałem to chodzą niezle, bez problemów. Dziwi mnie tylko dziwne pipczenie albo taka melodyjka jak policja ma sygnał, nieraz :/ z pc speakera się wydobywa... Zrobie przygotowania i reinstalne system. Jak skończe to napisze, co i jak. Edytowane 30 Lipca 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Ta melodyjka to nie jest czasem ostrzezenie przy przegrzewaniu sie procesora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Hmm.. Nie wiem jak w przypadku innych chipsetów, ale do nForce dają sterowniki (nVidia GART) wspomagające teksturowanie czy coś takiego.. W gruncie rzeczy prócz sterowników do karty graficznej spróbuj wgrać sterowniki do chipsetu płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Zainstalowalem intel chipset update. Pipczenie i melodyjka ustaly, co do temp to po wylaczeniu obliviona byly w normie (wedlug everesrta) jedynie pokazywalo że zasilacz ma 84 stopnie, tu mam pytanie jak powinny wiac wentylatorki (wewnetrzny wciaga zewnetrzny wyrzuca powietrze tak ? ) Po formacie w XP (bo visty nie mam juz :P) za pierwszym razme po instalacji sterow z CD do karty black screen i monitor przeszedl w stan wstrzymania, 2 proba zawiesil sie ladujac apliakcje w windowsie, 3 proba dziala ale ladowali sie "dziko" troche, wygladalo jakby powoli renderowal obraz w windzie od gory... tera wydaje sie dzialac, w sterowniku (catalyst control) w opcjach 3d tylko nie dziala podlad 3d jest blad ;/... nie wiem co jest z tym ATI :PP choc to moj pierwszy kontakt z czerowonymi hehe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) zasilacz ma 84 stopnieHmmm? Wentylatorki tak jak powiedziales. Zainstaluj inne stery niz te z plyty. Edytowane 30 Lipca 2007 przez manieq1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 (edytowane) Ściągne zaraz Omegi, co do stopni chodzi o 84 stopnie celcjusza (przynajmniej tak mi się wydaje) taka wartosc pokazwyal everest dla "PWM" co kolwiek to jest... a że miało ikonke kabla i baterii więc to chyba zasilacz. Tu mały SS (robiony przed formatem). Przec chwila dla testów grałem w obliviona, żadnych crashów, ale po chwili pc speaker znow bawil się w policyjnego kogute, zassam everesta wlacze go i obliviona jak znow zacznie tak robic to dam ss'a z temperaturami. Edit temperatura :o Hmm PWM to temperatura na cewkach z tego co się doczytałem to nie temp zasilacza :P więc czyżby coś z płyta było nie tak ? Co jest instaluje Omegi i sie nie instaluje sterownik karty tylko sam soft -.- Edytowane 30 Lipca 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Ściągne zaraz Omegi, co do stopni chodzi o 84 stopnie celcjusza (przynajmniej tak mi się wydaje) taka wartosc pokazwyal everest dla "PWM" co kolwiek to jest... a że miało ikonke kabla i baterii więc to chyba zasilacz. Tu mały SS (robiony przed formatem). Przec chwila dla testów grałem w obliviona, żadnych crashów, ale po chwili pc speaker znow bawil się w policyjnego kogute, zassam everesta wlacze go i obliviona jak znow zacznie tak robic to dam ss'a z temperaturami. Edit temperatura :o Hmm PWM to temperatura na cewkach z tego co się doczytałem to nie temp zasilacza :P więc czyżby coś z płyta było nie tak ? Co jest instaluje Omegi i sie nie instaluje sterownik karty tylko sam soft -.- Wg mnie temperaturki masz więcej niż wysokie. Pomyśl nad zmianą chłodzenia - i to nie tylko w zasilaczu - na procesorze też przydałoby się (ew. oczyść z kurzu jeśli jest go dużo i przesmaruj nową pastą - to daje często dużo ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 To prescott, nie dziw się ;P co do tego PWM to nie zasilacz a sekcja zasilająca na Mobo (mosfety), podobno takie grzanie się tego to normalka z tego co czytalem. No buda nie jest zbyt dobrze chlodzona ma stocki na pozespolach + nie ma bokow i gory zalozonej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Mosfety lubia sie grzac, ale chyba nie az tak. Daj na nie jakis nawiew, albo radiatory przyklej. Procesor tez moglby byc chlodniejszy, chyba przez te 66*C wlacza sie melodyjka. Zobacz w biosie jaka masz ustawiona temp, przy jakiej ma sie wlaczyc melodyjka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 (edytowane) Melodyjka jest przez mosfety, już tymczasowo problem rozwiazany :P Postawiłęm wentylator pokojowy obok budy, to po wyłączeniu gothica3 temp proca i mosfetow wynosila 50 pare stopni ;) Dalej nie wiem co jest z ta grafika (posty wyzej) Edytowane 31 Lipca 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Fakt, skoro to Prescott to faktycznie nie ma się co dziwić.. PIV były porażką Intela pod względem wydzielania ciepła - wiele było jąder które wogóle przez ten fakt nie weszły do produkcji (np. słynne jądro bodajże nazwane Tejas pobierające 150W mocy, które weszło do seryjnej produkcji ale niebawem z tego względu zostało wycofane). Jako przypieczętowanie tego stwierdzenia, że PIV były porażką może służyć fakt, że dziś Core2Duo bazowane są na PIII :P Dobrze, to tyle jeżeli chodzi o OT. Teraz przejdźmy do konkretów: Zainstalowałeś najnowsze sterowniki do swojego chipsetu :huh: ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Tak, tak, sprawa z chipsetem jest już zamknięta, wyraźnie problem chłodzenia, teraz postawiłem wiatrak pokojowy nawiewajacy na CPU i PWM i jest OK temp :P (*ot taka prowizorka) Bardziej interesuje mnie problem grafiki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Tak, tak, sprawa z chipsetem jest już zamknięta, wyraźnie problem chłodzenia, teraz postawiłem wiatrak pokojowy nawiewajacy na CPU i PWM i jest OK temp :P (*ot taka prowizorka) Bardziej interesuje mnie problem grafiki... A o czym ja teraz mówię? Hmm.. Nie wiem jak w przypadku innych chipsetów, ale do nForce dają sterowniki (nVidia GART) wspomagające teksturowanie czy coś takiego.. W gruncie rzeczy prócz sterowników do karty graficznej spróbuj wgrać sterowniki do chipsetu płyty głównej.Chodzi mi o to, że wina może leżeć po stronie chipsetu, bo to przecież on jest odpowiedzialny za komunikację procesora z kartą graficzną i tak dalej. Wina może leżeć nie po stronie karty graficznej i jej softu, ale softu chipsetu, który odpowiedzialny jest za "zarządzania" portem PCI-E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 (edytowane) Port Jest AGP :), myslalem ze dalej mowisz o przegrzewaniu sie heh, ale Chipset inf update zainstalowałem :( jeszcze może sprawdze czy nie ma nowszej wersji na necie. Btw zauwazylem cos ciekawego gdy zianstalowalem nowa wersje sterow (z ati.com) to sie komp wogole nie wlacza (znaczy winda) wywala po ladowaniu monitor w stan wstrzymania czasem pokazujac out of range i niebotyczne wartosci odswierzania rzedu 300 :D Musialem zaisntalowac spowrotem CD'kowe... Może jednak rzeczywiście to zasilacz... w instrukcji pisze (pdf) że powienien byc 400-450 W teraz tylko co pociągnie tą grzałke... Delta 450W (21A na +12) czy będe musiał zainwestować w Acromaxa Warrior'a 450W (2 linie +12V po 18A), aktualny ma jedna(chyba) linie +12V z 18A Ale znowu przecierz gry takie jak Oblivion czy G3 chodza bez crasha... wiec zasilacz jest w porzadku (po kilku uruchamianiach kompa przy CD'kowych sterach) Edit: Zanalzłem nowy chipset inf update, zainstalowałem, potem nowe catalysty... ale gawno to dało... :/ Edytowane 31 Lipca 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...