Skocz do zawartości
JuLeK

eXrteme WC i Chłodzenie wody...

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z was próbował zrobić WC całego kompa na 2 procach (Athlony MP) 3 dyskach, GF4 itp. Sam komp bez Peltów wydziela... 2x70W (proce)

30W GF, ~170W. Do tego dochodzą Pelty: 2x120W i 74W Grafa,

Hemm... 500W :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Mam kumpla, który pływa w kasie, zażyczył sobie coś takiego... Ja uważam to za prawie niemożliwe :wink: Myślałem nad 2 obiegami i 2 chłodnicami

ale koleś chce zmieścić całość w MidiTower! No, więc muszę zastosować

jeden obieg i 1 chłodnicę... Wstępny config WC:

Eheim 1200l/h

3x Blok od Mate'a (dwa na Proce, 1 na GPU)

No i została chłodnica....

Ta z DiscoTecha odpada- nie odprowadzi tyle ciepła, a w dodatku

ma wąskie rurki, co powoduje spowalnianie przepływu wody...

Długo szukałem po necie czegoś, co by było w stanie sprostać temu zadaniu... nic.

Tak myśląc poszedłem się pod prysznic... :wink:

Wtedy właśnie mnie olśniło..!

Woda, w miejscu, w którym wylatuje z prysznica jest ciepła,

ale na dole wanny, tam gdzie wlatuje do odpływu jest prawie

całkiem zimna!!!

No i tak się zaczęło...

Wziąłem jakiś pojemniczek 10x15cm i nawierciłem 2mm dziurki, co

1cm... I chyba się udało! Woda w pojemniczku jest WYRAŹNIE cieplejsza

niż w drugim pojemniczku 20cm niżej!!!

Co wy o tym sądzicie..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa, myślałem nad zrobieniem czegoś takiego, ale mi się nie chce :lol: Poza tym 500 Wat to to ci reczej nie odprowadzi.

Chłodnica - do kompów stosuje się nagrzewnice od samochodów - poszukaj w sklepie motoryzacyjnym - ja mam od Lublina - max 40st bez wiatraczków na 1.2@1.44.

W przyszłości chce kupić zamrażarkę, wsadzę tam chłodnicę (a jak się zmieszczą to nawet dwie). Wtedy założę chłodzenie na wszystko co mam w kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz ktos cos takiego robil w rurce od kanalizacji. Jezeli cos takiego ma dzialac to musi byc jakis przeplyw powietrza przez rurke.

Nie sadze zeby takie rozwiazanie bylo lepsze od chlodznicy. Chlodnica jest o wiele mniejsza od czegos takiego. Ja bym to zrobil tak: wywali cala gore z obudowy i dala tam chlodnice a pod nia jakies dwa wentyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze zrozumialem , to chcesz zrobic mini chlodnie kominowa ?

Jest to dosc wydajne w Elektrowniach itp , ale potrzebujesz do tego duzej powierzchni.

W domu mozesz miec problem z wilgocia, w koncu dosc duzo wody bedzie parowac nie ?

Poza tym musisz uzyc 2 pompki

Nie wiem czy warto robic cos takiego, no chyba ze mas qpe miejsca na tarasie i wywalisz to na zewnatrz

Moze calkiem ciekawie wygladac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim ilosc ciepla jest zla. Sorry ze tak zaczynam, ale: 120W TEC wydziela 200W ciepla, 120W to on jedynie przenosi. Sprawnosc TECow jest ok 60%, i te 60% to wlasnie 120W, rzeczywiste cieplo liczymy Imax*Vmax, jak ze wzoru na moc:) Tak samo jest z 74W, wydziela on rzeczywiscie ok 123W. Do ciepla TECow doliczamy rowniez cieplo tego, co przenosi, czyli 2x70 + 30. Wiec mamy 140+30+400+123 = 693W !!!! Sporo co? 8O Sprawa z prysznicem. Nie odkryles ameryki niestety, ten patent jest dosyc powszechny i istnieje powszechnie pod nazwa BONG. Poszukaj na overclockers.com. Buduje sie najczesciej z rur kanalizacyjnych, a wyglada to np. tak:

Dołączona grafika

Na samej gorze jest glowka od prysznica, skierowana w dol. Wiatrak jak widac. Co ciekawe, te urzadzenia potrafia obnizyc temperature wody do ponizej temp. pokojowej. Dzieje sie tak, ze bong pracuje na zasadzie parowania. W pare przeksztalcaja sie czasteczki wody o najwiekszej energii wewnetrznej. Temperatura wody wynika z jej sredniej energii wewnetrznej, wiec jezeli usuniemy czasteczki posiadajace najwiecej energii to srednia energia wewnetrzna bedzie mniejsza od tej, ktora panuje w wodzie w temp pokojowej. Rozumiecie mam nadzieje. Jest niestety powazna wada, im cieplejsza woda, tym szybciej ona paruje, i to paruje przykro mi, ale bezpowrotnie (sa na to sposoby w postaci odpowiednich mat, ale ciezka z tym sprawa). Dlatego w takich urzadzeniach trzeba uzupelniac wode (koniecznie, pompa bez wody nie pracuje) no i dodatkowo mamy mgle w pokoju :) Wiec jesli chodzi o odprowadzanie ciepla, sa nieporownywalnie lepsze, ale strasznie nieporeczne etc...

http://www.overclockers.com/articles389/index02.asp

Odnosnie twojego pomyslu, hmm, cos ci pokaze, jest koles na overclockers.com, ktory chlodzil woda 2x172W peltiery + procesor (ok 700W razem). Uzyl do tego 7 wiatrakow 120mm, 5 chlodnic, 3 pomp, a jego "chlodzenie" wyglada tak:

Dołączona grafika

A TECi zasila tym:

Dołączona grafika

Wiec->

1. nie wpakujesz tego do obudowy

2. musialbys miec 4 zasilacze AT na 2x120W TEC + cos do tego 74W

3. 120W TEC bedzie ok dla procesora o nominalnej mocy 70W, ale jak zaczniesz podkrecac, to.... niestety :(

no, to tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie pisalem na offline jak samemu zrobic 100 i 500W transformatory

i prostownik ale to gowno wykasowalo mi caly text jk by ktos chcial sie dowiedziec to msg me bo niechce mi sie jeszcze raz tego pisac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...