Skocz do zawartości
dawid_maxim

Problem Z Udostępnianiem Internetu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przepraszam jeśli wprowadziłem troche bałaganu lub chaosu ponieważ nie wiedziałem do ktoregop działu mam iść z tym problemem. Otóż posiadam w domu od niedawna 2 komputery i chciałem na obydwu mieć internet. Kozystam z internetu z sieci dialod czyli z dialNetu, niestety posiadam łącze z dynamicznym ip (DSL). Chciałem udostepnić internet z mojego koputera do komputera moich rodziców jednak mam z tym problem. Sytuacja wyglada mniej wiecej tak.

Mój komuter:

-2 karty sieciowe (jedna zintegrowana druga pod PCI)

-do jednej karty podłączony jest modem DSL który otrzymałem od Dialogu do drugiej kary zaś podłączony jest kabel sieciowy krosowany.

Komputer rodziców:

-podłączony do mojego komputera za pomoca owego kabla krosowanego (posiada zintegrowana kartę sieciową)

Sytuacja:

Używam kreatora tworzenia sieci i tworze ja w ten sposób, że moj komputer udostepnia internet a komputer rodziców odbiera internet od innego komputer w sieci (czyli mojego). Niestety połązenie sieciowe działa nienagannie, z kolei internetu nie ma na komputerze moich rodziców.

Przy obydwu komputerach wpisałem adres ip, który rózni się od siebie jedynie ostatnia cyferką (analogicznie 1 i 2)

Co mam zrobić, żeby na komputerze rodziców działał internet. Pomóżcie proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

było już milion razy. ale żeby napisać coś więcej(winXP):

1.komputer twój:przejdź do panel sterowania/połączenia sieciowe

2. prawym przyciskiem wywołaj właściwości/zaawansowane (dotyczy tego połączenia które będzie wyjściem do internetu)

3.zaznacz: "Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się..."

4.połącz się z internetem

5. jak się połączysz to kliknij jeszcze raz prawym/stan/obsługa/szczegóły i przepisz na kartkę adresy serwerów DNS

6. kliknij prawym na połączeniu które idzie do drugiego kompa właściwości/to połączenie wykorzystuje następujące składniki/protokół "TCP/IP"/właściwości/ ustaw adres IP na stałe np. 192.168.0.2 i maskę (255.255.255.0)

7. przejdź do drugiego kompa, ponownie ustaw stałe IP (teoretycznie nie konieczne, ale zalecam) np. 192.168.0.3 (schemat taki sam jak wyżej.)

8. oraz dodatkowo ustaw bramę domyślną: 192.168.0.2

9.podaj adresy DNS te które spisałeś wcześniej.

Do moderów: poproszę może o przyklejenie, bo będą pytać w nieskończoność.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@remix lepiej bym tego nie ujol:)

@dawid_maxim jeśli nawet użyłeś w odpowiedni spodób kreatora to najczęściej w WinXP pojawia się problem z DNS.

Najlepiej sprawdzić to poprzez Start->Uruchom-> wpisać "cmd" potem Enter, następnie przy pomocy polecenia ping sprawdzić wszystkie adresy w sieci lokalnej, czyli adresy obydwu komputerów i wszystkich kart sieciowych, potem adres jaki masz przypisany od dostawcy internetu.

Żeby sprawdzić czy to na pewno problem z DNS na komputerze, na którym chcesz mieć internet wpisz "ping 212.77.100.101" - to adres IP wirtualnej polski, ,jeśli odpowie na to a nie odpowie na "ping www.wp.pl" to napewno problem tkwi w adresach serwerów DNS

[Edit]

Właśnie przypomniało mi sie jeszcze coś. Masz na komputerze z którego chcesz udostępniać net firewalla? Jeśli tak to popatrz w jaki sposób on traktuje ruch przychodzący z sieci LAN, bo jeśli nie jest w zaufanej strefie to poprostu może go blokować.

Edytowane przez jedras77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tym "malutkim i prościutkim" przykładzie mamy dowód na pseudo-ergonomię winXP. To że trzeba wklepać takie dane nauczyłem się na DOBRZE UDOKUMENTOWANYCH linuxach. W windowsie trudno o cokolwiek więcej niż opis działania kreatora... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi