dawid_maxim Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Witam, przepraszam jeśli wprowadziłem troche bałaganu lub chaosu ponieważ nie wiedziałem do ktoregop działu mam iść z tym problemem. Otóż posiadam w domu od niedawna 2 komputery i chciałem na obydwu mieć internet. Kozystam z internetu z sieci dialod czyli z dialNetu, niestety posiadam łącze z dynamicznym ip (DSL). Chciałem udostepnić internet z mojego koputera do komputera moich rodziców jednak mam z tym problem. Sytuacja wyglada mniej wiecej tak. Mój komuter: -2 karty sieciowe (jedna zintegrowana druga pod PCI) -do jednej karty podłączony jest modem DSL który otrzymałem od Dialogu do drugiej kary zaś podłączony jest kabel sieciowy krosowany. Komputer rodziców: -podłączony do mojego komputera za pomoca owego kabla krosowanego (posiada zintegrowana kartę sieciową) Sytuacja: Używam kreatora tworzenia sieci i tworze ja w ten sposób, że moj komputer udostepnia internet a komputer rodziców odbiera internet od innego komputer w sieci (czyli mojego). Niestety połązenie sieciowe działa nienagannie, z kolei internetu nie ma na komputerze moich rodziców. Przy obydwu komputerach wpisałem adres ip, który rózni się od siebie jedynie ostatnia cyferką (analogicznie 1 i 2) Co mam zrobić, żeby na komputerze rodziców działał internet. Pomóżcie proszę! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 (edytowane) było już milion razy. ale żeby napisać coś więcej(winXP): 1.komputer twój:przejdź do panel sterowania/połączenia sieciowe 2. prawym przyciskiem wywołaj właściwości/zaawansowane (dotyczy tego połączenia które będzie wyjściem do internetu) 3.zaznacz: "Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się..." 4.połącz się z internetem 5. jak się połączysz to kliknij jeszcze raz prawym/stan/obsługa/szczegóły i przepisz na kartkę adresy serwerów DNS 6. kliknij prawym na połączeniu które idzie do drugiego kompa właściwości/to połączenie wykorzystuje następujące składniki/protokół "TCP/IP"/właściwości/ ustaw adres IP na stałe np. 192.168.0.2 i maskę (255.255.255.0) 7. przejdź do drugiego kompa, ponownie ustaw stałe IP (teoretycznie nie konieczne, ale zalecam) np. 192.168.0.3 (schemat taki sam jak wyżej.) 8. oraz dodatkowo ustaw bramę domyślną: 192.168.0.2 9.podaj adresy DNS te które spisałeś wcześniej. Do moderów: poproszę może o przyklejenie, bo będą pytać w nieskończoność. Edytowane 9 Sierpnia 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 (edytowane) @remix lepiej bym tego nie ujol:) @dawid_maxim jeśli nawet użyłeś w odpowiedni spodób kreatora to najczęściej w WinXP pojawia się problem z DNS. Najlepiej sprawdzić to poprzez Start->Uruchom-> wpisać "cmd" potem Enter, następnie przy pomocy polecenia ping sprawdzić wszystkie adresy w sieci lokalnej, czyli adresy obydwu komputerów i wszystkich kart sieciowych, potem adres jaki masz przypisany od dostawcy internetu. Żeby sprawdzić czy to na pewno problem z DNS na komputerze, na którym chcesz mieć internet wpisz "ping 212.77.100.101" - to adres IP wirtualnej polski, ,jeśli odpowie na to a nie odpowie na "ping www.wp.pl" to napewno problem tkwi w adresach serwerów DNS [Edit] Właśnie przypomniało mi sie jeszcze coś. Masz na komputerze z którego chcesz udostępniać net firewalla? Jeśli tak to popatrz w jaki sposób on traktuje ruch przychodzący z sieci LAN, bo jeśli nie jest w zaufanej strefie to poprostu może go blokować. Edytowane 9 Sierpnia 2007 przez jedras77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 na tym "malutkim i prościutkim" przykładzie mamy dowód na pseudo-ergonomię winXP. To że trzeba wklepać takie dane nauczyłem się na DOBRZE UDOKUMENTOWANYCH linuxach. W windowsie trudno o cokolwiek więcej niż opis działania kreatora... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...