Skocz do zawartości
xpeu

Problem Z Odświeżaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam Samsung 713n LCD na D-SUB, leci on sobie na przejściówce D-SUB<-DVI do GF7900GS Galaxy. Przy 60Hz chodzi dobrze, ale już na 70 mocno faluje (najlepiej widać to na napisach). Cały czas pracowałem na 60Hz, ale chce dać 75Hz, i tu zonk bo nie ma takiej opcji do wyboru, tylko do 72Hz (mniej faluje niż 70).

Sterowniki do monitora mam ze strony samsunga i jak mi sie dobrze przypomina, to sterownik z MS był lepszy, ale jak odinstaluje stary to mi znajdzie tylko ten od samsunga, a z CD nie POTRAFI znaleść.

Dodam jeszcze, że monitor chodzi przy 75Hz.

Więc: jak usunąć sterownik z samsunga i dać mu ten od MS? (Nie chce całego windowsa od nowa stawiać)

Jeszcze w zakładce INFORMATION w OSD monitora jest napisane: 64.0kHz przy 60Hz, 76.6kHz przy 72Hz. Podłączałem do innego kompa i przy 75Hz ma ~84kHz (już nie pamiętam) i działa dobrze.

Edytowane przez xpeu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, posiadam Samsung 713n LCD na D-SUB, leci on sobie na przejściówce D-SUB<-DVI do GF7900GS Galaxy. Przy 60Hz chodzi dobrze, ale już na 70 mocno faluje (najlepiej widać to na napisach). Cały czas pracowałem na 60Hz, ale chce dać 75Hz, i tu zonk bo nie ma takiej opcji do wyboru, tylko do 72Hz (mniej faluje niż 70).

Sterowniki do monitora mam ze strony samsunga i jak mi sie dobrze przypomina, to sterownik z MS był lepszy, ale jak odinstaluje stary to mi znajdzie tylko ten od samsunga, a z CD nie POTRAFI znaleść.

Dodam jeszcze, że monitor chodzi przy 75Hz.

Więc: jak usunąć sterownik z samsunga i dać mu ten od MS? (Nie chce całego windowsa od nowa stawiać)

Jeszcze w zakładce INFORMATION w OSD monitora jest napisane: 64.0kHz przy 60Hz, 76.6kHz przy 72Hz. Podłączałem do innego kompa i przy 75Hz ma ~84kHz (już nie pamiętam) i działa dobrze.

to samo miałem na samsungu 932B, po zainstalowaniu oryginalnych sterów umożliwiał tylko 60Hz

cały czas używałem sterów domyślnych i 75Hz - nie było żadnych problemów z monitorem

odinstaluj sterownik samsunga i daj jako monitor PNP

BTW: falowanie moze być spowodowane zakłóceniami np od kabla sieciowego(netu) lub sygnału tunera telewizyjnego (kartaTV) albo z połączenia VGA->telewizor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma właśnie żadnych z Przywróć sterownik. A na siłę to poprobuje, może uda mi się usunąć stery z samsunga ręcznie.

Zrobiłem inaczej, odinstalowałem i zmieniłem potem na 75Hz na tym co się dało, i na razie działa. Wykryło tego 713n na sterach samsunga ale jak nie zmienię odświeżania to może będzie śmigać :-)

Edytowane przez xpeu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja również się przyłączę do tematu. Nie będę zakładał nowego. Rowniez mam ten sam problem. Tylko że zmiana sterownika z Samsunga na windowsowego nic nie pomaga. Monitor jak w podpisie 710N i na rozdziałce 1024x768 przy 75Hz rowniez obraz faluje. Co moze byc przyczyna? Dodam ze nic nie mam pod niego podpiętego i nie ma zadnych zaklocen ;/ Czyzby do wymiany matryca? Czy to podlega gwarancji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi