Skocz do zawartości
KazMax

Jak Wyłaczyć Instrukcje Mmx I 3dnow! ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pzrygotowuję sie do pisania pracy dyplomowej w której częścią praktyczną bedzie mi.in. pomiar wydajności procesora z właczonymi i wyłaczonymi instrukacjami MMX, 3DNow!, SSE. O ile z SSE nie ma problemu bo moge je wyłaczyć z poziomu Bios'u o tyle nie mam pojecia jak wyłaczyć pozostałe :/ Czy jest dostępna jakas aplikacją umożliwiająca takie wyłaczenie??

Każda pomoc i sugestia bedzie mile widziana.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie tego nie wylaczysz. To juz zalezy od danego programu czy korzysta lub nie z danych instrukcji. Jesli wiec program nie ma mozliwosci wylaczenia to nic nie zrobisz.

Sam kiedys mierzylem wydajnosc procesora z roznymi instrukcjami, ale zabralem sie do tego nieco inaczej.

Poszukalem w necie kodow zrodlowych niektorych prostych benchmarkow i aplikacji. Nastepnie za pomoca kompilatora gcc na linuxie kompilowalem z roznymi flagami -march i -mtune (http://gcc.gnu.org/onlinedocs/gcc-3.1/gcc/i386-and-x86-64-Options.html).

Wydaje mi sie ze tylko tak mozna sprawdzic roznice w wydajnosci aplikacji z roznymi zestawami instrukcji procesora. Trzeba miec tez na uwadze to ze nie kazda aplikacja bedzie uzywac instrukcji 3dnow, mmx czy sse, zalezy jak jest napisana itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem o tym że nie kazda aplikacja wykorzysta powyższe instrukcje jednak muszę zrobić porównanie na tej samej aplikacji z instrukcjami i bez nich :/

Chcę to zrobić samodzielnie i w miarę rzetelnie a nie posiłkowac się gotowymi wynikami z netu.

Czy polecisz mi jakieś sensowne benchmarki??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli jestes obeznany w tematyce linuxowej. Jesli instalowales kiedys dystrybucje Gentoo to masz szanse zrobienia rzetelnie testow.

Cala idea gentoo jest taka aby kompilowac programy pod dany sprzet, w sumie czemu nie wykorzystac tego do testow.

Dobrym programem ktory wykazuje dosc zauwazalne roznice wydajnosci przy zmianie flag procesora jest mplayer, a dokladnie mencoder.

Mencoder jest to program do kompresowania obrazu, moze np. robic z plyty dvd ripa do avi itp.

Inne programy ktore moga cos wniesc to np. wszelkiego rodzaju archiwizery zip, gzip.

Wbrew pozora Gimp tez jest niezlym wyznacznikiem wydajnosci. Robi sie np. pusta powierzchnie 3200x3200 pikseli i na niej mierzymy czas tworzenia gradientu. W przypadku gimpa mozna wyciagnac okolo 30% wieksza wydajnosc przy roznych ustawieniach kompilacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi