Skocz do zawartości
Armani01

Płyta Z Obsługą Ddr3 Combo ? A Dobre Oc ? A Przyszłość ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem nowego KOMPA, chcę aby obejmował wszystkie najnowsze rozwiązania ... tak aby swobodnie mógł posłużyć mi ze 4 lata ... zaś w miedzy czasie, robił bym jego upgrade ...

Stąd problem z płytą ... wstępnie ustaliłem że MSI P35 Neo2-FR - P35, SATA II, DDR 2, PCI-Ex, S-775, to będzie najlepszy wybór ale problem tkwi w tym ze nie ma DDR3 ... i pewnie jak ją kupie to w ciągu pół roku rynek opanuje nowy standard kości a ja zostanę z płytką która jego nie obsługuje ...

Jest jeszcze MSI P35 Neo COMBO-F - P35, SATA II, DDR 3, PCI-Ex, S-775, która poniekąd rozwiązuje mój problem ... ale co z OC na niej ??

Czy da się na niej z powodzeniem kręcić powiedzmy Core 2 duo 4400 lub 6750 + 8800 GTS + Goodram Pro 900 itd ... ??

Czy może mam się wstrzymać ??

TO NIE JEST TEMAT CO KUPIĆ ?? ale czy warto kupować płyty combo skoro mają ograniczenia DDR3 w podobnym przedziale MHz ????

oraz kiedy wejdzie na 100% DDR3

Edytowane przez Armani01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak standard DDR3 opanuje nasze kompy w ciągu pół roku, to kupię PS3 :D A tak na serio raczej na to nie licz. Płyta z możliwością obsługi DDR2 i DDR3 jest na pewno interesująca, ale według mnie to taka przejściówka. ECS K7S5A tez miała możliwość obsługi SDR i DDR. Asrock Dual Vista 4Core (tak się chyba nazywa) też ma DDR i DDR2, AGP i PCI-E, ale wątpię, żeby miała jakieś niesamowite możliwości. DDR3 na razie zaliczyłbym jako ciekawostkę. Dobre DDR2 (np. OCZ Reaper) praktycznie nie ustępują DDR3, a są sporo tańsze. I zapewne długo pozostaną. Wiesz ile procent w benchmarkach i grach dają szybsze pamięci? Kilka procent to max. Ja bym polecił od siebie, dobry sprzęt na teraz (na DDR2 i C2D), ale jeśli będzie obsługiwać Penryna i DDR3 to działa to tylko na jego korzyść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze pewnie potem ceny ddr3 beda duzo nizsze niz ddr2...tak jak teraz ddr2 i ddr1.

Ale imho kup dobra plyte na ddr2 w przeciagu roku uzbieraj 4gb ramu i starczy na pare lat;)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem nowego KOMPA, chcę aby obejmował wszystkie najnowsze rozwiązania ... tak aby swobodnie mógł posłużyć mi ze 4 lata ... zaś w miedzy czasie, robił bym jego upgrade ...

Stąd problem z płytą ... wstępnie ustaliłem że MSI P35 Neo2-FR - P35, SATA II, DDR 2, PCI-Ex, S-775, to będzie najlepszy wybór ale problem tkwi w tym ze nie ma DDR3 ... i pewnie jak ją kupie to w ciągu pół roku rynek opanuje nowy standard kości a ja zostanę z płytką która jego nie obsługuje ...

Jest jeszcze MSI P35 Neo COMBO-F - P35, SATA II, DDR 3, PCI-Ex, S-775, która poniekąd rozwiązuje mój problem ... ale co z OC na niej ??

Czy da się na niej z powodzeniem kręcić powiedzmy Core 2 duo 4400 lub 6750 + 8800 GTS + Goodram Pro 900 itd ... ??

Czy może mam się wstrzymać ??

TO NIE JEST TEMAT CO KUPIĆ ?? ale czy warto kupować płyty combo skoro mają ograniczenia DDR3 w podobnym przedziale MHz ????

oraz kiedy wejdzie na 100% DDR3

co do płyt, to nie bierz modeli obsługujących DDR3. Cena DDR3 jest zbyt wysoka, w porównaniu do wręcz symbolicznego wzrostu wydajności. Kupując płytę typu kombo (DDR2&DDR3) skazujesz siebie na mniejsze możliwości upgreade'u, jako że dostaniesz mało slotów DDR2 i równie mało DDR3. Kup 4GB DDR2 i starczy na lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi