Skocz do zawartości
yeyoo

Czy Kable Energetyczne Zaklocaja Sygnal Neta Radiowego ?

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie, mam zamiar zalozyc sobie radiowke i "najlepszym" umiejscowieniem dla anteny bedzie komin mojego domu ale wtedy sygnal bedzie przebiegal przez kable energetyczne, czy w jakis sposob moze to osblabic/zaklocic sygnal ?? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Promieniowanie elektromagnetyczne można raczej pominąć.

Jeżeli kable przesłaniają widoczność optyczną między antenami, to oczywiście w jakimś tam stopniu osłabią sygnał. Ogólnie linki WiFi powinno się stawiać w taki sposób, żeby zapewnić czystą strefę FRESNELA Niestety wielu instalatorów sieci bezprzewodowych stawia takie linki byle jak, co przekłada się na słabe działanie i złe opinie o sieciach radiowych.

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyslam sie ze chodzi tu o linie 230/400V 50Hz, jesli tak to raczej promieniowanie elektromagnetyczne nie bedzie mialo tu wiekszego wplywu, zwlaszcza ze to czestotliwosci rzedu 50Hz z malymi odstepstwami, no i kilka harmonicznych, ale znaczacy wplyw moga miec te do max 450-600Hz, wiec zdecydowanie ponizej czestotliwosci WiFi.

Jak wspomnial PartyBOY moga wplywac co najwyzej optycznie. Na dachu domu moich rodzicow wisi taka antena, a dookola jest sporo linii energetycznych, zalozyli ja instalatorzy z jakiejs lokalnej firmy dostarczajacej net, dziala w promieniu ok 5km, albo i lepiej bez problemowo, przynajmniej nikt sie na razie nie skarzyl (chyba ze ktos za bardzo lacze przypycha i siostra odlaczy kabelek:)), zreszta ja raczej bardzo w to nie wnikam, zwlaszcza ze przez to ze pozwolilem ja zalozyc siostra ma net za darmo:)

Gorzej by bylo gdybys mial po drodze jakas linie sredniego napiecia, bo wysokiego raczej w poblizu zabudowan nie ciagna :wink:

Edytowane przez jedras77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi