Grefin Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 (edytowane) W ostatni weekend zakupiłem długo oczekiwane części, zmontowałem wszystko i w końcu odpaliło, format po starym systemie, instalacja przebiegła bez problemów, programy itd wszystko działało, sprawdziłem 2 gry - obie działały bez problemów. Po przeczytaniu poradnika o/c postanowiłem zobaczyć jak to działa. W sumie pokręciłem procesor bardzo lekko do ok 2ghz ( z 1,8 - bo to początki dopiero) Napięcie lekko zwiększone. We wtorek w nocy wszystko działało, w środę włączyłem komputer i gdy do niego przyszedłem po kilku minutach zobaczyłem że ekran ładowania systemu jest zawieszony, no to zrestartowałem i .... nastała ciemność. Gdy odpalam system na chwilę wiatrak zasilacza się kręci, ten od grafy i proca tak na chwilkę - całość trwa może ze 3-5 sekund i odcinany jest dopływ prądu bo wiatrak zasilacza się zatrzymuje i znów się wszystko powtarza- i tak w kółko. Jak odłączę dodatkowe zasilanie na mobo to wiatraki lecą na pełnych obrotach i nic poza tym. Kombinuję ale ni jak nie idzie - teraz udało mi się odpalić system na starym sprzęcie. Wg mnie wygląda tak że zasilacz wykrywa spięcie i się wyłącza. Na starym sprzęcie takiego problemu nie ma. Jest za to inny zasilacz - bzyczy ;/ wcześniej był ultra cichy. Płyta leży na razie na kartonowym opakowaniu a reszta na biurku - nie ma obudowy, żaden drucik nie dotyka płyty głównej. Sprzęt mogę zareklamować w weekend dopiero bo na giełdzie kupiłem. Nie mam możliwości sprawdzenia sprzętu u kogoś innego. Padła Płyta główna? Jakieś sugestie? Sprzęt to: E4300 + Freezer 7 pro Gigabyte P35-DS3R Mushkin SP2+ 2x1gb 800 Gainward 8800GTS 320 Fortron 500W BlueStrormII Edytowane 16 Sierpnia 2007 przez Grefin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Schemat stary jak świat: -wyciągnij wszystkie części i wkładaj po kolei spowrotem do mobo. -włóż pamięci do innych slotów i użyj w miarę możliwości innych kabli zasilania (sprawdź też główny kabel zasilający do zasilacza np: zamień go z monitorowym jeśli masz możliwość) -zrób clear cmos ,ewentualnie wyjmij baterie z mobo na >15 min -postaraj się,żeby ZADNE kable nie były napięte nawet w małym stopniu,a molexy dolegały postopadle do mobo Nawet jeśli to pomoże (a zwłaszcza ostatnie dwa myślniki) wymień płytę na inną,zimne luty etc. to najmniej przyjazna rzecz. pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grefin Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Schemat stary jak świat: -wyciągnij wszystkie części i wkładaj po kolei spowrotem do mobo. -włóż pamięci do innych slotów i użyj w miarę możliwości innych kabli zasilania (sprawdź też główny kabel zasilający do zasilacza np: zamień go z monitorowym jeśli masz możliwość) -zrób clear cmos ,ewentualnie wyjmij baterie z mobo na >15 min -postaraj się,żeby ZADNE kable nie były napięte nawet w małym stopniu,a molexy dolegały postopadle do mobo Nawet jeśli to pomoże (a zwłaszcza ostatnie dwa myślniki) wymień płytę na inną,zimne luty etc. to najmniej przyjazna rzecz. pzd Wykombinowałem zworkę - nic, wyjąłem bateryjkę na całą noc - nic. ŻADEN kabel nie jest napięty, wszystko luźne. Sprawdziłem na kablu zasilającym z starego zasilacza. Komputer powinien sygnalizować brak karty graficznej ale nic się nie dzieje, bez ramu tak samo. Jedynie jak nie podłącze dodatkowej wtyczki do grafy to jest długi pisk ale tak powinno być bo gts to prądożerny bydlak :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...