Skocz do zawartości
Medivh

Pytanie Do Szpeca - Grafika Na Pcie - Black Screen

Rekomendowane odpowiedzi

Karta x800gto Power Color sprawdzana sprawna (ale nie u mnie) :angry: Wsadzam kartę do PC i działa (aktualnie z niej korzystam) mały teścik 3D mark 03 dwa może trzy testy bach czarny ekran to samo w innych aplikacjach 3d a w windowsie filmach etc jest OK

- Pierwsze skojarzenie sterowniki: nowe catalisty, omegi, standardowe dołączone do karty - TO SAMO

- Drugie: za slaby zasilacz (300W x-power) biegiem do sklepu zamówiłem chiefteca 400W (ale będzie na piątek) wyciągnąłem wiec po znajomości najcięższy z dostępnych obudów :D padło na logic 350W - TO SAMO

- Trzecie: na płycie jest gniazdo 24pin + 4pin a w zasilaczu mam tylko 20 + 4 biegiem do sklepu po przejściówkę - TO SAMO

- Czwarte: system, format C: czyściutki system stery z CD - TO SAMO

- Piąte: może stary bios i sterowniki do płyty ? wiec uaktualniam - TO SAMO

- Szóste: "łączenie zapisu" jest włączone wiec wyłączam + wyłączam VPU Recover - test bach przeszło (raz :damage_wall: ) uruchamiam gre - TO SAMO

- Pomysły mi się skończyły :mur:

Kom jest świeży dopiero złożony tak ze nie wiem jak sie spisywał z inna karta. Procesor testowany cala noc prime 95 - no problem, pamięci ok 2h SuperPI na 32M - wsjo parjadkie

A winowajca to:

- Athlon 3000 orleans

- Msi K9N Neo AM2 - (w życiu nie widziałem żeby tak sie chipset grzał, ale czytając opinie na komputroniku nie jestem osamotniony)

- Samsung SP2504C 250Gb SATA 2

- 1Gb Ram good ram PC2-5300 (667MHz)

- x800gto Power Color

Pomóżcie mi znaleźć problem bo ja już nie mogę, ciśnienie mi za mocno skacze a ja nie mogę się denerwować :rolleyes:

:razz:

Edytowane przez Medivh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy wielo godzinnym obciążeniu procesora temp była max 44C, chipsetu pokazywało 37 czy 38C ale sam radiator parzył! Natomiast na karcie nie mam pojęcia jakie są temperatury ale dotykając ręka radiatora i pamięci mogę stwierdzić ze są w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm strange popatrz w biosie czy nie ma jakichś dziwnych ustawień niestandardowych może tam coś zamula ? =/

a jakich sterów używasz ?

próbowałeś OMEGI ?

Próbowałem rożnych sterowników min OMEGI nadal to samo, co do biosu są ustawienia domyślne a opcji dotyczących karty jest niewiele ( przynajmniej mi sie tak wydaje) mogę wybrać priorytetową grafikę PCI czy PCIE oraz ustawić SPREAD SPECTRUM żadnej opcji STRANGE nie zauważyłem.

Ps: Zainstalowałem AtiTool 0.26 kliknąłem Show 3D View i przez 10min było ok (czasem tylko haczyło i przeskakiwało gdy zaczynał dyskiem skrobać), resetował się gdy włączałem i wyłączałem te okno dosyć szybko. Nie wiem czy ta informacja się do czegoś przyda ale może pomoże w odnalezieniu problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem winowajce :damage_wall: Sprawcą tego zamieszania był konflikt sprzętowy miedzy płytą a pamięciami ( dziwne tylko że objawiało się to tylko w aplikacjach 3D ). Pamięc to Good Ram DDr 2 1Gb PC 5300 a płyta to MSI K9N Neo, po zmianie na PATRIOTy śmiga aż miło :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi