Skocz do zawartości
Kyrfal

Nie Mam Pewnych Opcji W Biosie :/

Rekomendowane odpowiedzi

wzorujac sie na poradniczku: http://forum.pclab.pl/t197951.html

zaktualizowalem BIOS'a z poziomu windowsa myslac ze odblokuje mi to jakies opcje ale tak sie nie stalo..

jednak przejdzmy do sedna interesuje mnie ten kawalek tekstu:

"Aby wejść do BIOSu, podczas uruchamiania komputera, jeszcze przed uruchomieniem Windowsa, naciskamy klawisz DELETE.

Interesuje nas zakładka Advanced, a w niej JumperFree Configuration, CPU Configuration i Chipset.

W przypadku płyt Gigabyte należy pamiętać o magicznej kombinacji klawiszy Ctrl+F1, która daje dostęp do bardziej zaawansowanych funkcji."

wszystko pieknie tylko ze w zakladce advanced nie mam jumperfree configuration.. reszte mam, ale nigdzie nie widze napisu ze moj procesor ma te 266mhz jak powinno byc na poczatku i nie wiem gdzie mam to znalezc i potem zmienic..

czy ktos mi powie o co chodzi? :<

plyte glowna sprawdzalem CPU-Z i bylo napisane cos takiego:

ASUSTeK Computer INC.

poniżej model: P5VD2-MX

czy to cos oznacza? bo ja nie moge nawet tych opcji znalezc do podkrecania i po prostu lipa.. :/

a i jeszcze jedna wazna rzecz- jaka plyte glowna moglbym kupic do procka E4300 core2duo 1.8ghz na rdzen zeby do 3ghz na rdzen podkrecic? ;x

Edytowane przez Kyrfal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy BIOS każdej płyty głównej jest inny - i niestety nie wywróżymy Ci, gdzie to jest. Musisz szukać - na 100% gdzieś w BIOSie funkcje podkręcania będą, niekoniecznie tak nazwane i wszystkie, ale będą.

Ktoś, kto pisał ten "poradniczek" zapomniał chyba o tym - bo widzę, że tutaj jest to opisane nie ogólnie, a na przykładzie jednej konkretnej płyty głównej.

Rada: Jeżeli nie możesz znaleźć żadnych takich funkcji, są one inaczej nazwane więc nie możesz się połapać etc., to skorzystaj po prostu z innego poradnika - w Internecie jest ich mnóstwo.

Co do "Jaką płytę mógłbym dokupuć.." - tutaj najodpowiedniejsze chyba będzie założenie nowego wątku w dziale "Co kupić".

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi