Skocz do zawartości
goshua

Problem Z Forceware 162.18

Rekomendowane odpowiedzi

Przerzuciłem się dziś z 94.24 na 162.18 (bo wypada, no i demo Bioshocka się wysypuje). Niestety, o ile z 94,24 nie miałem żadnych problemów, to nowy FW nie potrafi współgrać z monitorem o rozdzielczości 1440x900 (Samsung 931BW). Niby w ustawieniach karty zaznaczona jest ta rozdzielczość, ale menu monitora mówi, że jest 1280x960. W dodatku trzeba scrollować w prawo, żeby zobaczyć prawą część pulpitu.

Czy ktoś ma jakiś pomysł, co z tym zrobić? Wyczyściłem sterowniki nVidii Driver Cleanerem i zainstalowałem 162.18 ponownie. Sterowniki monitora też. Nic to nie dało. Próbowałem też wszystkich opcji pod zakładką "zmień skalowanie monitora płaskiego". [gluteus maximus]. Mogę oczywiście wrócić do 94.24 (szczególnie, że ta wersja ma jeszcze stary dobry panel, a nie to badziewie), ale zamierzam kupić Bioshock i chcę mieć pewność, że nie będzie się sypał. No i chcę normalny pulpit, bez scrollowania. <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem podobny problem. przetestowałem dziesiątki rożnych sterowników modowanych i niemodowanych powyżej 94.24 i w większości (99%), efekt był taki jak opisujesz albo wydajność zauważalnie niższa (jedna albo 2 wersje sterów NGO chyba 158.22 zadziałały prawidłowo). po dwóch dniach walki łącznie z grzebaniem w plikach .inf, powróciłem do sterowników 94.24 ;) i wszystko działa jak powinno i zdecydowanie szybciej.

ale jak musisz mieć nowsze stery to spróbuj:

Open Nvidia Control Panel

Select Manage Custom Resolutions

Select Allow modes not exposed by the display

Select Create

UNDER CUSTOM DISPLAY MODE:

Enter Horizontal desktop pixels: 1440

Enter Vertical desktop lines: 900

I did not change GDI Refresh rate or Bits per pixel

Select Advanced

UNDER BACK-END PARAMETERS

Set Timing standard to: Custom

Change Active horizontal pixels to 1440

Change Active vertical lines to 900

UNDER FRONT-END PARAMETERS

Set Scaling type: to Fixed Aspect

Set Active horizontal pixels to: 1440

Set Active Vertical lines to: 900

albo ponoć w w tej wersji beta sterów jest ten problem rozwiązany

polecam lekturę forums.nvidia.com dużo osób z rożnymi monitorami widescreen psioczy na stery nvidia

Edytowane przez lukebed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi