Skocz do zawartości
Payti

Dfi Lanparty X38-t3r/x38-t2r - Intel X38, Socket 775

Rekomendowane odpowiedzi

No i nie chce sie wlaczyc,tz.C1 sie swieci i ni chu..dalej-ja pier..tyle czekania na nic,ale sie zagotowalem.

No chyba,ze to wina procka,bo mam e8500,ale wczesniej startowala na e8400 od razu-idzie sie zalamac,bo akurat hajsu brak :(

Spróbuj wysłać do serwisu poza granicami kraju - do producenta, zazwyczaj oni nie robią takich problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie to ja wyslalem maila do sklepu w ktorym mobo kupilem w niemczech.Bo RMA wygladalo tak,ze ja wyslalem im mobo a oni odeslali do DFI.Zobaczymy co mi odpisza,bo narazie czeski film .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

Dostalem odpowiedz ze sklepu,ze wyslali mi naprawiona plyte,DFI to potwierdzilo,wiec nie wiem o co chodzi,bo mobo nie tryka.

Napisali,ze na 101% byla sprawna,ale ze moge odeslac na ich koszt i sprawdza jeszcze raz,hmm...........co o tym myslicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa jakies revizje tej plyty?

Roznych rewizji chyba nie ma ALE czesc plyt robionych jest w Chinach a czesc na Tajwanie... Krazyly swego czasu pogloski, ze te drugie niby lepsze (chodzilo o przeklamania w napieciach NB) ALE znowu podobno biosy najnowsze to i tak skorygowaly... wiec kazda dobra :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

No a ja sobie kupilem ta sama plytke od kolesia z pracy wczoraj,jak sie okazalo dostal od brata i nie wie wogole o co w niej chodzi-hahahaha

za 120euro sprzedal :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ja dzis tez ja zamowilem =] ciekawe czy bedzie lepsza od mojego maxima =] i jak sie zaprezentuje to moj pierwszy DFI =]

Mnie też ciekawi bo ja znowu zastanawiam się czy nie zamienić swojej DFI na ASUS RAMPAGE FORMULA INTEL X48 kiedyś miałem do czynienia z Asusem i niestety mnie nie zachwycał zwłaszcza jego brak stabilności napięcia procesora przy OC , aczkolwiek ostatnio nie kręcę lecz kto wie co będzie w przyszłości DFI pod tym względem ma fajną sekcje zasilania , jednak Asus ma te wszystkie bajery związane z oszczędzaniem energii i takie tam fajne duperele a komp chodzi 24/7 to i by się przydało troszkę oszczędności jak nikt go nie używa a tylko się ciągnie coś z neta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

No,ale to cale oszczedzanie energii to pic na wode,przeciez wystarczy,ze w zakladce z cpu masz wlaczone ce1 i proc zwalnia kiedy musi a Asus ma 100 rzeczy do oszczedzania a i tak wszystko sprowadza sie do jednego-takie moje zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też ciekawi bo ja znowu zastanawiam się czy nie zamienić swojej DFI na ASUS RAMPAGE FORMULA INTEL X48 kiedyś miałem do czynienia z Asusem i niestety mnie nie zachwycał zwłaszcza jego brak stabilności napięcia procesora przy OC , aczkolwiek ostatnio nie kręcę lecz kto wie co będzie w przyszłości DFI pod tym względem ma fajną sekcje zasilania , jednak Asus ma te wszystkie bajery związane z oszczędzaniem energii i takie tam fajne duperele a komp chodzi 24/7 to i by się przydało troszkę oszczędności jak nikt go nie używa a tylko się ciągnie coś z neta

Ja stałem przed wyborem czy asus i czy DFI miałem asusa P5N- E SLI i vdroop był potworny więc ja sprzedałem a DFI bardzo dobrze trzyma napiecia , więc nie zamieniałbym jej na asusa, co do oszczędzania energi to wszystko jest kwestią procesora a nie płyty. Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam spory problem z tą płytą i moimi umiejętnościami więc proszę o pomoc :D

Ta płyta zawyża napięcia?? Vcore w biosie mam 1,2 a Smart i Cpu-z pokazują 1,24 (wiem wiem napięcia mierzymy miernikiem).

Kolejny problem mam z dzielnikami jak zmienić aby pamięci nie działały 1:1 ??

Mój config to:

E8200

Dfi X38 LT

2x2GB Mushkin Redline

8800GTS

BQ 650W

Dołączona grafika

na 3,6GHZ ustawienia w biosie to:

vcore 1,2

pll 1,5

vtt 1.0

vnb 1,35

vdimm 1,9

Problem mam taki gdy w momencie gdy dam na procu 4Ghz (8x500) nie mogę uzyskać stabilności w orthosie. Próbowałem podbijać vcore, vtt, vnb itd ale nic to nie daje :/ Muchy mają standardowo 1000mhz więc nie wiem czym jest to spowodowane. Może złe alphy ustawiłem dla nich?? Z tego co wyczytałem bezpieczne VTT to od 1,04-1,16 na codzień a PLL jakie jest bezpieczne do codziennego użytku??

Edytowane przez Borys-Tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

Na DFI nie ma takiego czegos jak pll to raz,dwa,ze jak dajesz fsb 500 to wlasnie podbicie vtt moze Ci bardzo pomoc,ja na Twoim miejscu dalbym 1.2v spokojnie nie martwiac sie o nic,SB mozesz podbic z 1.5 do 1.6v spokojnie-powinno pomoc,tyle,ze nie wiem czy vcore jest wystarczajace a to juz muisz sam rozkminic,bo proc procowi nie rowny ;),no i nie zapominaj o NB ;)

Zwiekszaj vtt i vcore

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA mam szczęście do servisów nie dość że płyta była po zalaniu to jeszcze mi listek od gniazda wentylatora odpadł i go na kropelkę przykleiłem a płyta została wymieniona na nowa.

MAm takie pytanie ponieważ dostałem chyba nowsza rewizje płyty czy wy macie X38 naklejkę czy namalowane na laminacie nie pamietam jak to było w mojej poprzedniej ale wydawało mi sie że było to namalowane a nie naklejka <_<

Byłbym tez wdzięczny za podesłanie ustawień Mushkinów red line 2x2Gb na tej płycie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA mam szczęście do servisów nie dość że płyta była po zalaniu to jeszcze mi listek od gniazda wentylatora odpadł i go na kropelkę przykleiłem a płyta została wymieniona na nowa.

MAm takie pytanie ponieważ dostałem chyba nowsza rewizje płyty czy wy macie X38 naklejkę czy namalowane na laminacie nie pamietam jak to było w mojej poprzedniej ale wydawało mi sie że było to namalowane a nie naklejka <_<

Byłbym tez wdzięczny za podesłanie ustawień Mushkinów red line 2x2Gb na tej płycie

odklejaj te naklejke bo jestem ciekawy co tam widnieje ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod naklejką UWAGA UWAGA znajduje się........................................................ NIc sie nie znajduje laminat i nic więcej żadnego x48, x38 :lol2: :unsure:

Ustawiłem kompa na 3,5GHz ale dałem 1,5V na procka , 1,444V NB, 1,64V na SB , VTT 1,4V, DDR@1000 @2V, GTL standard tam ustawia 110

Jakie macie wyniki w Evereście przy 4GB ram? ponieważ ja mam coś cienko przynajmniej porównując z ASUSEM P5W64WS pro gdzie miałem odczyt z pamięci ponad 10k ale w wersji everest 3.5 i czas dostępu 45ns

Dołączona grafika

Edytowane przez HeretyK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@playground

Jade na 3/14 - chyba najmniej sprawia klopotow... Z reszta nie che mi sie sprawdzac juz innych - nie ruszam poki dziala jak nalezy :D

@HeretyK

Wydajnosc pamieci dla FSB=500 - co prawda 4x1 a nei 2x2 mialem tak:

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłem kompa na 3,5GHz ale dałem 1,5V na procka , 1,444V NB, 1,64V na SB , VTT 1,4V, DDR@1000 @2V, GTL standard tam ustawia 110

Jakie macie wyniki w Evereście przy 4GB ram? ponieważ ja mam coś cienko przynajmniej porównując z ASUSEM P5W64WS pro gdzie miałem odczyt z pamięci ponad 10k ale w wersji everest 3.5 i czas dostępu 45ns

A TRFC, PL i innymi alphami sie bawiłeś? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie do posiadaczy WC na tej plycie... co macie na NB i SB (jakie bloki)? bo nie bardzo wiem ktore beda pasily. Universalny MCW30 swiftecha nie pasuje na NB =/ kurcze gdzies widzialem wymiary rozstawu otworow ale nie pamietam gdzie...

moze ten bedzie pasowal

http://www.watercoolinguk.co.uk/catalog/pr...products_id=729

jak sadzicie?

Edytowane przez playground

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie do posiadaczy WC na tej plycie... co macie na NB i SB (jakie bloki)? bo nie bardzo wiem ktore beda pasily. Universalny MCW30 swiftecha nie pasuje na NB =/ kurcze gdzies widzialem wymiary rozstawu otworow ale nie pamietam gdzie...

moze ten bedzie pasowal

http://www.watercoolinguk.co.uk/catalog/pr...products_id=729

jak sadzicie?

Swiftech MCW30 jak najbardziej pasuje na NB i SB bez zadnego kombinowania - sam uzywam.

Dołączona grafika Dołączona grafika

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi