Majster Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Witajcie szanowni bywalcy tego zacnego forum ! W moim pierwszym poście chciałbym wyrazić swoją opinię na temat popędzania proca wszystkimi możliwymi środkami. Otóż według mnie to jest za przeproszeniem istne debilstwo. Uważam iż jedyną słuszną metodą jest : Wyciągnąć z FSB ile wlezie, ale rdzeń tylko symbolicznie !!! Oczywiście wymaga to ingerencji w mnożnik. Więc jeśli odblokowałeś(aś) swój procesor, to pochwal się tym, a zyskasz mój szacunek. Podkręcanie tylko FSB to żadna filozofia, poza tym taki kombajn "zapeltierowany" i chłodzony wentylatorami od ET22 (takie zielone, po torach jeździ) jest gorszy od RUBINA 707, którym pewnie wielu dogrzewało swoje mieszkania i wysuwało nieco przesadzone tezy o jego wybuchowości. Osobiście w swoim Duronie 750 bezczelnie zalutowałem pistoletem mostki L1 i zrobiłem z niego 133x6=800MHz. Osobiście polecam jednak lepszą lutownicę, to szybciej i pewniej pójdzie. Jeszcze jak ktoś mi powie jak odblokować te brakujące 192kB L2, to go po rękach ucałuję. Więc piszcie o własnych sukcesach w tej dziedzinie! Interesują mnie również postępy w grupie Intela (w trawie kiedyś piszczało że trzeba odłączyć wyprowadzenie A21 lub B21 w SLOT-1) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 popędzania proca wszystkimi możliwymi środkami. Otóż według mnie to jest za przeproszeniem istne debilstwo.Raz piszesz tak... Uważam iż jedyną słuszną metodą jest : Wyciągnąć z FSB ile wlezie, ale rdzeń tylko symbolicznie !!! ....a potem tak. Czegos tu nie kapuje. To jak, podkrecanie jest istnym debilstwem czy trzeba wyciskac jak najwiecej ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 To może się poprawię: PODKRĘCANIE RDZENIA PROCESORA DO GRANIC MOŻLIWOŚCI TO ISTNE DEBILSTWO!! SZYNĘ TO NAWET DO 1GHz, JAK SIĘ UDA! (ale powtarzam: rdzeń minimalnie) Przykładowo: Jak szanowny panie Miodek od poprawnej polszczyzny pogonisz dajmy na to P3 z 133x6 na 400x2 to Cie chyba w obie rece pocałuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Acha, wiec chodzi Ci tylko o FSB. Wiec u mnie nie ma sie czego spodziewac. Max co wyciagam to 133Mhz i winda sie nie chce odpalic :( (tylko bios dziala) Natomiast full stabilnie to 125mhz. Celeron T 1.2 @ 1.5 Ale mi to wystarczy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Mówisz winda nie startuje... Jeśli nawet nie zazgrzyta twardy po tabelce, to nie jest wina proca, tylko przetaktowanej PCI, która potrafi być kapryśna. I tak masz lepsze osiągi ode mnie. Zanim odblokowałem mnożnik, to PCI pozwoliła ustawić FSB tylko na 115, a po włożeniu karty dźwiękowej AW744 PRO to już od 109 dysk nie chciał ruszyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Jeśli nawet nie zazgrzyta twardy po tabelce, to nie jest wina proca, tylko przetaktowanej PCI, która potrafi być kapryśna.A widzisz bardzo wazne info, wyobraz sobie, ze faktycznie po twardym nawet nie zgrzytnie. Thx. Ale nawet jak ustawie na 126 mhz (1.51Ghz) to po 30 sekundach windows zwisa i restart kompa. Nawet po podniesieniu napiecia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Interesują mnie również postępy w grupie Intela (w trawie kiedyś piszczało że trzeba odłączyć wyprowadzenie A21 lub B21 w SLOT-1) ale kiedy to bylo - chyba w zeszlym stuleciu :D - kiedy plyty nie mialy regulacji napiec i ustawien magistrali systemowej moje doswiadczenia na Asusie P2B rev1.02: - Celek 266@448 (FSB 112MHz) - Celek 300A@450 (FSB 100Mhz) - Celek 333@375 (FSB 75MHz - z wiadomych wzgledow) :wink: - Celek 366@550 (FSB 100Mhz + zwiekszone napiecie) - Celek 400@600 (FSB 100MHz niestabilnie pomimo zwiekszanego napiecia), ...@498 (FSB 83MHz + zwiekszone napiecie - stabilny jak skala) - Celek 433@488 (FSB 75MHz - jakis "kiepski" egzemplaz chyba) :wink: - PII 350@392 (FSB 112MHz) - PII 400@448 (FSB 112MHz + podniesione napiecie > sfajczyl sie przy testach :roll: , ale na szczescie nie byl moj) :twisted: - PIII 550@616 (FSB 112MHz - procek z serii Katmai) - obecnie Celek 1000@1120 (FSB 112MHz + napiecie 1.85V z powodu "starej" plyty glownej, procek z serii Coppermine) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 obecnie Celek 1000@1120 (FSB 112MHz + napiecie 1.85V z powodu "starej" plyty glownej, procek z serii Coppermine)Jaka masz plyte, ze taka kile odwala ? Ten procek minimum powinien isc na 133. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 obecnie Celek 1000@1120 (FSB 112MHz + napiecie 1.85V z powodu "starej" plyty glownej, procek z serii Coppermine)Jaka masz plyte, ze taka kile odwala ? Ten procek minimum powinien isc na 133. chyba pomyliles z Tualatinem - bo o Celku 1000 Coppermine na 133MHz to slyszalem ale przy chlodzeniu H2O + Peltiery ja chlodze to wszystko powietrzem a plyta Asus P2B - jak napisalem na poczatku (mozliwe ustawienia FSB 66, 75, 83, 100, 103, 112, 133 - bo to jest konstrukcja sprzed 4 lat gdybys nie wiedzial) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Ups, my fault :oops: Nie zauwazylem :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKa11 Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 ja mam FSB od 166 do 175 :P w zależności od humoru :mrgreen: mojego :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfer Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Ja mam swojego celka pusczonego na 154 mhz fsb ismiga ja zloto. Chodzi tez na 156 mhz ale wtedy czasmi sie w grach zawiesza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Majster ty to potrafisz rozbawić człowieka :D :D :D .Wyciągnąć z FSB ile wlezie hehehehe. Racja zgodze sie ,że wysokie fsb daje niezłego kopa ,ale nie wiem czy zauważyłeś ,że w większości przypadków (amd)te maksymalne fsb jst w granicach 133 MHz. Powód jest prosty. Nie wszystkich stać na pamięci pc3000 lub lepsze , a na zwykłych pc2100 nie ma sensu wyżej niż 140 wychodzić bo najczęściej trzeba zmieniać ustawienia z turbo na niższe co w sumie daje taką wydajność systemu jak na 133 MHz .Sam sprawdzałem puszczałem swoje na 160 ,wydajnośc po testech w sandrze wzrosła znacznie ale w q3 i 3dmarku nie było różnicy . Do tego pci dostaje po [gluteus maximus] a większość płyt nie obsługuje dzielników wyższych niż 1/4.Wniosek prosty nie ma sensu szarżować z fsb jak się nie ma super pamięci. Najgorszą sytuacje mają posiadacze intela :P.Na koniec... jakie jest sens podkręcania procka minimalnie ?. Czegoś tu nie kumam. Nie lepiej podkręcić tyle na ile to możliwe przy posiadanym chłodzeniu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 ja dalem mojego duraka (jak jeszcze go mialem, tera ma go siostra) dalem mu jedyne 192mhz fsb, epox 8k7a+, pc2100, 2.9V mem, timingi pamieci byly na maxa wolno ustawione i wyniki i tak mialem lepsze niz na 166mhz 8842222 =) jednak z stabilnoscia kiepskawo..... co ciekawe tb1.33ghz gorzej znosi zabawe z fsb, ale musze to obadac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 dalem mu jedyne 192mhz fsbCzegos tu nie kapuje, jeden mowi, ze dla AMD granica (nie mowie ze nie do przekroczenia) jest 133mhz a Ty piszesz, ze ustawiles 192mhz. Jak to jest ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Bekut co to były za pamięci ??? Pc 2100 na 192 MHz to chyba jakiś wyjątek. Zresztą co ja się dziwie pewnie je wodą chłodziłeś :P. No i na pewno dzielnik pci miałeś 1/5. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Acha, wiec chodzi Ci tylko o FSB. Wiec u mnie nie ma sie czego spodziewac. Max co wyciagam to 133Mhz i winda sie nie chce odpalic :( (tylko bios dziala) Natomiast full stabilnie to 125mhz. Celeron T 1.2 @ 1.5 Ale mi to wystarczy :) Moj 1.2 wstaje na 1.7 fsb=142 8O (wiecej nie probowalem, bo nie ma sensu)przy napieciu 1.825 ale po tescie pamieci wiecha. Procek ma 32 stopnie (chlodzony woda) wiec to chyba pci. bo pamieci chodza na fsb=133 cl2. Max stabilnie to 1.2@1.6 :cry: kiedys powyciagam karty i sprobuje :) Swoja droga to teraz zaluje ze nie kupilem 1.0A :roll: a posiada ktos z was tutaj zgromadzonych 1.1A? ciekawe jak ten sie kreci. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Witajcie szanowni bywalcy tego zacnego forum ! Wyciągnąć z FSB ile wlezie, ale rdzeń tylko symbolicznie !!! Oczywiście wymaga to ingerencji w mnożnik. Więc jeśli odblokowałeś(aś) swój procesor, to pochwal się tym, a zyskasz mój szacunek. Podkręcanie tylko FSB to żadna filozofia, Interesują mnie również postępy w grupie Intela (w trawie kiedyś piszczało że trzeba odłączyć wyprowadzenie A21 lub B21 w SLOT-1) Jak mi powiesz jak odblokować mnożnik w P3 to będę tylko mnożnikiem podkręcał :twisted: Ale doszły mnie słuchy, że to niemożliwe, więc pozostaje FSB :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 w amd nie ma zadnej granicy jesli chodzi o fsb, jedyne co ogranicza to jakosc plyty glownej i ram, a memorki to fakt, mialem gigantycznego fuksa, planuje tera dac im napiecie 3.3V zamiast 2.9, moze je na wiecej podkrece, planuje takze moda na napiecie IO bo cos mi sie zdaje ze amd 761 potrzebuje wiecej niz 3.34V na fsb powyzej 190mhz ;)) a woda nie ma zadnego znaczenia jesli chodzi o memorki i fsb, chyba ze zaklada sie blok wodny i peltiera na chipset Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Acha, wiec chodzi Ci tylko o FSB. Wiec u mnie nie ma sie czego spodziewac. Max co wyciagam to 133Mhz i winda sie nie chce odpalic :( (tylko bios dziala) Natomiast full stabilnie to 125mhz. Celeron T 1.2 @ 1.5 Ale mi to wystarczy :) Moj 1.2 wstaje na 1.7 fsb=142 8O (wiecej nie probowalem, bo nie ma sensu)przy napieciu 1.825 ale po tescie pamieci wiecha. Procek ma 32 stopnie (chlodzony woda) wiec to chyba pci. bo pamieci chodza na fsb=133 cl2. Max stabilnie to 1.2@1.6 :cry: kiedys powyciagam karty i sprobuje :) Swoja droga to teraz zaluje ze nie kupilem 1.0A :roll: a posiada ktos z was tutaj zgromadzonych 1.1A? ciekawe jak ten sie kreci. :) Hehe, wlasnie sprobowalem. Tez wstaje na 1.7Ghz ale oczywiscie nic poza testem pamieci. A na 1.6Ghz nie pojdzie mi za nic. Nie wiesz czemu ? Jakie masz pamieci (chociaz FSB 133 nie powinno sprawiac problemow dla pamieci PC133), moze grafa sie nie wyrabia ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 moze jest mu za goraco? a kiedy sie wywraca? przy wgrywaniu windozy? moj stabilnie stanal na 1.6 dopiero jak zalozylem na mostek polnocny wiatraczek ! sprobuj wykonac taki manewr, moze pomoze. pamieci mam tak - jedna kosc OEM 128 pc-133 ale na kosciach SILCOM druga Siemens 256 pc-133 na kosciach Mtec. obie 7.5 ns wedlug mnie to nie pamieci bo jak sa slabe to powinny chociaz chodzic na 133 cl3. jaki masz ustawiony dzielnik cpu:sdram:pci? jak puszczasz na 1.6? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 moze jest mu za goraco? a kiedy sie wywraca? przy wgrywaniu windozy? moj stabilnie stanal na 1.6 dopiero jak zalozylem na mostek polnocny wiatraczek ! sprobuj wykonac taki manewr, moze pomoze. pamieci mam tak - jedna kosc OEM 128 pc-133 ale na kosciach SILCOM druga Siemens 256 pc-133 na kosciach Mtec. obie 7.5 ns wedlug mnie to nie pamieci bo jak sa slabe to powinny chociaz chodzic na 133 cl3. jaki masz ustawiony dzielnik cpu:sdram:pci? jak puszczasz na 1.6? Wywraca sie przy wchodzeniu do windozy. Z wiatrakiem na plycie jeszcze nie probowalem. Dzielnik mam ustawiony tak jak przy 1.5Ghz czyli 4:4:1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamer Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Mój atlonik wstaje przy fsb 220 ale tylko do testów pamięci i zwis. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 jeszcze na poprzednim forum prosilem o linka do tabelki, lub opisu , gdzie zamieszczone sa informacje, ktoore mostki laczyc aby odblokowac mnoznik, jezeli mnie nie loobicie, to przypominam, ze to dla znajomego, ktoory dopiero zaczyna swoja przygode z overcclockingiem. chlopak nie ma netu i liczy na mnie-postarjcie sie, plis!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 procek duron okoz :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2002 mi narazie styka to co mam ale bede niedlugo musial zmienic proca i grafe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 7 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2002 no to sprobuj na chipset walnac waiatraka (jakikolwiek dla testow) bo wlasnie na st6 mostek sie mocno grzeje przy oc. w tej chwili ma u mnie 40 stopni przy full load z wiatrakiem. bez niego nie byloby mowy o 1.6 :? wlasnie, co powiecie o wplywie chlodzenia chipsetu na osiagi w oc? wedlug mnie to bardzo wazne, wrecz drugie po pamieciach :D kaeres sprobuj dac na max vcore :) o ile sie nie myle to da sie 1.825 (z polaczonymi mostkami + nowy bios) dja znac jak poszlo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 7 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2002 boze co ja pisze, mostkami :oops: oczywiscie chodzilo mi o nogi :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfer Opublikowano 7 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2002 Niewiem może mam farta ale umnie St6 chodzi na magistrali 154 i sie niegrzeje tak bardzo mostek połnocny.U mnie naprzyklad niebyło wogule pasty na nim. ale i tak chodziło na fsb 154.Teraz mam posmarowany pasta na srebrze i szlifniety dla wyrownania powierzchni i mam 31-34C. Przed zalożeniem wiatraka polecam go szlifnac bo naprawde jest krzywy jak cholera. Przynajmniej mój był taki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 7 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2002 Niewiem może mam farta ale umnie St6 chodzi na magistrali 154 i sie niegrzeje tak bardzo mostek połnocny.U mnie naprzyklad niebyło wogule pasty na nim. ale i tak chodziło na fsb 154.Teraz mam posmarowany pasta na srebrze i szlifniety dla wyrownania powierzchni i mam 31-34C. Przed zalożeniem wiatraka polecam go szlifnac bo naprawde jest krzywy jak cholera. Przynajmniej mój był taki Hm no wlasnie nie wiem co tam pod spodem jest, pewnie jakis syfny plaster termoprzewodzacy. Bede musial zdjac ten radiator i cos pokombinowac, bo ma w tej chwili 40C z wiatrakiem 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...