Skocz do zawartości
djsilence

Laczenie 2x512 Z 1x 1gb

Rekomendowane odpowiedzi

Czy da sie wsadzic do kompa jednoczesnie 2x512 pare oraz 1GB kosc ? Chodzi o to iz moge kupic za 85zl kostke 1gb 3200 samsunga, tylko nie wiem jak to wplynie na juz wsadzone geile pracujace w parze. Przyjmijmy, ze nie mowimy o kreceniu kompa (od dluzszego czasu i tak chodzi na 2,4ghz zamiast 2,8 ).

Mam po prostu okazje wspomoc kompa pod Battlefielda 2 ktory jakby nie patrzec wymaga 2GB.

Rozumiem, ze trzeba bedzie wlaczyc 2T, ale jaki to bedzie mialo wplyw? Czy wogole zyska komp na sprawnosci?

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE:

Płyta którą mam to DFI Lanparty SLI-DR

Wkładam 1GB samsunga w slot DIMM1 i 2x512 w dualu Geil-a w 2 i 4, lub 2 i 3 lub 3 i 4 i w ŻADNYM z tych przypadków komp nie wstaje. Clear CMOS poleciał, ale nic sie nie zmieniło.

Jakieś rady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze nie pojsc, nForce 4 czesto nie przyjmuje 3 kosci, tylko 1,2 albo 4.

jako 1 też nie działa więc nie mam jak sprawdzić faktycznie timingów.

oto jej serial k4h5104380-zccc

Na tej aukcji wskazane jest iz obsługuje tą pamięć nforce 4 sli

http://cgi.ebay.it/2-Gb-2-x1-Gb-DDR-MEMORI...emZ160132960488

temu komuś nie grało z płytą główną (podobnie jak sprzedawcy tej kości dziś rano)

http://cgi.ebay.fr/BARETTE-MEMOIRE-SAMSUNG...2QQcmdZViewItem

Model z koncówką Uccc ma CL3. Wogóle jakiś kosmiczny model mam bo google nie słuszał o modelu zccc.

Ten spis nawet nie wykazuje modelu zccc tak samo z resztą jak purepc .

Ale trafiłem :) oj ja szczęśliwiec. Muszę zacząć grać w totka.

(wlasnie sie przeprowadzam, wiec jutro sprawdze tak jak xacti mowi) yoł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamieci, z tego o wyczytalem w necie, są Registered. Płyta raczej ich nie obsługuje, tym bardziej w połączeniu z non-registered.

Do czego wogole są registered pamięci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do serwerow. Maja one inna niz 64bitowa szyne danych i korekcje bledow ECC. Szyna zdaje sie jest 72 bitowa, 64bity na dane a 8 bitow na korekcje. Dlatego zwykle plyty ich nie chwytaja. Kazda okazyjna oferta na pamiec 1GB to zwykle pamieci serwerowe takze nie ma sie co napalac albo trzeba uwaznie czytac opisy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi