fllanker Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Witam od jakiegos czasu posiadam IMB'a 600, potrzebny mi byl do pracy prosty laptop a ten w zupelnosci mi wystarcza. Mam tylko jedne problem. Gdy go kupilem to bateria oczywisacie po tylu latach nie nadawala sie do nizczego, wiec kupilem nowa. Wsadzilem do kompa no i korzystalem az sie rozladowala, podlanczylem zasilanie i bateria doladowala sie do ok 90 %, zdziwilem sie troche i i znow uzywalem go az sierozladowala. Potem za kazdym razem ladowala sie mniej. Wiec wymienilem ja. Wsadzilem elgancko nowa baterie, naladowana do 100 % oczywiscie wiec uzywalem az sie rozladowala. Poraz kolejny nie naladowala sie na maxa, potem gdzies zostawilem go i nie wiem czy to w stanie hibernacji czy jak, ale jakos naladowala sie na 100 % :/. Nie czaje tego w jak, nie mialem do czynienia zbytnio z laptopami do tej pory wiec moze o czyms nei wiem bo sam jzu nie czaje o co to chodzi. Wczoraj rozladowala mi sie bateria przez cala noc naladowala sie do 54 % i tak stoi po mimo wpietego zasilania. z tego co wiem to nowych bateri do lapkow nie trzba jakos specjalistycznie trakowac jak ma to miejce z komorkami. Gosc powiedzal jedynie ze dobrze jest rozladowac calkiem a potem ladowac nawet podczas pracy na lapku zeby bateria zlapala zakres ale tu jaks dziwna sprawa jest i powinna sie naladowac do 100%, wiec nie wiem juz sam ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Witam od jakiegos czasu posiadam IMB'a 600, potrzebny mi byl do pracy prosty laptop a ten w zupelnosci mi wystarcza. Mam tylko jedne problem. Gdy go kupilem to bateria oczywisacie po tylu latach nie nadawala sie do nizczego, wiec kupilem nowa. Wsadzilem do kompa no i korzystalem az sie rozladowala, podlanczylem zasilanie i bateria doladowala sie do ok 90 %, zdziwilem sie troche i i znow uzywalem go az sierozladowala. Potem za kazdym razem ladowala sie mniej. Wiec wymienilem ja. Wsadzilem elgancko nowa baterie, naladowana do 100 % oczywiscie wiec uzywalem az sie rozladowala. Poraz kolejny nie naladowala sie na maxa, potem gdzies zostawilem go i nie wiem czy to w stanie hibernacji czy jak, ale jakos naladowala sie na 100 % :/. Nie czaje tego w jak, nie mialem do czynienia zbytnio z laptopami do tej pory wiec moze o czyms nei wiem bo sam jzu nie czaje o co to chodzi. Wczoraj rozladowala mi sie bateria przez cala noc naladowala sie do 54 % i tak stoi po mimo wpietego zasilania. z tego co wiem to nowych bateri do lapkow nie trzba jakos specjalistycznie trakowac jak ma to miejce z komorkami. Gosc powiedzal jedynie ze dobrze jest rozladowac calkiem a potem ladowac nawet podczas pracy na lapku zeby bateria zlapala zakres ale tu jaks dziwna sprawa jest i powinna sie naladowac do 100%, wiec nie wiem juz sam ..... Czasami zdarza się że nadmiernie rozładowana bateria ma problemy z pełnym naładowaniem. Rozładuj baterię aż do momentu kiedy pojawi się pierwsze ostrzeżenie, potem zostaw lapka z baterią na noc wyłączonego i podłącz do zasilania. Niech bateria się naładuje. Jeżeli nie dojdzie do 100% to przyczyny trzeba szukać gdzie indziej. PS: Jaka to bateria? Oryginał, zamiennik, regenerowana? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fllanker Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Czasami zdarza się że nadmiernie rozładowana bateria ma problemy z pełnym naładowaniem. Rozładuj baterię aż do momentu kiedy pojawi się pierwsze ostrzeżenie, potem zostaw lapka z baterią na noc wyłączonego i podłącz do zasilania. Niech bateria się naładuje. Jeżeli nie dojdzie do 100% to przyczyny trzeba szukać gdzie indziej. PS: Jaka to bateria? Oryginał, zamiennik, regenerowana? oryginalna i chyba nowa z tego co wiem, sprobuje tak zrobic, ale potem co powinna juz sie ladowac normalnie ? czy w taki sposob trzeba ja ladowac ? bo wydawalo mi sie ze nie ma znaczenia w ktory momencie rozladowania baterii podepnie sie zasilanie i powinien naladowac sie na full :/ hmm diwne to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 oryginalna i chyba nowa z tego co wiem, sprobuje tak zrobic, ale potem co powinna juz sie ladowac normalnie ? czy w taki sposob trzeba ja ladowac ? bo wydawalo mi sie ze nie ma znaczenia w ktory momencie rozladowania baterii podepnie sie zasilanie i powinien naladowac sie na full :/ hmm diwne to. Powtarzaj pełen cykl ładowania i rozładowywania aż bateria się nie naładuje normalnie. Jak się naładuje normalnie to możesz sobie używać jak chcesz. Jeżeli dalej nie będzie chciała się naładować to oznacza że albo bateria jest zwalona albo układ odpowiedzialny za ładowanie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fllanker Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 (edytowane) zrobilem jak mowiles i faktycznie bateria sie naladowala na 100% i co dalej ? tak ja trzeba ladowac ? czy w ten sposob doprowadic do stanu ze bedzie sie normalnie ladowac pod windy ? Edytowane 30 Sierpnia 2007 przez fllanker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 (edytowane) zrobilem jak mowiles i faktycznie bateria sie naladowala na 100% i co dalej ? tak ja trzeba ladowac ? czy w ten sposob doprowadic do stanu ze bedzie sie normalnie ladowac pod windy ? Teraz zobacz czy z włączoną windą tak się naładuje. Jak dojdzie bez problemu do 100% to możesz sobie ładować jak chcesz. Teoretycznie powinieneś co 30 cykli ładowania przeprowadzić tak zwaną kalibrację, czyli pełen cykl rozładowania i naładowania baterii (100 => 10 lub niżej => 100%). Kiedyś może jak będę miał czas i ochotę to napiszę jakieś HOWTO używania baterii itp. Pozdrawiam. PS: Tutaj masz artykuł jak używać baterię. Jest on oparty o informacje z mojej ulubionej strony o bateriach. Edytowane 30 Sierpnia 2007 przez AK-105 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fllanker Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 jeszcze jedna rzecz zauwazylem narazie nie probowalem ladowac jej z pod windy jeszce bo mialem troche roboty wiec mam wpiete ciagle zasilanie i co siekawe co co pare dni ubywa baterii troche 1% na dzien-dwa uzytkowania ciaglego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 jeszcze jedna rzecz zauwazylem narazie nie probowalem ladowac jej z pod windy jeszce bo mialem troche roboty wiec mam wpiete ciagle zasilanie i co siekawe co co pare dni ubywa baterii troche 1% na dzien-dwa uzytkowania ciaglego. To normalne. Nie przejmuj się tym :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fllanker Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 prubowalem naladowac ja z pod windy. Rozladowalem ja do ok 5% jak pokazal sie komunikat i wtedy podpiolem zaislanie bateria naladowala sie do 53 i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...