Mr.Martin Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Witam Mam ustawione w biosie tryb AHCI dla kontrolera SATA. Pod kontroler SATA mam podlaczony dysk HDD i nagrywarke SATA ( ta co w podpisie). Powiedcie mi czy tryb AHCI moze miec jakis negatywny wplyw na jakosc nagrywania w takiej konfiguracji ? czy moze dla nagrywarki SATA obojetne jest czy kontroler SATA pracuje jako AHCI czy IDE ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 (edytowane) Cze podłączę sie pod pytanie stawiałem Winde zarówno na Enhanced IDE oraz AHCI z właczonym Intel Robson Technology w Biosie. Robiłem testy dysku twardego i w obu przypadkach były takie same rezultaty wydajności dysku dysk pracuje na pewno jako SATA 2 w obu przypadkach burst ponad 200MB/s. Jak dałem tryb AHCI to bios przy quick teście dałał błąd nagrywarki " device ATAPI incompatible" ale wszystko chodziło dobrze. Mam pytanie: 1. czy ten tryb nie wpływa ujemnie na pracę nagrywarki skoro taki błąd w biosie wystepuje 2. Czy w trybie Enhanced IDE dysk pracuje z NCQ czy żeby ta funkcja była włączona to musi być tryb AHCI lub RAID (bo jak wiadomo potzebne sa stery przed instalacja windy żeby AHCI lub RAID był obsługiwany przez system). Mógłby ktoś odpowiedzieć bo jutro stawiam winde od nowa i może jednak AHCI włączyć @edit ACHI-> AHCI :mur: Edytowane 12 Września 2007 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 Widzisz , nikt nawet nie slyszal o tym trybie AHCI :) , niby testuja sprzet a nie widza jak na to wplywa AHCI :) Ja ze swoich spostrzezen moge ci napisac tak : - nigdy nie zauwazylem zeby nagrywarka cos zle dzialal ( czy to na komputerze stacjonarnym czy to na laptopie - tam tez mam tryb AHCI) - tylko w trybie AHCI i RAID dyski pracuja wtrybie NCQ - zauwazylem ze gdy teraz pracuje na AHCI to dysk HDD jest mniej slyszalny ( zgrzyt glowic) i szybciej sie uruchamiaja aplikacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 (edytowane) W takim razie postwie system znowu na AHCI :D . I potesuje jakośc zapisu tylko na razie czasu brak. Jak znajdę wolną chwilę to zrobie testy i odpiszę w tym temacie. Edytowane 12 Września 2007 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...