Skocz do zawartości
DziubekR1

Problem Z Instalacja Karty Graficznej. Niby Widzi, Ale Ciagle Cos Sie Sra.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, mam problem. Gosc ostatnio kupil odemnie X300 128MB/128Bit, karta 100% sprawna. U niego jest widziana, ale gosc nie potrafi jej zainstalowac. Juz mu tlumaczylem jak moglem, ale on ma ciagle jakies problemy i karta poprostu nie chodzi. Znaczy, obraz daje, wszystko gra, ale zaisntalowac nie moze, pozniej mu sie udalo, to znowu cos innego sie dzieje itd. To sa maila od niego. Wklejam tez jego fotki, ktore mi wyslal oraz jego maile.

1.zip

Udalo MI sie zainstalowac sterowniki Catalyst 6.6 (z nowszymi wersjami np 7.8 byly problemy).

Zalaczam kilka plikow z danymi o komputerze oraz bledzie jaki wystepuje. Sciagalem DirectDraw z internetu ale umieszczenie ich w katalogu DirectX nic nie zmienilo.

Prosze o jakas rade (moze trzeba cos w BIOSie zmienic?).

Pozdrawiam piter_as

Witam.

Niedawno pisałem o kłopotach z kartš graficznš jakš u pana kupiłem. Niestety nie udało MI się ich usunšć.

Może opowiem co się dzieje. Nie instalujšc żadnych sterowników do karty graficznej system Windows wykrywa Nowe urzšdzenie I chce je zainstalować (jak I ja:) ), domaga się płyty instalacyjnej (której nie mam:/ ), więc z instalacji nici. Jedyny pozytyw całej akcji to to, że wykrywa włożonš kartę graficznš (co widać w programie PC Wizard 2006 plik karta graf w załšcznikach).

Logicznym rozwišzaniem jest więc pobranie sterowników do karty z internetu. cišgałem więc różne wersje Catalyst (6.6, 7.2, 7.8, 8.02) ze strony producenta sterowników, strony Asusa (producenta płyty głównej), strony ATI oraz sterowniki Omegi v3.8.360. Po instalacji należy oczywicie zresetować komputer, aby sterowniki zaczęły działać. I TU działy się dziwne rzeczy (chyba tylko dwa razy MI działało jak ostatnio pisałem do Pana maila, że mogłem już co ustawiać przy karcie graficznej). Komputer się włšcza, pojawia się logo WXP I nagle wyłšcza się monitor. Po chwili znów się Sam włšcza I pojawia się komunikat o błędzie karty graficznej lub sterownika ati2dvag (załšczam zdjęcie z tego błędu). Po restarcie komputer uruchamiałem w trybie awaryjnym (tryb normalny był powtórkš wyżej opisanej historii z komunikatem błędu). Usunięcie pliku ati2dvag zakończyło się rozdzielczociš 800x600 I 4 kolorami (ale karta była wykrywana w zakładce Właciwoci/Ustawienia/Zaawansowane/Karta tyle że nie można było nic zmienić w opcjach ustawienia). Odinstalowanie sterowników sprowadzało mnie do pkt wyjcia.

Przy instalacji sterowników Catalyst 7.8 I Omegi zgłaszane było Brak znaczka Windows (co oznaczało mniej więcej brak oryginalnoci czy też zatwierdzenia przez Windows instalowanego oprogramowania), ale wybierałem opcje Mimo to kontynuuj.

Męczy mnie już at sytuacja. Cieszyłem się z karty (Bo jakby nie patrzeć przejcie z karty AGP 32MB na tš było dla mnie skokiem technologicznym) jednak problemy z jej działaniem sš frustrujšce. Nie wiem co dalej robić. Wydaje MI się że karta jest sprawna (Bo jest wykrywana) tyle tylko że nie mogę z niej skorzystać. Może miałby Pan jakie wskazówki albo pomysł na rozwišzanie tego problemu.

Pozdrawiam piter_as

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najłatwiej chyba będzie zainstalować system od nowa, bo ten pewnie jest zawalony wieloma wersjami sterów od starej i nowej grafy.

Jak nie będzie chcial robić formata to poradź mu, żeby przejechal system driver cleannerem i ustawil usuwanie ATI i NVidia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi