win32 Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Witam, Ostatnio rozmyślam nad takim zagadnieniem jakim jest selektywne wyłączanie dysków twardych w komputerze. Może przedstawię zagadnienie na przykładzie mojego sprzętu. :D . Otóż posiadam 4 fizyczne dyski twarde(dzielone na rozmaite partycje ale to ma marginalne znaczenie) . Jeden z nich zajmuje system , programy których używam/pracują z osem (1) (oczywiście system i soft na oddzielnych partycjach) , pozostałe napędy(2,3,4) to magazyny na materiały (montaż video, obróbka zdjęć) i dyski robocze które wykorzystywane są jedynie podczas pracy nad materiałem. Oczywiście komp chodzi przez większą część dnia, i wszystkie 4 napędy pracują. Zacząłem się zastanawiać czy istnieje jakiś soft/klucz rejestru ect. Który pozwolił by na wyłączenie napędów służących jako magazyny(2,3,4) do czasu odwołania się do nich ? przez 80% czasu mógł by tylko pracować pierwszy napęd na którym znajduje się OS i reszta rzeczy potrzebnych do niego. Oczywiście istnieje opcja "wyłącz dyski twarde" , jednak odwołuje się ona do wszystkich napędów jednocześnie. Może ktoś ma jakiś pomysł, czy moje marzenie jest nierealne :> , Pozdrawiam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...