Skocz do zawartości
Brudinho

Problem Laika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przybywam bo jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o sprawy podkręcania, przeczytałem multum

poradników postępowałem według wszystkich instrukcji, niestety pojawił się problem którego nie potrafie

sam rozwiązać ani znaleźć w 100% zadowalającej mnie odpowiedzi przez googlowanie ( zawsze zostaje jakieś

niedomówienie).

Zaczne od początku posiadam:

AMD Athlon XP 2000+ Thorton

MSI KT4AV (MS-6712)

Kingston KVR400X64C3/256

GeForce FX5200

Zasilacz jakaś tania 350W

Cooler za słaby.

Ustawienia biosu były default więc zacząłem spokojnie próbować podkręcać procesor o 5 MHz, wszystko

było pięknie i ładnie aż dotarłem do 120MHz, przekraczając tą granice procesor staje się niestabilny

znaczy w SuperPi wyskakuje komunikat 'Not Covergent in SQR05'

Może podam wyniki:

100 MHz - SuperPi 8M - 16:14 min- Benchmark 1077

110 MHz - SuperPi 8M - 15:06 min- Benchmark 1273

121 MHz - SuperPi 8M - 'Not Covergent in SQR05'- Benchmark 1447

zauważyłem też że przy przekroczeniu 120 MHz na ekranie "powitalnym" zmieniają się

DRAM Clock 333 MHz, SDRAM CAS Latency = 2.5

na

DRAM Clock 400 MHz, SDRAM CAS Latency = 3

Z tego co wiem ramy mogą pracować na takich ustawieniach???? Więc co robie nie tak :>

Wiem że dla obeznanych w temacie może to się wydawać proste ptytanie niestety ja się zupełnie na tym

nie znam, zadanie wręcz mnie przerosło :/

Zna ktoś na to sposób :>

PS. Temperatura procesora waha się w granicach 48-55 st.

Edytowane przez Brudinho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) wszystko było pięknie i ładnie aż dotarłem do 120MHz, przekraczając tą granice procesor staje się niestabilny

znaczy w SuperPi wyskakuje komunikat 'Not Covergent in SQR05'

Może podam wyniki:

100 MHz - SuperPi 8M - 16:14 min- Benchmark 1077

110 MHz - SuperPi 8M - 15:06 min- Benchmark 1273

121 MHz - SuperPi 8M - 'Not Covergent in SQR05'- Benchmark 1447

Że jak? Thorton 2000+ na standartowo ma mnożnik 12.5 oraz FSB 133MHz (12.5x133=1667MHz), tak więc nie wiem skąd Ci się bierze 100 i 120MHz.

Generalnie gdy procesor jest niestabilny, dajesz mu Vcore Voltage w górę. Jednak lepiej tego nie rób, skoro dokładnie nie wiesz, co robisz.

(...)zauważyłem też że przy przekroczeniu 120 MHz na ekranie "powitalnym" zmieniają się

DRAM Clock 333 MHz, SDRAM CAS Latency = 2.5

na

DRAM Clock 400 MHz, SDRAM CAS Latency = 3

Z tego co wiem ramy mogą pracować na takich ustawieniach???? Więc co robie nie tak :>

Oj, to albo nieuważnie czytałeś, albo te poradniki były faktycznie cienkie <_<

Zacznijmy od tego - "Jakie masz pamięci?"

Chodzi o to, że w procesorach serii K7 (od pierwszych Athlonów z jądrem Argon i Duronów z jądrem Spitfire począwszy, na ostatnich Athlonach i Sempronach XP z jądrem Barton skończywszy) gdy podkręcałeś szynę, podkręcałeś też pamięci. W procesorach K8 (Athlon64 i Sempron64) możesz ustawić tzw. "dzielnik pamięci" i ich nie podkręcać. Natomiast Ty mając K7 podkręcając procesor, musisz równocześnie podkręcać pamięci (wynika to z architektury K7).

Załóżmy, że standartowo masz ustawione 12.5x133=1667MHz. Pamięci mają 2x133=266MHz. Gdy kręcisz procesor, podwyższając szynę np. do 140MHz, procesor ma 12.5x140=1750MHz, natomiast pamięci 2x140=280MHz. Rozumiesz? Więc o to chodzi, że jeżeli w tym przypadku masz pamięci PC400 (które przystosowane są do pracy przy 400MHz), to możesz spokojnie kręcić, natomiast jeżeli masz pamięci PC266 (przystosowane do pracy przy częstotliwości 266MHz) to mogą być problemy z niestabilnością pamięci.

A timingi pamięci (CAS Latency, RAS to CAS Delay, ROW Cycle time) - to też wiąże się z podkręcaniem pamięci, ale o tym już ci nie będę opowiadał - musisz sam poczytać.

Wiem że dla obeznanych w temacie może to się wydawać proste ptytanie niestety ja się zupełnie na tym nie znam, zadanie wręcz mnie przerosło :/

Jak się nie znasz, to się nie bierz! Najpierw się obeznaj a potem się bierz - a nie odwrotnie - najpierw się bierzesz a później w trakcie próbujesz się czegoś dowiedzieć.

PS. Temperatura procesora waha się w granicach 48-55 st.

ZA DUŻO!! To jest temperatura w IDLE (w stanie bezczynności), czy w stresie (np. po kilkugodzinnej grze lub kalkulacji próbki 8M w SuperPi)? Generalnie powinieneś kręcić tak, by temperatura w stresie nie przekraczała tych 50 stopni, 55 to maksymalna granica. Jakie masz chłodzenie? Stock'owe? Może jeszcze powiedz, że nawet radiatora nie wyczyściłeś z kurzu ani pasty termoprzewodzącej nie zmieniłeś.. Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że jak? Thorton 2000+ na standartowo ma mnożnik 12.5 oraz FSB 133MHz (12.5x133=1667MHz), tak więc nie wiem skąd Ci się bierze 100 i 120MHz.

Zdziwiło mnie to nie mniej od ciebie, z ustawień defaultowych i optymalnych biosa startuje od 100 MHz, wiem że powinien od 133 :/

Zacznijmy od tego - "Jakie masz pamięci?"

400

Jak się nie znasz, to się nie bierz! Najpierw się obeznaj a potem się bierz - a nie odwrotnie - najpierw się bierzesz a później w trakcie próbujesz się czegoś dowiedzieć.

Przeczytałem poradniki jednak takiej sytuacji nie było w nich opisanych, naprawde mi przykro że nie jestem alfą i omegą chyba jednak lepiej się zapytać niż kombinować samemu ?

ZA DUŻO!! To jest temperatura w IDLE (w stanie bezczynności), czy w stresie (np. po kilkugodzinnej grze lub kalkulacji próbki 8M w SuperPi)? Generalnie powinieneś kręcić tak, by temperatura w stresie nie przekraczała tych 50 stopni, 55 to maksymalna granica. Jakie masz chłodzenie? Stock'owe? Może jeszcze powiedz, że nawet radiatora nie wyczyściłeś z kurzu ani pasty termoprzewodzącej nie zmieniłeś..

Wszystko na błysk podejrzewam jednak że musze zakupić porządny radiator (generalnie mam duszny pokój, na domiar złego komputer stoi we wnęce pod biurkiem). 52-3 st. to temperatura stała od włączenia do wyłączenia, bez znaczenia co robie na komputerze.

BTW: pierwszy post i od razu odpowiedizał mi ktoś z mojego miasta :) Jaki ten świat jest mały :P

Edytowane przez Brudinho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ze zrozumieniem to nie przeczytałeś ani jednego poradnika.

Na płycie na chipsecie via kt400 (i innych kt też) fsb inne niż 100, 133, 166 i 200 możesz ustawiać tylko wtedy gdy chcesz się pożegnać z dyskiem, kartą dzwiękową lub innym użądzeniem na pci. Poczytaj o dzielnikach/szybkości magistrali fsb/agp/pci, potem zapytaj czy dane ustawienia mogą być, następnie dopiero wprowadź je w życie. Poszukaj w manualu płyty głównej czy są na płycie zworki odpowiedzialne za fsb, jeśłi tak to na zworkach istaw najpierw 133 a gdy bedzie all ok to spróbuj 166MHz.

edit: nie ma chyba zworek od fsb na płycie więc w biosie ustaw jedną z czestotliwości 133 lub 166MHz.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ze zrozumieniem to nie przeczytałeś ani jednego poradnika.

Na płycie na chipsecie via kt400 (i innych kt też) fsb inne niż 100, 133, 166 i 200 możesz ustawiać tylko wtedy gdy chcesz się pożegnać z dyskiem, kartą dzwiękową lub innym użądzeniem na pci. Poczytaj o dzielnikach/szybkości magistrali fsb/agp/pci, potem zapytaj czy dane ustawienia mogą być, następnie dopiero wprowadź je w życie. Poszukaj w manualu płyty głównej czy są na płycie zworki odpowiedzialne za fsb, jeśłi tak to na zworkach istaw najpierw 133 a gdy bedzie all ok to spróbuj 166MHz.

edit: nie ma chyba zworek od fsb na płycie więc w biosie ustaw jedną z czestotliwości 133 lub 166MHz.

Fakt - nie zwróciłem na to uwagi - jeżeli masz płytę opartą na KT400 to nie masz zablokowanej szyny PCI/AGP, tak więc podkręcając procesor podkręcasz również grafikę, dysk, kartę dźwiękową i wszystkie inne urządzenia. Do O/C powinieneś mieć płytę z nForce2 - najlepiej Epox EP-8RDA+/8RDA3+/8RDA3I itd.

Jeżeli chodzi o to FSB 100MHz - najlepiej włącz CPU-Z i zobacz, co faktycznie ustawiłeś..

Przeczytałem poradniki jednak takiej sytuacji nie było w nich opisanych, naprawde mi przykro że nie jestem alfą i omegą chyba jednak lepiej się zapytać niż kombinować samemu ?

Dokładnie - lepiej się zapytać, ale ZANIM wogóle rozpoczniesz kombinowanie :P Skoro nie wiesz dokładnie co i jak, to dopóki się nie dowiesz wogóle nie powinieneś się zabierać.

Wszystko na błysk podejrzewam jednak że musze zakupić porządny radiator (generalnie mam duszny pokój, na domiar złego komputer stoi we wnęce pod biurkiem). 52-3 st. to temperatura stała od włączenia do wyłączenia, bez znaczenia co robie na komputerze.

Hmm.. Nie, to na pewno za dużo. Ja do niedawna miałem Semprona Thoroughbred'a-B 2600+ na płycie Epox EP-8RDA3I Pro - na standartowym chłodzeniu chodził na 2150MHz (standartowo ma 1833) - jednak temperatura w stresie (gdy w pokoju było duszno i po wielogodzinnej pracy) rzadko kiedy dochodziła do 50. Normalnie jak bezczynnie stał wynosiła ~39.

edit:

BTW: pierwszy post i od razu odpowiedizał mi ktoś z mojego miasta :) Jaki ten świat jest mały :P

Też z Krotoszyna jesteś? Hmm, to faktycznie ciekawy zbieg okoliczności :P Pozdrawiam w takim razie. Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi