Skocz do zawartości
kemot82

Ludzie Pomocy Bo Zwariuję! Instalacja Windowsa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na sam początek napiszę, że mam już dość!

Problem:

Były problemy z Windowsem XP (nie można było instalować programów), więc chciałem zrobić reinstall.

Wkładam płytkę z Win XP (nadmienię, że oryginalną), instalator startuje, prosi o określenie miejsca instalacji, formacik, kopiowanie plików... no i właśnie tutaj jest problem. "Instalator nie może skopiować pliku .... ble ble ble" :damage_wall: Myślę, no trudno, pewnie płytka jest porysowana i ten cdrom nie może sobie z nią poradzić (a płytka jest czyściutka, zero rys) - zmieniam cdrom. To samo, tylko wywala się przy innych plikach. I tak "zużyłem" cztery napędy cdrom a później jeszcze 3 płytki z Windą (już się poświęciłem i instalowałem Win 2000, oryginalne czy nie - instalacja wywala się przy kopiowaniu plików przez instalatora). Kolejny pomysł - uszkodzona taśma - nie trafiłem, kolejny: uszkodzony dysk - na 3 dyskach to samo... I już nie wiem co robić dalej... :sad: Pomoozcie :? Co to moze byc :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nic nie było dokładane, a przynajmniej ja o tym nic nie wiem. Ten komp to stary grat, którego mam w pracy, nie wiem kto instalował wcześniej system i jak mu się to udało...

Idąc tropem pamięci zastanawia mnie jedna rzecz - są dwie kości po 128MB SDRAM i 3 sloty. Gdy wyjmę którąkolwiek kość komp nie wstaje (monitor się nie włącza). Wstaje tylko przy włożonych 2 kościach. Można to gdzieś przestawić?? Płyta główna to Gigabyte GA-7IXE4

Edytowane przez kemot82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To u Ciebie problemem są błędne sectory. Problem można też rozwiązać następująco: odłączasz dysk i podłączasz go do działającego komputera i robisz "dokładny" format działać będzie na 100%. No chyba że boisz się odłączać dysk to można to zrobić tak: wkładasz płytkę WIN98 i instalujesz system (tam też jest robiony porządny format, którego niestety brakuje w instalce XP). Albo kolejna możliwość: pobierasz z neta na przykład partition magic (płatny.. albo jakiś darmowy program, który ma funkcje bootowalną) wypalasz na płyte i robisz format spod systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, bad sectory na dysku... Ale próbowałem robić instalacje na 3 różnych dyskach, chyba niemożliwe żeby na wszystkich 3 były bady...

Pierwszy dysk(ten który oryginalnie siedział w tym kompie) formatowałem też pod Windowsem, nie pomogło...

Edytowane przez kemot82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk 1: Fujitsu 10GB - 1 partycja;

Dysk 2: Fujitsu 4GB - 2 partycje, 3GB i 1GB

Dysk 3: WD 40GB - 1 partycja

wszystkie NTFS i na wszystkich bez różnicy instalator wywala się w tym samym miejscu

Przetestuj kompa memtes'tem. Mialem dokladnie ten sam problem co ty! Ramy byly uwalone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi