stranded Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam! Planuję niedługo wyjechac za granicę w celach zarobkowych. Pytanie brzmi, czy zarobione za granicą pieniądze podlegają podatkowi w Polsce? Tzn czy gdy np. zarobię w USA, UK jakieś tam pieniądze to czy po powrocie muszę płacić za nie podatek w Polsce (gdy tam już zapłaciłem)?? Męczy mnie to i nie mogę doszukać się informacji bo te nasze prawo..ajj :mad: Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez stranded Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jesus79 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam! Planuję niedługo wyjechac za granicę w celach zarobkowych. Pytanie brzmi, czy zarobione za granicą pieniądze podlegają podatkowi w Polsce? Tzn czy gdy np. zarobię w USA, UK jakieś tam pieniądze to czy po powrocie muszę płacić za nie podatek w Polsce (gdy tam już zapłaciłem)?? Męczy mnie to i nie mogę doszukać się informacji bo te nasze prawo..ajj :mad: Jeżeli masz w Polsce "żywotne interesy", jesteś zobowiązany do: 1. Jeżeli dochód został uzyskany w kraju z którym Polska nie ma umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, płacisz podatek z całego dochodu (prawdopodobnie jest możliwość odliczenia kosztów uzyskania dochodu). 2. Jeżeli dochód został uzyskany w kraju z którym Polska ma umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania, dopłacasz tylko różnicę pomiędzy już zapłaconym podatkiem w kraju uzyskania dochodu, a kwotą która byłaby do zapłacenia w Polsce. Wszystko rozbija się o interpretację wyrażenia "żywotne interesy". Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez jesus79 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 żywotne interesty w Polsce? tu nie mam żadnych, w ogóle nie byłem tu zatrudniony, nie mam nawet NIPu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) kwestia jeszcze zameldowania, telefonu komorkowego, konta w banku. Nie nazywa sie to zywotne interesy, a osrodek zyciowy, przynajmniej tak w przepisach jest to ujete. Pelny artykul masz ponizej. http://www.polishexpress.co.uk/artykul.aspx?id=471 i tresc ustawy (chyba jeszcze tresc z przed 2007, ale metody te same) http://www.us.gniezno.pl/dodatkowe/podwojn...atkowanie1.html "Jeżeli osoba fizyczna mająca miejsce zamieszkania w Polsce uzyska wynagrodzenie ze stosunku pracy w kraju, z którym nie została podpisana umowa [...]" wymelduj sie jesli wyjezdzasz na dluzej (powyzej 186 dni) i po klopocie. Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez djsilence Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 no wlasnie tak mysle nad tym, wielkie dzieki ;) za info PS panstwo polskie nas w ten sposob okrada wedlug mnie.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) norma stary. get over it :] (raczej get used to it ;) ) jeszcze 2 latka i Brit Passporcik :] gesty mocz poleci na orzelka za takie manewry. Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez djsilence Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 a ile trzeba tam spędzić czasu żeby się na to załapać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 5 lat legalnie, placac podatki i nie wyjezdzajac z kraju na dluzej nic 30 dni jednorazowo i na wiecej niz 180 dni lacznie w roku. Poza tym przejsc test z historii i angielskiego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 @Djsilence moze wiesz jak to jest,mój tata bedzie sie ubiegał o paszport brytyjski co prawda za 4lata dopiero.No i jesli go za te 4lata dostanie to czy ja też dostane,bede miał wtedy niecałe 19lat? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 angielski nie problem, ale historia :D lol jawor121 chyba sam bedziesz musial dostac taki paszport jak pomieszkasz 5 lat? wydaje mi sie, ze to ze tata tam jest nie oznacza, ze dostaniesz rowniez taki paszport Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 No ale jeśli w świetle prawa bede chyba nie pelnoletni więc dlatego pytam,bo w Anglii mając 21 lat jestes pełnoletni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 hmmm tego nie wiedziałem.. to nie wiem :D trzeba spytać kolegi wyżej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pan_Prezes Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Czy przy wymeldowywaniu sie trzeba zaplacic zalegle mandaty, kary itp? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Zapraszam z reszta pytan do tematu o emigracji. Raczej to automatycznie nie przechodzi, lecz tak na prawde to musicie zadzwonic do ambasady UK. Co do mandatow, to wazne abys nie byl scigany listem gonczym i powinienes wymeldowac sie bez problemu. Ten moze powstac po dluzszym czasie. Zalezy jakie to kwoty i jak policja zareaguje na Twoje znikniecie. Generalnie, o ile nie ma listu gonczego na Twoja glowe, to przez granice przejedziesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...