Henryk Kwinto Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Witam W trakcie włączania komputera zrsetował się inny komputer. Myślałem, że to zbieg okoliczności, ale niestety włączany komp już nie wstał. Problem dotyczy sprzętu jak w podpisie. Wypiołem wszystkie urządzenia: napędy, dyski, FDD, karę muzyczną, zmieniłem zasilacz, zresetowałem bios i dalej bez zmian. Płyta staje zaraz na początku uruchamiania i wyświetla na cyfrowym wyświetlaczu "C1" Po wyciągnięciu pamięci bądź grafiki nie piszczy, brak sygnałów dźwiękowych. Przebywam za granicą i nie mam możliwości podmiany procesora lub włożenie mojego do innej płyty (brak znajomych i servisu). Awaria może przyśpieszy zakup nowego sprzęu, ale z drugiej strony to co mam w zupełności mi wystarczy. Chciałbym wiedzieć czy to na 100% płyta główna czy może jednak procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dextor Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 (edytowane) Wypiołem wszystkie urządzenia: napędy, dyski, FDD, karę muzyczną, zmieniłem zasilacz, zresetowałem bios i dalej bez zmian. Płyta staje zaraz na początku uruchamiania i wyświetla na cyfrowym wyświetlaczu "C1" C1 to chyba blad pamieci, ale moze tez oznaczac ze plyta padla Edytowane 4 Września 2007 przez dextor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Kwinto Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 Po tygodniowej delegacji znalazłem dzisiaj czas na dokładniejsze przyglądnięcie się płycie. Dopiero po ściągnięciu chłodzenia z procesora zauważyłem, że 3 z 6-ciu elektrolitów o wartości 3300 uF 6,3V są bardzo "nabrzmiałe". Zwykle jak padały kondensatory to płyta stopniowo stawała się niestabilna. Tym razem padła od razu. Oby okazało się, że to tylko kondensatory są do wymiany. Czy mogę wymienić kondensatory na tzw SOLID? Jeżeli tak to czy wartości maja być identyczne (mikrofarady oczywiście identyczne) ale czy napięcie też 6.3V? Widzę, że oferowane kondensatory na Allegro mają napięcie 10V - czy mają większą żywotność od kondensatorów 6,3V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Kwinto Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 W końcu dotarły dzisiaj kondensatory. Po wymianie płyta jest w pełni sprawna :banana: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Kwinto Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Witam Po chwilowym zaniku napięcia w sieci wyżej wymieniony komp nie wstał. Podczas uruchamiania zatrzymuje się, a płyta wyświetla błąd 25. Co oznacza ten błąd? Przydałby się link do wszystkich błędów na płytach Epox. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...