Skocz do zawartości
dr_Misiek

Abit Bx-133 Raid

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ABITA BX-133 Raid i to co się na nim dzieje wykracza poza moje możliwości wykrycia ustarki. Po troche wygląda to jakby ingerowała tu jakaś nieznana siła wyższa (restartuąca komputer w zależnosci od chwilowych zachcianek), jednak przeprowadzone egzorcyzmy na nic sie zdały i nie wykazały też obecności żadnych istot niematerialnych pochodzących z innych światów, wymiarów, czaso-przestrzeni itp., choć zdarzenia niewątpliwie są z granicy wydarzeń paranormalnych.

Do rzeczy WHATS GOING ON :mur:

Abit ten pracuje sobie z CELERONEM TUALATINEM 1200MHz ODKRĘCONYM do FSB 66 (800MHz) i zmniejszonym napięciu na max ile sie da (w tym przypadku do 1.30V). No cóz na takich ustawieniach jest OK, wszystko pięknie działa nic sie nie wiesza programy testujące śmigaja itp. Na normalnym FSB komputer restartuje się co jakiś czas. Czasem robi to już podczas bootowania, czasem po kilku (nastu) min. w windowsie, ale restartnąć się musi :blink: Kondziołki są wymienione na nowe (choć stare nie wykazywały oznak zużycia), nic to nie pomogło. W pewnym serwisie powiedzieli że jest uwalony chipset. Może i tak, ale dlaczego na najniższym FSB pracuje poprawnie :?: Moje podejrzenia kieruje na sekcje zasilająca na płycie. Pozostałe podzespoły są 100% sprawne procek też (nawet kręci się do 1500MHz) używany obecnie zasilacz to CHIEFTEC 420W DualFan PFC (również 100% sprawny). Dodam że przetestowałem kilka różnych procesorów i na wszystkich były identyczne objawy :blink:

Co o tym sądzicie :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że komputer jest niestabilny. Sprawdź, czy nie masz czasem choć jednej kości pamięci PC66 (np. Everestem). Spróbuj odpalić kompa na innych pamięciach lub zostawiając tylko jedną kość (jeżeli do tej pory tego nie robiłeś).

Zobacz też, jak wygląda sprawa temperatury procesora oraz mostka północnego płyty głównej.

Jeżeli mówisz, że kondzioły były wymieniane, testowałeś na kilku procesorach oraz okaże się, że temperatury i pamięci są w porządku - to faktycznie najprawdopodobniej wina leży po stronie niestabilnego chipsetu płyty głównej. Takie objawy często wykazują np. płyty, które wskutek przepięcia w zasilaczu dostały zbyt duże napięcie na chipset.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...