RavJ Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Witam Zainstalowałem na Compal FL90 T7500, 2GB RAM, 160GB HDD system Windows XP, wgrałem wszystkie (oprócz touchpada) najnowsze sterowniki ze strony Intela. Przełączyłem kanał IDE z PIO4 na DMA tryb 2 dla nagrywarki. Jak jeszcze nagrywarka działała na PIO4 to miałem szybkość ok 3,3 ale 50% obciążenie procesora, po zmianie na DMA juz obciążenie znikome max 3% ale nie potrafię osiągnąć wyższej prędkości nagrywania jak 3,3. Czy ktoś spotkał sie z takim problemem i jak go rozwiązał. Czy może ktoś przesłać swoje zrzuty ekranu z Menadżera urządzeń z wyszczególnieniem kontrolerów IDE. Zamieściłem moje zrzuty. Wersję sterownika 82801HEM/HBM SATA AHCI mam : 7.0.0.1020 a dla ICH8M Ultra ATA : 8.2.0.1011 Czy macie także DMA Tryb 2 czy macie może Tryb 5 ?? Sterowniki do chipsetu instalowałem w wersji: 8.3.1.1009 oraz 8.3.0.1013 z niestety tym samym efektem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panfranek Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 ściągnij ASPI z linka poniżej: http://hijacker.rpc1.com/discinfo/aspi32v4.60.zip zainstaluj ASPI. ściągnij DiscInfo: http://hijacker.rpc1.com/discinfo/DISCInfo161.zip po rozpakowaniu i uruchomieniu programu: wybierz z listy swoją nagrywarkę dvd, później wejdź z górnego menu do: view > firmware updates Naciśnij search. Powinna Ci się otworzyć strona z najnowszym firmware do Twojej nagrywarki. Ściągnij je i zainstaluj. Zrobiłem dokładnie to i DVD nie nagrywa się już ponad 1h. powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RavJ Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Niestety nie ma nigdzie firmware do mojej nagrywarki. A z ASPI sie bawiłem i było jeszcze gorzej :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panfranek Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 jesteś pewien, że nie ma firmware? nie zaszkodzi spytac na tym forum: http://forum.rpc1.org/viewforum.php?f=12 ponownie otwórz discinfo, wybierz swój napęd, później z górnego menu: view > show summary skopiuj wszystko, utwórz nowy wątek i wklej tam skopiowane dane z discinfo. pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RavJ Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 jesteś pewien, że nie ma firmware? nie zaszkodzi spytac na tym forum: http://forum.rpc1.org/viewforum.php?f=12 pzdr. Niestety nie można zarejestrować się na forum, obojętnie jaki wpisze e-mail wyświetla komunikat że e-mail jest zbanowany :blink: DISCINFO VERSION : 1.6.1.6 VENDOR : PK8402A MODEL : SNG065A REVISION : 1.0 LOADING MECHANISM : Tray NUMBER VOL. LEVELS : 256 BUFFER SIZE : 512KB INTERFACE : SCSI 2 RPC2 SCHEME : YES STATUS : Not Set USER CHANGES : 5 VENDOR CHANGES : 4 CURRENT REGION : Not set ANALOG AUDIO PLAY : YES COMPOSITE OUTPUT : NO DIGITAL PORT-PORT1 : YES DIGITAL PORT-PORT2 : NO READ UPC CODE : YES MULTISESSION READ : YES MODE 2 FORM 1 : YES MODE 2 FORM 2 : YES READ ISRC CODE : YES READ BAD CODE : NO BUFFER UNDER-RUN : NO MT. RAINIER : NO CAN READ CDR : YES CAN READ CDRW : YES CAN READ CDRM2 : YES CAN WRITE CDR : NO CAN WRITE CDRW : NO CAN TEST WRITE : NO CAN READ DVD-ROM : YES CAN READ DVD-R : YES CAN READ DVD-RW : YES CAN READ DVD-RAM : YES CAN READ DVD+R : YES CAN READ DVD+RW : YES CAN WRITE DVD-R : NO CAN WRITE DVD-RW : NO CAN WRITE DVD-RAM : NO CAN WRITE DVD+R : NO CAN WRITE DVD+RW : NO MAX CDR READ SPEED : 32 DISCINFO VERSION : 1.6.1.6 VENDOR : Optiarc MODEL : DVD RW AD-7530B REVISION : NX02 VENDOR SPECIFIC : Feb27,2007 LOADING MECHANISM : Tray SERIAL NUMBER : 30647810 NUMBER VOL. LEVELS : 256 BUFFER SIZE : 2048KB INTERFACE : ATAPI RPC2 SCHEME : YES STATUS : Set USER CHANGES : 4 VENDOR CHANGES : 4 CURRENT REGION : 2 ANALOG AUDIO PLAY : YES COMPOSITE OUTPUT : NO DIGITAL PORT-PORT1 : NO DIGITAL PORT-PORT2 : NO READ UPC CODE : YES MULTISESSION READ : YES MODE 2 FORM 1 : YES MODE 2 FORM 2 : YES READ ISRC CODE : YES READ BAD CODE : NO BUFFER UNDER-RUN : YES MT. RAINIER : NO CAN READ CDR : YES CAN READ CDRW : YES CAN READ CDRM2 : YES CAN WRITE CDR : YES CAN WRITE CDRW : YES CAN TEST WRITE : YES CAN READ DVD-ROM : YES CAN READ DVD-R : YES CAN READ DVD-RW : YES CAN READ DVD-RAM : YES CAN READ DVD+R : YES CAN READ DVD+RW : YES CAN WRITE DVD-R : YES CAN WRITE DVD-RW : YES CAN WRITE DVD-RAM : YES CAN WRITE DVD+R : YES CAN WRITE DVD+RW : YES MAX CDR READ SPEED : 24 MAX CDR WRITE SPEED: 24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...