Skocz do zawartości
Bazzzi

Kilka Pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio od kolegi dostałem dwa PIII 600\512\100 oraz 600EB\256\133 no i właśnie:

1. czy można je razem wepchnąć na jedną płyte dwurdzeniową?

2. jeśli tak to jaką byście polecali do lekkiego oc najlepiej z agp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ostatnio od kolegi dostałem dwa PIII 600\512\100 oraz 600EB\256\133 no i właśnie:

1. czy można je razem wepchnąć na jedną płyte dwurdzeniową?

2. jeśli tak to jaką byście polecali do lekkiego oc najlepiej z agp.

Raczej DWUPROCESOROWĄ. Dwurdzeniowy może być procesor, a nie płyta główna.

Dla Twojej informacji: Płyty dwuprocesorowe były typowymi płytami serwerowymi i jako tako komputery w nie wyposażone nie nadawały się do pełnienia funcji zwykłego peceta.

Odpowiedź na Twoje pierwsze pytanie brzmi: NIE. Dlaczego?

Dlatego, że pierwszy z tych PIII to stary Katmai (600/512/100 2.0V 250nm), a drugi to nowy Coppermine, ponadto z szyną FSB 133MHz (600/256/133 1.65V 180nm). Aby dwa procesory mogły współpracować w płycie dwuprocesorowej muszą mieć:

1. Taką samą częstotliwość taktowania

2. Taką samą szynę FSB (w tym przypadku; bo w przypadku procesorów x64 nie ma już FSB) i co za tym idzie taki sam mnożnik

3. Muszą wykonane być w tej samej technologii i mieć to samo jądro - muszą to byc dwa identyczne modele

4. Taką samą SERIĘ.

Poza tym następna sprawa to to, że takie płyty były dość problematyczne. Sam jestem posiadaczem płyty PC-Chips M720, w której siedzą 2 Celerony. Celerony mają poblokowaną możliwość pracy w parach, więc musiałem ją odblokować. Oba Celerony mają taktowanie 466MHz, FSB 66MHz, mnożnik 8.0x, napięcie 2.0V, jądro Mendocino (250nm) oraz serię - SL3EH. Jeżeli nie masz dużego doświadczenia w komputerach to lepiej nie kombinować, bo ta płytka na pewno wymagać od Ciebie będzie sporej wiedzy, ale i cierpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...