Skocz do zawartości
LFHeaven

Asus F3sv-as021c Vs. Toshiba Sat A200-1bj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!,

Jestem nowy i szukając porady w zakupie wpadłem na wasze forum, mam nadzieje, ze dobrze wybrałem :wink:

Laptop będzie używany do:

- prac biurowych

- współpracy z projektorem, na potrzeby konferencji

- jakaś mobilność sprzętu bez gniazdka

- surfu po necie

- nie ukrywam jednak, ze chciałbym zahaczyć nim o jakieś nowsze tytuły dla relaksu ("The Witcher" - na ten przykład),

Mój wybór padł na:

- Intel Core 2 Duo

- 15,4'' monitor

- 2GB DDR2

- i jakąś dobrą kartę graficzną...

ASUS F3SV-AS021C : http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/12367/

TOSHIBA SAT A200-1BJ : http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/12888/

Przy karcie zaczyna się problem, bo do wyboru jest:

- ATI Mobility™ Radeon® HD2600 (Toshiba)

- NVIDIA GeForce G8600M GS (ASUS)

Nie ukrywam, że średnio sie na tym znam, wyczytałem na sieci, że w sumie obie są dobre, ale znajomy mówi, żebym odpuścił ATI, bo ma większy pobór energii i jest nierozwojowa(?) względem NVidii.

Teraz dla Panów i Pań pozostawiam pole do popisu, mam nadzieje, ze mi pomożecie :).

PS: widełki w cenie to min. 4900 - max. 5500 (6000 - w porywach, wolałbym jednak nie dochodzić do tej granicy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkiej różnicy między tymi kartami nie ma. Minimalnie wydajniejsza jest NV 8600GT, z kolei 8600GS jest nieco słabsza od ATi. Osobiście mam Toshibę A200-1M8 z kartą ATi HD 2600. Z karty jestem zadowolony (jak na możliwości notebooka), mogę odpalić Test Drive Unlimited z AAx4 i AFx8 i framerate nie spada poniżej 20 klatek. Starsze gry chodzą rzecz jasna o wiele lepiej. Szybki test w 3dmarku 05 "wypluł" u mnie wynik ponad 5600 punktów.

Dla mnie wadą Toshiby z serii A200, jest dość kiepska bateria, przy zwykłej pracy biurowej, wytrzymuje od 1,5 do niecałych 2 godzin. Więc jeśli zależy ci na długiej pracy na baterii, to Toshiba raczej odpada.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dopisuje sie do pytania LFHeaven - mam ten sam dylemat.....interesuja mnie te dwa lapki....ktory bedzie cichszy i zimenijszy (wydaje mi sie ze asus ale nie mam pewnosci).

napewno toshiba ma slaby dysk twardy...za wolny jest....obudowa jest bardzo podatna na zarysowania (palcowka i rysy), bateria nie wytrzyma 2 godzin nawet...i nie wiem jak jest z wentylatorem bo mialem raz toshibe i bylem po prostu zawiedziony....jak tylko wlaczalo sie lapka to wiatrak wchodzil jak glupi na najwyzsze biegi haotycznie zmieniajac ich tempo. Plusem napewno dla toshiby jest wyglad jak dla mnie no i dobra karta graf (ale i tak nie jestem przekonany do tej firmy)

Asus ma slabsza grafe i z tego co wyczytalem zanizone zegary.....napewno lapek bedzie trzymal o wiele dluzej na baterii...ma fajna kamerke i czytnik lini papilarnych. matryca niestety to minus tego lapka.....czernieje na boki. ale dowiedzialem sie ze za to lapek jest bardzo cichy (dzieki funkcji quiet office) i nie grzeje sie specjalnie podczas pracy. wiec wybor trudny

Edytowane przez FSC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam FSC.

A co powiecie na temat tego ASUSA?

ASUS F3SV-AS115C http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/12726/

Nie wiem w sumie dlaczego jest on droższy (92zł) od analogicznego AS021C, którego podałem wcześniej. Różni się chyba tylko kartą Nvidia GeForce Go8600 (kontra G8600M GS z poprzednio podanego modelu).

Co na ten temat sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam FSC.

A co powiecie na temat tego ASUSA?

ASUS F3SV-AS115C http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/12726/

Nie wiem w sumie dlaczego jest on droższy (92zł) od analogicznego AS021C, którego podałem wcześniej. Różni się chyba tylko kartą Nvidia GeForce Go8600 (kontra G8600M GS z poprzednio podanego modelu).

Co na ten temat sądzicie?

nie nie...oba lapki maja ta sama karte graf....roznica moze polegac na detalach.....nie wiem jak dokladnie jest w tych obu przypadkach...ale wiem ze sa tez nowsze wersje F3sv z roobsonem...czyli modułem pamieci do szybszego ladowania sie systemu vista.

tutaj masz rozne modele

http://www.ceneo.pl/categories.aspx?search...xPrice=99999999

roznica moze polegac tez na tym ze jeden ma nagrywarke dvd z funkcja wypalania nadrukow na plytkach a drugi ma nagrywarke jak toshiba...czyli jakas tam super multi...moga tez roznic sie dolaczonym systemem oper..no ae tym roobsonem

tu masz wersje z roobsonem

http://e-lectron.pl/product_info.php?products_id=28987

juz wszystko wiem - roznia sie wlasnie ta dodatkowa pamiecia flash robson. tyle ze wersja bez rosbona ma nagrywarke z lightscribe :)

Edytowane przez FSC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe :)

Dzięki za trafną uwagę. Na ten moment bardziej się przychylam raczej do ASUSA modelu AS115C, ale do wtorku mam jeszcze czas :). W Toshibie przeraża wolny dysk i słaba bateria. Tośka ma niewątpliwie gustowniejszy design, a ja lubię ładnie wyglądające cacka to boje się tej czarnej obudowy i wszechobecnych odcisków ;).

Jak coś jeszcze ciekawego znajdziesz to wrzuć, ja tymczasem wracam do nauki do egzaminu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi