Skocz do zawartości
SlashBeast

Czy Dobrzę Obliczam Taktowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie ! Powiedzcie mi, czy dobrze rozumiem.

Mam Brisbane 3600 i Abit'a KN9. Ram przestawiony na "DDR533". HTT na "290". Procesor ma "2760.919MHz". Pamięci to HyperX cl4 800Mhz 1G w dualu.

553/800=0.666*290=193.14*4=772.56MHz

O ile te obliczenia sa dobre, oznacza to, że ram pracuje mi jako 765MHz? Wcześniej pracowały odgórnie jako 800MHz ale dzisiaj zacząłem bawić się w podręcanie a co za tym idzie musiałem przestawić ustawienia ramu, bo nie dawały rady. Przy 830MHz już kdelibs nie dał się kompilować - błędy które gcc określiło jako problemy sprzętowe.

Temat ma na celu wyklarowanie, czy dobrze rozumiem to co wyczytałem z ów FAQ na tym i innych forach.

Pozdrawiam.

Edytowane przez SlashBeast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich obliczeń wynika że...

...coś pomieszałeś :-P

Takty pamiątek sprawdzaj w evereście, cpu-z podaje złe odczyty :wink:

Ja to licze tak:

2760/4(8 )=690MHz(345)

Dzielę na 4 dlatego że 1900/3,5(7)=542(271) -> czyli wychodzi odrobinę za dużo, więc trzeba użyć wyższego dzielnika czyli 4 :-P

Z tym że mogę się mylić bo nie chce mi się szukać teraz tabelki z dzielnikami

BTW Ten temat był już poruszany nie raz i nie dwa :?

Edytowane przez WestCoach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Evereset, CPU-Z itp...

slashbeast@betrayed ~ % uname -a

Linux betrayed 2.6.22-gentoo-r6 #1 SMP Sun Sep 9 16:46:36 CEST 2007 i686 AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 3600+ AuthenticAMD GNU/Linux

slashbeast@betrayed ~ %

Tak więc muszę zdać się na matematykę. Ja nadal jestem przekonany, na 90%, że moje obliczenia są drobrę. Przeca nie liczy sie ile MHz ma procesor a poprostu ile jest HTT, mam rację ?

Baj de łej, nie wiem czy był poruszany już temat, czy ja _dobrze_ rozumiem to i czy _ja_ dobrze wyliczam to. :)

Edytowane przez SlashBeast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi