Karas000 Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 Witam, od bardzo dawna mam problem z kompem, probowalem przeroznych rzeczy i nic nie pomoglo. W zasadzie jest on znosny,ale jestem ciekawy co to moze byc. Oto krotka historia: Po kupnie kompa ponad rok temu i zainstalowaniu systemu wszystko ok,po jakims czasie mialem formata i chyba tez bylo ok,ale po nast formacie po zainstalowaniu wszystkich potrzebnych sterownikow z plytki od plyty glownej zaczelo sie dziwne zachowanie: Po przejsciu biosowego ekranu z wykrywaniem urzadzen komputer jakby przestaje pracowac na ok 30 s i potem pojawia sie migajacy pasek i conajmniej 11 razy smignie i dopiero sie laduje system i dziala wszystko ok. Ktos mi powiedzial ze moze to wina stera od dysku to sciagnalem najnowsze stery do plyty Nforce3 5.11 i taki sam blad byl. No to odinstalowalem ten sterownik w ogole i zostawilem systemowy i juz sie nie 'zamrazal' komp przy starcie ale dalej jakies 11 razy smigal pasek,ale co sie okazalo dysk pracowal w trybie PIO i nie szlo zmienic i przy zgrywaniu lub nagrywaniu czegos z nagrywarki DVD i sluchaniu winampa mulil i zarywal. I tak jest po kazdym formacie. Defragmentacja, TuneUpUtlillieties06, Bootvis nie pomaga. wydaje mi sie ze wlasnie w tym tkwi problem,bo mam nieuzywana karte zintegrowana na plycie i jak chcialem wylaczyc polaczenie lokalne albo odinstalowac sterownik "nVidia Ethernet Driver" albo jak chcialem wyalaczyc ta karte w menedzerze urzadzen to mi sie komp zresetowal... Wiec wylaczylem w biosie karte sieciowa - dalej sie tak samo uruchamial - zamrozenie(czarny ekran) na 30s. Odinstalowalem wszystkie sterowniki Nvidi od plyty glownej i uruchomilem ponownie to juz nie bylo zamrozenia ale kilkanascie razy mi smignal pasek a jak sie juz uruchomil i windows poinstalowal swoje sterowniki to do jednego nie mogl znalesc - do kontrolera magistrali zarzadzania systemu;/ Jak wlozylem plytke oryginalna co byla z plyta to pokazalo ze wsystkie sterowniki oprocz IDE sa wiec doinstalowalem ten z IDE,ale dalej system nie ma steronika do kontrolera magistrali a czarny ekran rowniez sie znowu pojawia;/ Nie mam juz pojecia co to moze byc,a jak sie czesto uruchamia komputer to jednak jest to troche wkurzajace jak grubo ponad minute sie uruchamia taki komp jak moj;/ - zwykle uruchamialem komputer raz, gora 2 dziennie wiec to nie sprawialo wiekszego problemu. Zaktualizowalem BIOS na F19 i tez nic. probowalem zrobic zrzut logu bootowania ale albo go nie robi albo jakies inne nazwy daje w kazdym razie zadna nie mowi nic o bootowaniu;/ a tu jeszcze wrzucam moje boot.ini : [boot loader] timeout=3 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect Skoro update biosu, zmiana sterownikow do plyty nic nie daja to chyba zostaje wina tego kontrolera SATA, a jak mozna to sprawdzic czy to wina kontrolera? A jeszcze mi taki jeden pomysl przyszedl ale nie wiem czy dobry - moze uzyc konsoli odzyskiwania systemu i w niej ktoregos z polecen fixboot,fixmbr, chkdsk /r raczej nic nie da? Troche dlugi post ale to juz 5 z kolei forum na ktorym pisze wiec zebralem troche informacji i wrzucilem:) Moj komp to: AMD Sempron 2800+ 64 plyta Gigabyte Nforce 3 GA-K8NS F16 2x512 mb TwinMos Ati x800 GTO Samsung 80gb Sata DVD NEc Xp pro SP2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 Te plyty glowne naleza do awaryjnych, ja taka mialem i bylo wszystko ok ale kumpel jak kupil taka sama to raz mial jaja z dyskami (cos z trybem IDE wlasnie) innym razem z siecia, wkurzyl sie i ja sprzedal chyba w koncu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas000 Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 (edytowane) Aha;/ teraz to mi sie jej nie oplaca sprzedawac o ile bym w ogole znalazl kupca, ale moze ktos jednak cos doradzi co zrobic... Edytowane 13 Września 2007 przez Karas000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...