Skocz do zawartości
sferis

Ile Zużywam Watów?

Rekomendowane odpowiedzi

watomierzem - urządzenie niezbyt tanie i niezbyt łatwo dostepne

lub najnowszym panelem Zalmana w cenie ok 180zl, który ma wśrod swoich czujników watomierz

Podaj dokładną konfiguracje to policzymy to na forum, nie bierz pod uwage kalkulatorów mocy gdyż zawyżają czesto potrzebną moc nawet o 50%

Dla poglądu w jakim stanie jest zasilacz polecam zmierzyc napiecia miernikiem w spoczynku i pod maksymalnym obciązeniem, wiecej w FAQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba najtańszy i najprostszy sposób to wyłączyć wszystko w domu. Zobaczyć czy licznik energii elektrycznej przestał się kręcić. Odpalić komputer i zliczać ile robi obrotów na minute, albo ile sekund trwa jeden obrót. Następnie odczytujemy z licznika (powinno pisać) ile obrotów to kilowat i dokonać prostych obliczeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączenie wszystkiego jest konieczne. Trzeba mieć pewność że nic nie pobiera prądu w czasie testu, takie coś zmniejszyło by dokładność pomiarów. Po za tym w domu pobór prądu nie jest równomierny. Lodówka raz się włącza, raz wyłącza itp. Kiedyś jak tak robiłem pomiar to nie chciało mi się odpinać wszystkich urządzeń i właśnie lodówka włączyła sie podczas testów i mi wyszły kosmiczne wyniki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz: Modecom 350W

Proc: AMD Athlon 64 X2 4200+ Toledo

RAM: 2GB GoodRam

Obecna grafika: Radeon X1300 256MB

Płyta główna: Gigabyte GA-K8NMF oparta na nForce 4

Karta dźwiękowa: Sound Blaster Audigy SE

Tuner telewizyjny: Leadtek WinFast TV2000XP Expert

Oczywiśćie napęd DVD. Mhhh, chyba wszystko co? :D

Ile mam jeszcze w zapasie Watów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modecom Feel w przeciwieństwie do MC sa słabymi zasilaczami i bliżej im do noname'ów niż porzadnych zasilaczy. Radzę poważnie zastanowić sie nad wymianą - niezależnie od wymiany grafiki. W zależności od tego jaka grafike chcesz wstawic wystarczy coś w okolicach 350-400W tyle że markowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówię MAX = chwilowo...

przy starcie systemu jest jakieś 214-217W, w IDLE ~230W pokazuje, w 3d na DX10 albo innej wymagającej gierce robi się ~350W więcej jak na razie nie zobaczyłem na tym panelu/wskaźniku...

PS. Ten panel zalmana podoba mi się coraz bardziej :]

Miernik "w" podłącza się między listwe a zasilacz i waży troszkę to dziadostwo tak więc chyba faktycznie zrobili coś porządnie :]

Edytowane przez letrev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie należało by rozpatrywać to w kategorii "ile zapłace za rachunek" a nie ile moj zasilacz potrzebuje realnej mocy i sprawności żeby pociągnąć coś tam :]

Tak czy siak przekonałem się że mam niezły "halogen" w pokoju ;)

PS. W wolnej chwili sprawdze ile ciągnie PC żony, podobny CFG na AM2 ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi