sferis Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Witajcie! Jak można sprawdzić ile obecnie zużywam Watów? Ponieważ mam 350W zasilacz, chciałbym dokupić sobie kartę graficzną i nie wiem czy mi wystarczy ... Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 watomierzem - urządzenie niezbyt tanie i niezbyt łatwo dostepne lub najnowszym panelem Zalmana w cenie ok 180zl, który ma wśrod swoich czujników watomierz Podaj dokładną konfiguracje to policzymy to na forum, nie bierz pod uwage kalkulatorów mocy gdyż zawyżają czesto potrzebną moc nawet o 50% Dla poglądu w jakim stanie jest zasilacz polecam zmierzyc napiecia miernikiem w spoczynku i pod maksymalnym obciązeniem, wiecej w FAQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Mam coś dla Ciebie ;) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...p;hl=pob%C3%B3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TT05 Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Chyba najtańszy i najprostszy sposób to wyłączyć wszystko w domu. Zobaczyć czy licznik energii elektrycznej przestał się kręcić. Odpalić komputer i zliczać ile robi obrotów na minute, albo ile sekund trwa jeden obrót. Następnie odczytujemy z licznika (powinno pisać) ile obrotów to kilowat i dokonać prostych obliczeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Najpierw neich odłączy wszystko łącznie z kompem i zobaczy czy nei ma wadliwej instalacji i czy mu prąd nei wali gdzieś w ścianę, bo to by mu zawyżyło pomiar,a potem może tak jak TT05, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Chyba najtańszy i najprostszy sposób to wyłączyć wszystko w domu.monitor i lodówkę też i siedzisz bez swiatła, na moje to podaj ten zestaw bez tej procedury testowej opartej na wyłączeniu wszystkiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TT05 Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Wyłączenie wszystkiego jest konieczne. Trzeba mieć pewność że nic nie pobiera prądu w czasie testu, takie coś zmniejszyło by dokładność pomiarów. Po za tym w domu pobór prądu nie jest równomierny. Lodówka raz się włącza, raz wyłącza itp. Kiedyś jak tak robiłem pomiar to nie chciało mi się odpinać wszystkich urządzeń i właśnie lodówka włączyła sie podczas testów i mi wyszły kosmiczne wyniki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sferis Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Zasilacz: Modecom 350W Proc: AMD Athlon 64 X2 4200+ Toledo RAM: 2GB GoodRam Obecna grafika: Radeon X1300 256MB Płyta główna: Gigabyte GA-K8NMF oparta na nForce 4 Karta dźwiękowa: Sound Blaster Audigy SE Tuner telewizyjny: Leadtek WinFast TV2000XP Expert Oczywiśćie napęd DVD. Mhhh, chyba wszystko co? :D Ile mam jeszcze w zapasie Watów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Co najmniej 100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Zasilacz: Modecom 350WFeel czy MC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sferis Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Feel czy MC? Feel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Modecom Feel w przeciwieństwie do MC sa słabymi zasilaczami i bliżej im do noname'ów niż porzadnych zasilaczy. Radzę poważnie zastanowić sie nad wymianą - niezależnie od wymiany grafiki. W zależności od tego jaka grafike chcesz wstawic wystarczy coś w okolicach 350-400W tyle że markowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 (edytowane) ja właśnie posiadam taki panel (zalman zm-mfc2) i z moim configiem pokazuje MAX 340W, a generalnie wydaje sie pokazywac dość rozsądnie.... Edytowane 19 Września 2007 przez letrev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 340W chwilowo to by było w miarę dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 (edytowane) Mówię MAX = chwilowo... przy starcie systemu jest jakieś 214-217W, w IDLE ~230W pokazuje, w 3d na DX10 albo innej wymagającej gierce robi się ~350W więcej jak na razie nie zobaczyłem na tym panelu/wskaźniku... PS. Ten panel zalmana podoba mi się coraz bardziej :] Miernik "w" podłącza się między listwe a zasilacz i waży troszkę to dziadostwo tak więc chyba faktycznie zrobili coś porządnie :] Edytowane 20 Września 2007 przez letrev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Jeśli włączasz pomiędzy zasilacz a listwę to by wszystko wyjaśniało. Dochodzą do tego straty samego zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 generalnie należało by rozpatrywać to w kategorii "ile zapłace za rachunek" a nie ile moj zasilacz potrzebuje realnej mocy i sprawności żeby pociągnąć coś tam :] Tak czy siak przekonałem się że mam niezły "halogen" w pokoju ;) PS. W wolnej chwili sprawdze ile ciągnie PC żony, podobny CFG na AM2 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...