Skocz do zawartości
Shenlong

Czy Wyłączenie Dźwięku Odciąża Cpu W Grach ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wyłączenie dźwięków odciąża procesor w grach ? Czy jeżeli w opcjach gry wyłączę dźwięk to jest:

a) generowany, ale nie słyszalny

b) całkowicie off, nie jest generowany i odciąża cpu

Oraz czy dodatkowa karta dźwiękowa dużo odciąża CPU, czy zintegrowana karta dźwiękowa nie jest jakimś dużym obciążeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak odciąża, w roznym stopniu zaleznym od karty dzwiekowej.

Jesli masz integre wiadomo

Jesli masz karte z emulowanym eaxem wiadomo proc mosi efekty przetworzyć

Jesli masz karte rzedu AUdigy 2 obciazenie procka bedzie znikome, ale i tak wszelkie benchmarki sa "nieme" po to aby wykluczyc wplyw dzwiekowki.

Pamietam swego czasu jak ut2k4 nachodzilo mi na starym kompie z 90 fps, na integrze, przesiadlem sie na to co mam wlaczylem eax i 75 fps:D, qmpla audigy pożyczyłem i 85 fps...(takie mniejwiecej pzyblizone wartosci)

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to bedzie wygladać na procesorze C2D i SB live 5.1 sb060 tez beda tak duże spadki czy procek wykorzysta zapas jaki ma bo chyba nie jest wykorzystywany w 100% oba rdzenie na grach optymalizowanych pod zwykłe 1 rdzeniowe procesory?????

Na takim sprzecie nie wiem. ALe mozesz sprawdzic;) Odpal jakas gre zapamietaj fps ( najlepiej taka z eaxami i [ciach!]lami) wywal dzwiekowke instalnij integre:) I tyle.... albo menadzer zadan=>ppm=>ustaw koligacje tam mozesz zmusic program do kozystania z 1 lub 2 jajek.

Wlacz gre znajdz proces odpowiedzialny za dzwieki (ja mam kx' wiec nie wiem jak to na creativowskich sterach sie nazywa) i zmus do pracy z 1 jajcem i zobacz czy spadnie fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzę zaraz tylko jakąs gre z EaX wygrzebię. Czyli robie tak:

1. ustawiam koligacje żeby gra pracowała na 1 jajo, a sterownik dźwiekówki w menedżerze proces (ten od kx też mam takie stery) koligacja na drugie jajo i sprawdzam fps (test)

2. dla porównania na normalnych ustawieniach bez zmian koligacji (live-test)

3. dla porównania na normalnych ustawieniach bez zmian koligacji (integra-test)

Ok dzieki ide testować odezwe się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze testowałem troche dzisiaj i nic nie wyczaiłem <_< znaczy się tylko to iz procki pokroju C2D taktowane 3.0Ghz wzwyż nie maja problemu z czyms takim jak spadek fps w grach na róznych kartach muzycznych czy kodekach zintegrowanych.

Zrobiłem test dla SB Live 5.1 bez zmian koligacji i Integry Realtek ALC883 bez zmain koligacji. Zrezygnowałem ze zmieniania kligacji dla livea gdyz w normalnym tescie nie uswiadczyłem różnicy. Za test posłużyła mi gra F.E.A.R first encounter:

1. test obiektywny (test wydajności sprzętu w grze- kto grał ten wie o co chodzi) ustawienia wszystko na maks rozdz. 1024x768

Realtek: min. 50 średn. 90 maks. 190 fps (test powtórzony 5 krotnie)

Live5.1: min. 49 średn. 88 maks. 189 fps (jak wyżej )

Wynik: różnica błędu pomiaru

2. test subiektywny (w grze w trzech miejscach ten sam pkt odniesienia- w jakims kącie celownik na ten sam pkt)

Mierzone Fraps:

Realtek: 144, 122, 85 fps

Live5.1: 142, 121, 84 fps

Wynik: róznica znikoma praktycznie błąd pomiaru

Czyli jednak nie ma róznicy w przypadku C2D tak tez myślałem kiedys robiłem podobny test pomiedzy moim SB live i soundstormem i wyszło podobnie może ciut wieksza róznica na korzyśc nvidia ale to było na Athlonie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi