Shenlong Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Czy wyłączenie dźwięków odciąża procesor w grach ? Czy jeżeli w opcjach gry wyłączę dźwięk to jest: a) generowany, ale nie słyszalny b) całkowicie off, nie jest generowany i odciąża cpu Oraz czy dodatkowa karta dźwiękowa dużo odciąża CPU, czy zintegrowana karta dźwiękowa nie jest jakimś dużym obciążeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 tak odciąża, w roznym stopniu zaleznym od karty dzwiekowej. Jesli masz integre wiadomo Jesli masz karte z emulowanym eaxem wiadomo proc mosi efekty przetworzyć Jesli masz karte rzedu AUdigy 2 obciazenie procka bedzie znikome, ale i tak wszelkie benchmarki sa "nieme" po to aby wykluczyc wplyw dzwiekowki. Pamietam swego czasu jak ut2k4 nachodzilo mi na starym kompie z 90 fps, na integrze, przesiadlem sie na to co mam wlaczylem eax i 75 fps:D, qmpla audigy pożyczyłem i 85 fps...(takie mniejwiecej pzyblizone wartosci) Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 A jak to bedzie wygladać na procesorze C2D i SB live 5.1 sb060 tez beda tak duże spadki czy procek wykorzysta zapas jaki ma bo chyba nie jest wykorzystywany w 100% oba rdzenie na grach optymalizowanych pod zwykłe 1 rdzeniowe procesory????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 A jak to bedzie wygladać na procesorze C2D i SB live 5.1 sb060 tez beda tak duże spadki czy procek wykorzysta zapas jaki ma bo chyba nie jest wykorzystywany w 100% oba rdzenie na grach optymalizowanych pod zwykłe 1 rdzeniowe procesory?????Na takim sprzecie nie wiem. ALe mozesz sprawdzic;) Odpal jakas gre zapamietaj fps ( najlepiej taka z eaxami i [ciach!]lami) wywal dzwiekowke instalnij integre:) I tyle.... albo menadzer zadan=>ppm=>ustaw koligacje tam mozesz zmusic program do kozystania z 1 lub 2 jajek. Wlacz gre znajdz proces odpowiedzialny za dzwieki (ja mam kx' wiec nie wiem jak to na creativowskich sterach sie nazywa) i zmus do pracy z 1 jajcem i zobacz czy spadnie fps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Sprawdzę zaraz tylko jakąs gre z EaX wygrzebię. Czyli robie tak: 1. ustawiam koligacje żeby gra pracowała na 1 jajo, a sterownik dźwiekówki w menedżerze proces (ten od kx też mam takie stery) koligacja na drugie jajo i sprawdzam fps (test) 2. dla porównania na normalnych ustawieniach bez zmian koligacji (live-test) 3. dla porównania na normalnych ustawieniach bez zmian koligacji (integra-test) Ok dzieki ide testować odezwe się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 miedzy 1 i 2 nie wiem czy bedzie roznica, ale miedzy 2 i 3 na pewno:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Powiem szczerze testowałem troche dzisiaj i nic nie wyczaiłem <_< znaczy się tylko to iz procki pokroju C2D taktowane 3.0Ghz wzwyż nie maja problemu z czyms takim jak spadek fps w grach na róznych kartach muzycznych czy kodekach zintegrowanych. Zrobiłem test dla SB Live 5.1 bez zmian koligacji i Integry Realtek ALC883 bez zmain koligacji. Zrezygnowałem ze zmieniania kligacji dla livea gdyz w normalnym tescie nie uswiadczyłem różnicy. Za test posłużyła mi gra F.E.A.R first encounter: 1. test obiektywny (test wydajności sprzętu w grze- kto grał ten wie o co chodzi) ustawienia wszystko na maks rozdz. 1024x768 Realtek: min. 50 średn. 90 maks. 190 fps (test powtórzony 5 krotnie) Live5.1: min. 49 średn. 88 maks. 189 fps (jak wyżej ) Wynik: różnica błędu pomiaru 2. test subiektywny (w grze w trzech miejscach ten sam pkt odniesienia- w jakims kącie celownik na ten sam pkt) Mierzone Fraps: Realtek: 144, 122, 85 fps Live5.1: 142, 121, 84 fps Wynik: róznica znikoma praktycznie błąd pomiaru Czyli jednak nie ma róznicy w przypadku C2D tak tez myślałem kiedys robiłem podobny test pomiedzy moim SB live i soundstormem i wyszło podobnie może ciut wieksza róznica na korzyśc nvidia ale to było na Athlonie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...