Bubasz Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 (edytowane) Witam! Jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam nadzieję, że zostanę potraktowany poważnie! Mój problem przedstawia się następująco. Wczorajszego pięknego dnia zakupiłem nowy komputer (używany) a mianowicie jest to AMD Sempron 2800+, Asus K8N4-E Deluxe (rev.1.01), 2x TwinMOS DDR 512Mb/400Mhz PC3200 i mało znany zasilacz COLORSit 350W. Teraz zaczęły się schody, ponieważ w zestawie zabrakło karty graficznej! Udałem się do sklepu i zakupiłem towarek 1 klasa (za 150zł :))! Jest to Radeon X550XT (DDR3/128MB, taktowania: 400MHz i 450MHz pamięci) znanej i lubianej firmy Palit! Po uruchomieniu komputera od razu zaczęło sypać BLUESCREEN'ami! Troszkę mnie to zdziwiło ale próbowałem pracować dalej! Okazało się, że instalacja sterowników nic nie daje! Po ponownym przeinstalowaniu systemu, nic sie nie poprawiło z wyjątkiem jednego, zamiast BLUESCREEN'ów komputer zawiesza sie w różnych odstępach czasu! Raz w trakcie włączania systemu, innym razem po 10 min pracy, a jeszcze innym razem nawet przy włączaniu komputera Buzzer daje o sobie znać kolo 4 razy! Komputer czasami nawet po włączeniu nie odpowiada i nawet kochany Buzzer nie zapiszczy! Postanowiłem więc zamienić wyżej wymienioną grafikę na moją! Jest to 7600GS Galaxy(OC:500@670, 700@880) Okazuje się, że i mój komputer z nowym Radkiem i nowy komputer z moją starą, poczciwą grafiką chodzą płynnie! Nie ma żadnych problemów od ponad 3h. Moje pytanie brzmi następująco: Czy jest możliwe że Chipset Nforce 4 może mieć konflikt z grafikami rodziny ATI? Proszę o pomoc!!! Pozdrawiam, Bubasz :) Edytowane 19 Września 2007 przez Bubasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Ale złom kupiłeś... :? Wywal zasilacz i kup delte z allegro 350W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubasz Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Jak chcesz pomóc to chociaż napisz coś sensownego! Zasilacz może i jest złomem ale 7600GS działa na nim bez żadnego problemu wiec dlaczego zwykły Radek miałby z tego powodu mieć problemy! Mogłeś od razu napisać: Kup sobie nowy komputer, bo to jest najprostsze rozwiązanie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyna58 Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 Nieważne czy chodzi czy nie. Ten zasilacz to wielkie padło, które ma problemy z dostarczeniem nawet 300W. Kup jakiś lepszy to problem zniknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubasz Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 (edytowane) Postanowiłem zrobić tak jak mi kazaliście. Okazuje się, że nie w tym tkwi problem! Zasilacz jaki podłączyłem to NeoTec 380W! Dalej są problemy ze wstaniem systemu! Komputer nie odpowiada tuż po usłyszeniu dźwięku z piszczka! Jadę zaraz do miasta i wymieniam grafikę na inną! Zobaczymy może to pomoże!!! Edytowane 20 Września 2007 przez Bubasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszkon Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 To urządzenie zasilaczopodobne (COLORSit 350W) tak czy siak musiałbyś wymienić. Ta karta Ati pobiera więcej prądu od tej Nvidii. Pozatym skoro działa w drugim kompie to raczej jest sprawna. Piski mogą oznaczać niesprawne pamięci i raczej to może być problem. Ale równie dobrze może być uwalona płyta albo procek (np. kontroler pamięci) Dlatego proponowałbym wsadzić karte do innego kompa i zapodać 3dmarka (przypuszczam, że karta sprawna) I osobno sprawdzić pamięci w innym kompie i zapodać memtest. Tak samo możesz sprawdzić proca np. SP2004 I jeszcze sprawdzić wszystko na jakimś mocniejszym markowym zasilaczu (możliwe, że ten Neotec ma jakąś linię za słabą i też nie wyrabia akurat w tej konfiguracji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubasz Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 (edytowane) Tak jak mówiłem wcześniej, włożyłem 7600gs do tamtego kompa i wszystko śmiga więc nie sądzę że to ram czy procek. A na zasilacz bym nie stawiał, ponieważ w końcu moją konfigurację ciągnie bez problemu! Jakby to był tracer, którego miałem swojego czasu i przy jednym napędzie dvd i dysku 80 panel przedni przygasał jak tylko procek był obciążony i to bez OC! To bym się zgodził! Teraz takich objawów nie mam! A moja konfiguracja jest podana w sygnaturce, więc zasilacz ma co ciągnąć! Dlatego nie sądzę żeby to było to! Spróbuje jeszcze włożyć innego Radka i zobaczę co się będzie działo! PS. Dodam jeszcze, że w tamtym kompie wszystkie zbędne urządzenia wypiąłem więc zostało tylko to co jest niezbędne do pracy! A co do testów to nie mam możliwości sprawdzić w innym komputerze. Sprobuje jeszcze raz wsadzić tam 7600 i wtedy porobię testy! Edytowane 20 Września 2007 przez Bubasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaketherake Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 (edytowane) Spróbuj, może pomoże :) https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2...x_certified.exe lub http://support.ati.com/ics/support/default...uestionID=22378 Edytowane 20 Września 2007 przez jaketherake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubasz Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2007 (edytowane) Tak jak doradziliście zrobiłem wszystkie testy, n a pamięci, procesor, grafikę i wszytko przeszło pomyślnie. do testowanego kompa podłączyłem swoją grafę (7600) i swój zasilacz (Maximus). Ta konfiguracja działała bez problemowo. Później zamieniłem grafiki i znowu jest to samo, komputer nie startuje po zainstalowaniu sterów. Czy jest możliwość, tak jak w temacie, że Nforce 4 ma konflikt ze sprzętem Ati albo z tylko z moim modelem czyli Palit Radeon X550XT? Edytowane 20 Września 2007 przez Bubasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubasz Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Dobra uważam temat za zamknięty, ponieważ właśnie zakupiłem nową grafę! Jest to 7300GT Palita! Komputer chodzi wyśmienicie, nic się nie wiesza, nie ma problemów! Dzięki osobom, które chociaż trochę chciały pomóc!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...