Skocz do zawartości
eMeR

Fl90 I Jego Opcje ...

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba kupie lapka na kadłubku FL90.

No i zaczynaja sie pytania ...

Planuje:

1. T7300 (4MB)

2. 1x 2GB (kingston? corsair? inny?), w przyszłości moze druga kość 2GB ....

3. 100-120GB ale jaki ? 5400? 7200? seagate? inny?

4. Grafa 8600GT z 256MB lub 512MB (patrz nastepny punkt)

5. Matryca - pojawiły sie 1440x900. Czy kupować taką ? Ale to mniej wiecej 400zł wiecej - choć idzie to w parze z grafą 8600GT 512MB. Matryca 1280x800 ma tez 8600GT ale 256MB. No i moje pytanako - czy warto? Czy uzyje i będę widział różnice w jakosci obrazu miedzy 1440x900 i 1280x800? (hmmm ... czy czasem ta 1440 nie będzie bardziej prądożerna?)

6. Czy dokupić Memory Turbo? Jest widoczny efekt w Viście?

7. Vista - 32bit czy 64bit? Jest różnica?

Może ktos odnieść sie do tych punktów i cos mi poradzić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

1. co tu komentowac...

2. tylko w jednej kosci (ja tak zrobilem - zamowielm 2gb w jednej kosci - najlatwiej rozbudowac pozniej do 4gb)

3. najlepiej 7200obr

4/5. wersja 256mb z matryca 1280x800. Obie pobieraja tyle samo pradu ale na 1280x800 gry beda O WIELE szybciej dzialc.

6. zbedne

7. 32 bity - wszysto szybciej dziala i nie ma problemow z certyfikatami (mozesz nawet winampa nie zainstalowac na ed. 64bit.)

Edytowane przez hooded man

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięeeeeki ... :)

ad 4 i 5 Pomijam gry ...

Ale mam wątpliwości takie - czy na matrycy 1440x900 i ustawieniu na 1280x800 bedzie ten sam jakościowo obraz jak na 1280x800 ? Wiadomo ze to inna matryca, licho wie czy tu i tu Philipsy - ale czy jest jakas zalezność że na matrycy o wyższej rozdzielczości i przestawieniu na niższą (na 1280x800) jest po prostu lepszy jakościowo obraz niż na matrycy o max 1280x800 ... ?

No i jeszcze pytanko - co z IFL90 - jakoś nigdzie nie ma ...

Natomiast powstaja mutanty FL90 - teoretycznie chyba nie powinno być FL90 z takimi różnymi matrycami ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie ma co wydawać ok 400zł więcej na matryce 1440x900, jeżeli nie uzywa sie jakis cadów czy profesjonalnych programów graficznych ...

Mam nadzieje ze matryca 1280x800 jest w miare dobrą na tle innych stosowanych w lapkach.

Właściwie juz pogubiłem sie w róznicach miedzy FL90 i IFL90 ...

Nie ma teraz nigdzie IFL90, a FL90 maja juz takie opcje jakby były .... IFL90 ...

Teoretycznie IFL90 ma czytnik linii papilarnych, ale i FL90 niektóre maja ...

Edytowane przez eMeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo FL90 i IFL90 to to samo, różni je to:

- FL90 jest z programu VBI (verified by Intel), który ceciach!e się dowolnym wyborem podzespołów i opcji, więc można zmieniać dyski/procesory/ram/wi-fi/bt/matryce/czytnik linii papilarnych/klawiatury/lapstickery, chyba o niczym nie zapomniałem

- IFL90 to wersja FL90 przeznaczona dla takich second-handowych producentów notków jak np. California Access. Można w nich zmieniać wszystko podobnie jak w FL90. Jedną 100% różnicą jest inna pokrywa LCD (bez wgłebienia na lapsticker) oraz panel dotykowy nad klawiaturą, zamiast standardowych przycisków.

Sprzedawcy mieszają te pojęcia, wychodzi to co jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi