Skocz do zawartości
zaplutek

Podlaczenie Dysku Sata 2

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis sam zlozylem komp ( jeszcze nie wlaczalem ) i niewime jak z dyskiem wystraczy kabel zaislajacy do dysku i z dyskudo plyty glownej ? bo mi jeden kabel jeszcze zostaje tlyko neiwiem gdzie podlaczyc ?

Druga sprawa czy musze w biosie ustawiac cos ?? Zain staluje Windowsa XP czy Viste musze ??

Prosze o syzbka pomoc ! dzikeuje z gory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz jeszcze raz po polsku <_<

Podłączasz zasilanie+kabel do mobo i działa, w czym problem? Jak masz nową płytę główną (a taka za pewne jest), to nic nie musisz doinstalowywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw sprawdź, czy masz na płycie kontroler SATA czy SATAII.

Jeżeli SATA to możliwe, że musiał będziesz zworkami na dysku ograniczyć przepustowość do 150MB/s bodajże. Jeżeli SATAII to nie musisz robić nic.

Co do podpięcia - jednym kabelkiem podłączasz dysk do płyty głównej (obojętnie do którego gniazda), drugim kabelkiem z zasilacza podłączasz mu zasilanie. Nic nie powinieneś musieć ustawiać w BIOSie - komputer sam powinien wykryć dysk (chyba, że masz np. wyłączony kontroler SATA). Jeżeli został Ci kabelek - nie szkodzi, czasami w zestawie dają dwa (w razie gdybyś miał np. 2 urządzenia SATA).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za pomoc :)

udalo mi sie ale oczywiscie pod vista wykrywa mi aby 400 gb a pod xp tylko 120 gb i mam tu pyatnie czy jak uzyje programu pratition magic i podziele dysk i sproobuje zainstalwoac xp bedzie dobrze ?

ps mieszkam w anglii a nieumeim zbytnio angielskeigo ;) tzn daje rade ale tu nie jest tak prosto chcialme kupic kompa zlozylem sobei z czesci co chce poszedlem do sklepu kupic i oni ze za zlozenie 30 funtow wiec psotanowielm sam zlozyc nie bylo to takie trudne

chcialem meic neta podlacyzli mi wsyztsko ale niemgoli zianstalowac i stwoierdfzili ze polski win xp nie obsluguje angielskich liter :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buahahaha dobry zart ;] jakos internet mi dziala wszedzie, w niemczech na polskim, niemieckiem i angielskim xp, w polsce na polskim niemieckiem i angielskim xp, tylko w angli nie probowalem, ale co to ma do cholery za roznica? :/ informatycy jakies tepaki chyba.. lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udalo mi sie ale oczywiscie pod vista wykrywa mi aby 400 gb a pod xp tylko 120 gb i mam tu pyatnie czy jak uzyje programu pratition magic i podziele dysk i sproobuje zainstalwoac xp bedzie dobrze ?

Możesz spróbować. Generalnie PM nie cieszy się dobrą opinią przede wszystkim z tego względu, że ma wiele dodatkowych funkcji, które nie do końca zawsze działają tak jak powinny - mam tu na myśli np. możliwość "oddzielenia" wolnego miejsca z jednej partycji, na której są dane i zrobienie z tego drugiej partycji - jednak czasami bywa tak, że wyskakuje błąd i dane na tym dysku "odchodzą w niepamięć". Jednak jeżeli nie chcesz używać takich opcji a po prostu podzielić i nie masz na tym obszarze żadnych danych to możesz spokojnie próbować ;)

Pzdr.

edit: @crash_zero: Daruj sobie zbędne komentarze jeżeli nie wnoszą one nic do tematu...

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zaplutek Jeśli chcesz mieć win xp i obsługiwany cały dysk powyżej 120GB to zainstaluj windowsa xp na takiej partycji jaką chcesz (wiadomo, nie wiecej niż 120GB). Doinstaluj sp2 i następnie w zarządzaniu dyskami w win xp pozakładaj sobie pozostałe partycje. Dopuki nie zainstalujesz obsługi LBA 48bit to żaden patrition magic nic Ci nie pomoże. LBA 48bit zainstalujesz razem z sp2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zaplutek Jeśli chcesz mieć win xp i obsługiwany cały dysk powyżej 120GB to zainstaluj windowsa xp na takiej partycji jaką chcesz (wiadomo, nie wiecej niż 120GB). Doinstaluj sp2 i następnie w zarządzaniu dyskami w win xp pozakładaj sobie pozostałe partycje. Dopuki nie zainstalujesz obsługi LBA 48bit to żaden patrition magic nic Ci nie pomoże. LBA 48bit zainstalujesz razem z sp2.

dzieki wielkei za pomoc ;)

To jak mam windowsa xp z sp2 to po instalcji wystarczy mi pozakaldac pozatsale partycje ?:)

I mam pyanie jeszcze bo mam jedne problem chhyba powazny czy myszka i glosniki moga robic jakies zwarcie ?? Bo jezeli odlacze calkiem od zaislania kompa i znowu podlacze to mi glosniki skryzcza i myszka swiatelkkiem miga a komp neiche sie wlaczyc przez dluzszy czas ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi