xacti Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Siemka. Rodzice nabyli nowy tv (wiem ze nie jest za dobry, ale moglo byc gorzej ;) ) no i przy szybszych scenach zauwazylem, ze obraz jest jak by za szybki. Postacie ruszaja sie tak jakos nie naturalnie. Nie wiem czy to moja ulomnosc czy na prawde tak jest. Moglby sie ktos wypowiedziec : | Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 heh od kilku dni używam medelu 82B jako monitora i nie narzekam :D ba wrecz jestem nim zauroczony, wiec nie wiem czy to taki zły wybór ;] czcionki wygladaja lepiej niz na crtku, filmy hd miod kolorki też dobre trzeba tylko powyłączac pewne cyfrowe cuda i odpowiednio skonfigurować. Co do scen spróbuj "poprawa filmów" wyłaczyć, hmm włączyłem na jakiś czas kablówke i nie widze nic takiego o czym mówisz :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 No to nie wiem. Rodzice tez nic nie widza :P Moze po prostu mam zbyt wyczulony wzrok, albo po prostu przeraza mnie jakosc tego lcd wzgledem starego panasonica 21" ;) Btw, jak najlepiej podlaczyc kompa pod ten tv ? Probowalem normalnym tv-outem ale jakosc nie zachwyca ;) Wszystko swieci tak jak by bylo radioaktywne, i nie da sie nic przeczytac ;) Kupowac kabel VGA - VGA ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) Ja kupiłem DVI-HDMI w rozdziałce 1360/768 (2 male paski z boku ekranu)- da się jakoś dodać 1366 ale jak narazie jestem na etapie spamowania na forach jak tego dokonac :D, poprawa jakosci w porownani uz componentem ogroma :D do kompa polece ustawienia : tryb standard kontrast 65 jasnosc 75 kolory zimny2 podswietlanie- zalezy od jasnosci w pokoju cyf red szumów off poprawa filmow on /off nie widze roznicy tryb gry: off kino dom. z komp off siedze sobie ~metr od tv teraz, pisze i jest git :) Edytowane 1 Października 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) heh od kilku dni używam medelu 82B jako monitora i nie narzekam :D ba wrecz jestem nim zauroczony, wiec nie wiem czy to taki zły wybór ;] czcionki wygladaja lepiej niz na crtku, filmy hd miod kolorki też dobre trzeba tylko powyłączac pewne cyfrowe cuda i odpowiednio skonfigurować. Co do scen spróbuj "poprawa filmów" wyłaczyć, hmm włączyłem na jakiś czas kablówke i nie widze nic takiego o czym mówisz :/ Człowieku z nieba mi spadasz ;) Właśnie siedzę i łamię sobie głowę czy kupować LE32R82B czy szukać czegoś innego. Do tej pory divx-y leciały sobie na starusieńkim Triluxie 21' ale postanowiłem nieco zmienić tę kwestię. TV prawie nie oglądam (bo odbiór mam fatalny a i nie ma co oglądać), czasem wrzucę jakies DVD ze stacjonarnego odtwarzacza. Cena 32" zrobiła się jakaś taka względnie przystępna, ludziska pisali raczej chwaląc więc ... napisz proszę jakie wrażenia! Dziś skoczyłem do sklepu dla idi... (wiecie gdzie ;)) ale przy sygnale z anteny na 50 tv to sobie można co najwyżej menu potestować. Edytowane 1 Października 2007 przez Zigi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) Wrażenia no to tak: Obraz z telewizji ujdzie... mam kijową kablówke ale da się obejrzeć ;) trzeba siedzieć tak ~2m od TV żeby to przyzwoicie wyglądało :PP Obraz z filmów HD (pc) : rewelka, co tu dużo gadać w końcu po to te telewizory są :) Obraz z filmów np divx z PC : dobry Obraz z Peceta : DVI-HDMI bardzo dobry, martwiłem się troche że czcionki będa nieczytelne czy coś ale to jakies bullshity są... wyglądaja równie dobrze co na każdym innym monitorze (bez zadnego powiekszania) Obraz z gier : poważny, jak to by Sam powiedział :) wielkość ekranu robi swoje, a normalna rozdzieloczość (1366/768) powoduje że wygląda ładnie bo jest w natywnej i nie trzeba zjeżdzać z detalami. Kolory : Tutaj trzeba się troche namięczyć żeby ładnie ustawić, ogólnie stwierdziłem że te wsyztskie bajery predefiniowane tryby są do kitu :PP poprostu siedzimy i ustawiamy bo warto się pomęczyć. Czerń : To chyba jedyny mankament, jak jest jakiś kawałek czarny to owszem jest ładnie ale cały czarny ekran nie jest zbyt czarny (no ale w końcu to LCD) mi tam to nie przeszakdza Smużenie : nie ma... nawet kursor po czarnym tle nie daje zauważalnego smużenia. Dzwięk : ujdzie, całkiem ładny ale do muzyki się nie nadaje- basu nie ma, funkcja pseudo 3d nawet fajna (mówie oczywiście o wbudowanych głośnikach) Pilot: fajny ładny wygodny, mankament nr 2 TV reaguje dośc długo na przełanczanie programow, czy jakies funkcje Design : bardzo przedni :) fajnie się błyszczy tylko kurzy się troche ;p Montowanie: na scianie nie wiem czy się da ale chyba tak, na podstawce możan go obracać- jest stabilna. Równomierność podświetlaqnia : mam wrażenie że z prawej lekko mocniej u mnie ale możliwe że to się tylko tak wydaje przez lampe Oczojebność : w zależności od ustawionego podswietlania... :P Płynność obrazu : bardzo płynny moim zdaniem zarowno TV jak i gry (np CMR dirt) Kąty widzenia: dobre :) Pixelowatość: nie stwierdzono, no chyba że podły sygnał z kablówki jest ;p btw tu moje ustawienia do gier : tryb: dynamiczny kontast:75 jasnosc:70 kolory:zimny1 podswietlanie:jak tam chcesz cyfr red szumow: wyl poprawa filmow: wl /wyl (chyba nic nie daje) tryb gry wyl kino dom z komp wyl Edytowane 1 Października 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) Coraz bardzie się przekonuję do tej maszynki :). Audio i tak leci z amplitunera... TV prawie nie oglądam - czasem wiadomości. A oglądałeś może DVD ze stacjonarnego odtwarzacza? I jak kolorki w porównaniu do crt? w miarę naturalne? Najbardziej się boję swojego rodzaju niepozytywnego zaskoczenia po przesiadce z CRT 21". W sumie w i w robocie i w domu dysponuje dobrymi LCD (NEC 2090UXI i eizo 1931) i tu też może wystąpić pewien dysonans. W sumie to się zastanawiam po co ładują tyle tych poprawiaczy do tych nowych telewizorów kiedy obraz najlepiej wypada po ich wyłączeniu??? Edytowane 1 Października 2007 przez Zigi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Bo są dzezi ;p i ludzie na to lecą... Jak się ładnie ustawi to kolory będa naturalne. OFC żadne predefiniowane buble nie wchodzą w gre ;] najlepiej nagraj coś na cdka zobacz jak to wyglada na CRT'ku potem popros pana sprzedawczyka u MM zeby ci póścił na dvd jakis obrazek na tym LCDku ;] bedziesz mogl sie pobawic menu. Co do DVD to nie ogladalem, jutro na PC puszcze jakiś film i zobacze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) Bo są dzezi ;p i ludzie na to lecą... Jak się ładnie ustawi to kolory będa naturalne. OFC żadne predefiniowane buble nie wchodzą w gre ;] najlepiej nagraj coś na cdka zobacz jak to wyglada na CRT'ku potem popros pana sprzedawczyka u MM zeby ci póścił na dvd jakis obrazek na tym LCDku ;] bedziesz mogl sie pobawic menu. Co do DVD to nie ogladalem, jutro na PC puszcze jakiś film i zobacze. Wpadłem na to aby sprawdzić i nawet poprosiłem gościa z obsługi o podpięcie dvd, które miał w ręku a ten stwierdził, iż on tylko sprawdza czy działa i prezentacji nie organizują... No i poczułem się jak to w sklepie dla idiotów... jakoś odechciało mi się go przekonywać, bo pewnie tysiące przeszkód by się pojawiło. A nie miałem specjalnie czasu. A porównywałeś ten TV z innymi przed zakupem? Zastanawiam się jeszcze nad 32LEM87BD ale nie bardzo wiem czym różni się oprócz 100Hz od 82B i najwaqżniejsze czy owe 100Hz warte jest dopłaty? Edytowane 2 Października 2007 przez Zigi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 (edytowane) Tv miał służyć głównie do kompa, dlatego pytałem na kilku forach co dobre i zapisałem sobie. Byłem na otwarciu Gorzowskiej "Askany" i patrze co maja w euro rtv agd akurat mieli je na promocji (czyt cena ~allegro) to wzialem. Porównywałem chwie prawde mówiąc nie długo, wiem tylko tyle że za 2 dni jak poszedlem podbić GW i kupić kabel DVI-HDMI nie było już ani modelu 82B ani 81B :P z 32 calówek (mieli ok 10 na stanie pierwotnie). Co do 100hz to nie wiem czy to się opłaca. Podobno zwiększa płynność. Edytowane 2 Października 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Tv miał służyć głównie do kompa, dlatego pytałem na kilku forach co dobre zapisałem sobie. Byłem na otwarciu gorzowskiej "askany" i patrze co majaw euro rtv agd akurat mieli je na promocji (czyt cena ~allegro) to wzielem. Porównywałem chwie prawde mówiąc nie długo, wiem tylk otyle że za 2 dni jak poszedlem podbić GW i kupić kabel DVI-HDMi nie było już ani modelu 82B ani 81B :P z 32 calówek (mieli ok 10 na stanie pierwotnie). Co do 100hz to nie wiem czy to się opłaca. Podobno zwiększa płynność. Rodzice tez wlasnie w Askanie kupili tego 81B ;) Ten 82B sie rozni tylko designem od 81B ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Tak, 81 82 i 83 różni tylko design Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 No i od dziś stałem się posiadaczem 32" 82B. Jak na razie wrażenia bardzo pozytywne. Niestety sprawdziłem dopiero TV, dvd po scarcie i kompa po S-video (z braku odpowiedniej długości kabla vga). S-video wypada dość marnie. Zaskoczyła mnie TVP1 bo ze zwykłej niezbyt dobrze wykonanej instalacji (szerokopasmówka) idzie całkiem przyzwoicie. Właściwie przeszkadza mi jedynie w pewnym stopniu typowa świecąca czerń LCD ale cóż taka technologia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 (edytowane) Do tego się trzeba przyzwyczaić :P , czerń swieci tylko gdy pokrywa zdecydowaną większość ekranu z tego co zauważyłem ( aprzynajmniej widać to świecenie) Heh nawet nie testowałem jak by to wyglądało tymi klablami :] Kompa lepiej podłącz HDMI-DVI (jeśli masz HDCP w PC) a tymczasowo ofc trzema chinchami - component. Edytowane 2 Października 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 (edytowane) Do tego się trzeba przyzwyczaić :P , czerń swieci tylko gdy pokrywa zdecydowaną większość ekranu z tego co zauważyłem ( aprzynajmniej widać to świecenie) Heh nawet nie testowałem jak by to wyglądało tymi klablami :] Kompa lepiej podłącz HDMI-DVI (jeśli masz HDCP w PC) a tymczasowo ofc trzema chinchami - component. Komp zostanie podpięty przez HDMI jak mi przyjdzie kabelek DVI-HDMI który jutro zamówię. Pobawiłem się właśnie DVD H/K i wnioski są takie, iż obraz jakościowo obraz byłby bardzo dobry gdyby nie kolorki. Te jakieś takie niebieskawo-pastelowe. Bawiłem się i mieszaniem ręcznym kolorków i balansem bieli ale jak na razie rezultaty mam średnie owej zabawyi tej dominanty nie bardzo mogę się pozbyć. Edytowane 2 Października 2007 przez Zigi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 (edytowane) A jak masz ustawione opcje obrazu ? Edytowane 3 Października 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 A jak masz ustawione opcje obrazu ?Powolutku sie przekonuję... Eksperymentuje z różnymi ustawieniami. ale generalnie kontrast w okolicach 85, jasność i ostrość koło 50 kolor 35 wspomagania powyłączane oprócz niskiego odszumiania, podświetlenie na 2 i obraz z DVD wygląda świetnie choć zależy sporo od materiału który się do tego dvd wrzuci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Wypróbuj takich (uzywam ich do tv): standard tryb contrast 75 jasnosc 65 ostrosc 75 kolory 30 color normalny dnie off korekcja szumow off korekcja filmow on zrobie małego upa :) wiecie może po co jest opcja "czerń HDMI" ? i jak ją uaktywnić ? jeszcze coś TV daje OGROMNE możliwości dopasowania kolorów dzięki zabawie z odcieniem bieli i kolorami własnymi więc jeżeli komuś nie pasują kolorki fabryczne (a troche wymagaja regulacji) to radze się ta pobawić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 zrobie małego upa :) wiecie może po co jest opcja "czerń HDMI" ? i jak ją uaktywnić ? jeszcze coś TV daje OGROMNE możliwości dopasowania kolorów dzięki zabawie z odcieniem bieli i kolorami własnymi więc jeżeli komuś nie pasują kolorki fabryczne (a troche wymagaja regulacji) to radze się ta pobawić :) Czerń hdmi to dodatkowe pogłębienie czerni - działa jedynie w trybie zwykłego (nie dvi) hdmi. Włącza się w sekcji ustawień wejść. a co do możliwości regulacji to każdy kij ma dwa końce... wiadomo np divxy nagrywane są różnie a teraz zamiast spokojnie oglądać to często przez kilka minut staram się najpierw wyciągnąć jak najlepsze parametry z obrazu.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Odswieze troche topic.. Czy wam tez te samsungi sie tak dlugo wlaczaja? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Tak długie wlaczanie, zmienianie kanalow to normalka ;) btw na twoim gardienty tez nie wygladaja zbyt ciekawie ? - znaczy ze widac przejscia tonalne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 (edytowane) A i owszem długo się włącza. Gradienty kuleją - szczególnie ciemne. Ale trzeba się z tym pogodzić i cierpliwie czekać na moment kiedy lepsza technologia zacznie być przystępna cenowo. BTW: Im lepsze źródło tym mniej mankamenty LCD wyłażą na światło dzienne. Jako monitor sprawuje się rewelacyjnie gierki nabierają nowego wymiaru i to dosłownie ;). Edytowane 2 Listopada 2007 przez Zigi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Hm, a wiecie jak rozwiazac ten paten z 2 cyfrowymi kanalami? Teraz mam ustawione, ze jak chce kanal 1 to musze dac 01, a jak chce 40 to daje 40. Jest inna opcja ze moge dac 5, jak chce 5. Ale wtedy za cholere nie moge na 40 przejsc np. Da sie to jakos rozwiazac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 hmm ja tam uzywam przecisku -/-- i mi nie przeszkadza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...