Skocz do zawartości
Gość Pussik

Jaki Dysk Do 300zł?

Rekomendowane odpowiedzi

To on ma czujnik?

Zresztą i tak nie byłoby wiarygodne, leży 3cm nad zasiłką (kiedys pokaze fotke mojej budy.. xD) a dziś mu zamontowałam NightHawka. ;] 2x40mm 5V.

Faktycznie ma czujnik, 28stopni, a termometr niezależny wskazuje 32 stopnie nad dyskiem (0,5cm szpara pomiedzy dyskiem, a górną scianka metalowej obudowy).

Temp. w obudowie wynosi jakieś 29-30stopni. Również niezalezny termometr. :)

No ale to jest Idle, ile % czasu dysk jest w stresie? :| 2, 3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w idle 27, a stess czyli "hashowanie" danych jakieś 37 :) Dla porównania barka 320GB była o 10 stopni cieplejsza :wink: pzdr

btw. co do umiejscowienia to dysk wisi w zatoce 5,25" :)

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w idle 27, a stess czyli "hashowanie" danych jakieś 37 icon_smile3.gif Dla porównania barka 320GB była o 10 stopni cieplejsza icon_wink3.gif pzdr

btw. co do umiejscowienia to dysk wisi w zatoce 5,25" icon_smile3.gif

To tak jak u mnie , barka jest bardziej ciepła.

EDIT

Na starym dysku mam ok 76MB/s, a jak to jest na Tym samsungu ? mniej czy więcej ?

Screen:

post-152135-1192272995_thumb.jpg

Edytowane przez robowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to i ja sie wypowiem :)

Komputer chodzi od 1.5hm głównie przeglądam teraz forum.

Temperatura 26C

W pokoju 21C

Buda wentylowana 2x120mm @~6-7V jak w podpisie.

Najwięcej widziałem w stresie 35C

Jak dla mnie zero hałasu.

Wcześniej w innym kompie miałem barke 7200.7 .. odrzutowiec ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się i ja.

Zastanawiam się jaki dysk wybrac, własnie w okolicach 300zł.

Dotarłem do tego testu purepc i bardzo dobre wrażenie zrobił na mnie WD3200AAKS (trudno, zeby nie :rolleyes: . Z tego co wdzę tutaj większosc jednak opowiada się za Samsungami.

Zauważyłem, ze w sklepie jest dostępny równiez większy o 80GB model WD4000AAKS. Kiedy jednak zagłębic się w specyfikację to widać, ze większy dysk ma 3 tależe, co przekłada się na jego szybkosc (wg. testu jedynak z 3 talerzami był najsłabszy)

Czy faktycznie bezie to jakas bardziej odczuwalna różnica ?

http://arest.pl/index.php?inc=produkt&...754&katid=4

http://arest.pl/index.php?inc=produkt&...034&katid=4

Z tego co piszą w specyfikacji, wynika jednak, ze 4000 ma lepszy czas dostępu i transfer wewnętrzny... zwykłe cyferki, czy faktycznie cos w tym jest ?

Ktos ma moze ten dysk, moze podzielic się wrażeniami ? Wydaje mi się, ze warto dorzucic 50zł i miec 80gb wiecej, ale z drugiej strony, jezeli to odbije się jakos znacząco na szybkosci pracy i przede wszystkim głosnosci (no wlasnie 3 talerze = głośniej, czy nie koniecznie ? )

Moze lepiej zachować 50zł i miec szybszy, cichszy dysk ?

Do tej pory uzywałem głównie notebooka, mam 2x120gb 2.5 cala podpięte pod kieszenie. Jeden WDka, drugi Samsunga i nie mogę na żaden złego słowa powiedziec. Oba bardzo ciche (wd nawet cichszy), oba niezawodne, bez badów blisko od 2 lat tfu, tfu nic się nie pieprzy. Wiadomo, ze to zupełnie inna bajka i klasa, ale w zadne hitaichi itp wole sięnei bawic :)

pozdrawiam

edit: aha: jeszcze jedno: co to jes czas dostępu track-to-track, jaki to ma wpływ na szybkosc dysku?

Edytowane przez Julius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniejsze chrobotanie przy odczycie i większa głośność kręcących się talerzy icon_smile3.gif

Bierz tego szajsunga z jednym talerzem i nie marudź icon_wink3.gif pzdr

Biorę tą 320GB bo nie opłaca sie brać 250GB jak różnica w cenie jest nie wielka a 70GB piechotą nie chodzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy tu o szybkosci dysku, a co z niezawodnoscia? Chce kupic 2 dyski, prawie jestem zdecydowany na Samsung'i 320GB T166.

Dla mnie podstawa to niezawodnosci i cisza. Ciche sa, to juz wiem, co z niezawodnoscia, ktos sie orientuje jaki procent wraca na gwarancje, jak to sie ma do innych producentow?

Komp chodzi 24/24h, wiec dysk musi byc dobry.

W tej chwili to co widac w sig, lata bdb. Praktycznie w swojej 16 letniej karierze z PC, mialem tylko duze problemy z dyskami IBM 20 i 30GB, pozostale sprawowaly sie swietnie, a troche ich bylo, jednak nigdy nie mialem Samsunga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wspominajac o szybkosci i niezawodnosci ;-)

Dobrze, że dodałeś " :wink: " na końcu, bo ktoś jeszcze uwierzy :lol2: pzdr

Co do niezawodności to nie wiem co za mity krążą o tym, że szajsungi padają :huh: Miałem kiedyś 160 i teraz 320 i złego słowa nie mogę powiedzieć. Z szybkością jest tak, że obecny samsung jest szybszy od barki 320 z 16mb cache'u :lol: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi