Skocz do zawartości
LOW_RIDER

MADE IN CHAINA-same gnioty?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Chciałbym poruszyć sprawę jaką jest ciągłe najeżdzanie na sprzęt komputerowy tanich firm.Otóż:np Mój ECS,wszyscy gadają,że <span style="color:red;">[ciach!]</span>o,wiesza się,pieprzy procy.BZUDRA!Jeżeli coś jest tanie nie oznacza wcale że <span style="color:red;">[ciach!]</span>iane,na nowym biosie am 1.47MHz 100% stabilne jeśli zmienię cooler-bo obecnie to tylko T5Tb będzie na bank 16(zrzucę scrina z Wcpuid)Znając słabośc athlonów do o.c myślę że wynik not bad.Sprawa druga to producenci kart grafiki.Fakt że np.Gaiward robi karty the best ale wcale nie ustępują one wiele tanim klonom,może pod względem wyposażenia pudełka.Kiedyś gdy miałem GF2 mx 200,jakiegoś minta czy cuś takiego to on kręcił się z 175 zegar na 240-zero zwisów na standartowym radiatorze i mini wiatraczku.Pamięci ze 166 chodziły spox na 205mhz,Prosze mi wytłumaczyć jak taki gniot mógł się aż tak dobrze kręcic,zresztą moja starenka TNT2 m64,wcale nie kręciła sie gorzej :D Obecnie mam GF2ti,prolinka max to 300 zegar i 260 pamięc.Ale uwaga kumpel ma tą samą kartę tylko jakiegoś palita i uniego pamięci bez chłodziwa spoko idą na 500,zegar podobnie bo 305, 100% stabilności.Głupio mi teraz bo wyniki w 3d markach ma troche wyższe a za kartę zapłacił mniej.Toteż apeluję nie gadajcie bzdur o chińskich sprzetach,poniewaz nawet dobre firmy robią swoje produkty u skośnokoich,Powiem wam mam kartę SB live za którą zapłaciałem prawie 8oozł(jestem fanem HIP-HOPu wię muza jest na pierwszym miejscu)wczytując sie w napisy na niej odczytalem MADE IN TAIWAN,i co Wy na to????????? 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o karty graficzne i plyty glowne, to rezczywiscie nie powinno byc dzisiaj zbyt duzych roznic, poniewaz producenci najczesciej bazuja na ukladach referencyjnych i na dobra sprawe moze nie byc zadnej roznicy miedzy np. ABITem a jakims tanim klonem. Swoja droga jest jeszcze kwestia jakosci wykonania i jakosci pozostalych komponentow (np. gorsze pamieci w kartach graficznych), ale jest duza szansa na niezly sprzet za niezla kase.

Sprawa wyglada jednak zupelnie inaczej w przypadku takich urzaden jak CD/DVD-ROM, CD-RW czy wreszcie twarde dyski. Tutaj kazdy producent stosuje wlasne rozwiazania i nikt mi nie wmowi, ze Szajsung moze chocby startowac do takich dyskow jak IBM czy Seagate. Kumpel ma roczny dysk Szajsunga i, mimo ze dysk caly czas grzecznie siedzi w obudowie, ma juz bad-sectory. I dla mnie to wystarczy. Nie kupie jakiegos gowna made by Samsung/LG tylko dlatego, ze jest troche tansze. Czasem inwestycja w markowy sprzet sie po prostu oplaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to się mówi - wyjątek potwierdza regułę  :lol:  

Zawsze wśród złych zdarzy się dobry egzemplarz, a wśród dobrych zły.

No ja też mam troche stuffu z Chin, i jakoś dobrze chodzi. :)

Sytuacja jest podobna jak ta z HDD, tylko że tutaj trafia się czasami lepsza partia. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to się mówi - wyjątek potwierdza regułę  :lol:  

Zawsze wśród złych zdarzy się dobry egzemplarz, a wśród dobrych zły.

Dokladnie.

Sa producenci ktorym zdarza sie miec wpadki i sa tacy, ktorym zdarza sie nie miec wpadki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że z tanim sprzętem jest ryzyko, że trafisz albo na rzeczywiście nie odstający od innych ('renomowanych') produkt albo dostaniesz takiego gniota że będzie c się wszystko pieprzyć. A co do pochodzenia komponentów to nieważne czy firma jest z USA Chin kanady czy tajwanu bo większość komponentów do jego budowy idzie własnie z fabryk od skośnych :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja np mam plyte abita kt133 z ktora mialem sporo problemow i gf2mx no name i chodzi pieknie (podkreca sie 175@195 166@185 wiecej nie probowalem a procek jest na samym wentylu) a co do dyskow i nagrywarek to sie zgadzam jak kupie sobie plextorka czy teac to se posmigam te 2 lata na gwarancji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...