ralan Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Witam! Zastanawiam sie na stworzeniem WC opartym na lodowce turystycznej o pojemnosci ok 18L. Chodzi bowiem o takie lodowki 230V/12V samochodowe lub podone. Plan jest taki zalac lodowke plynem do WC ew. Borygo zatopic pompke i wyprowadzic wezyki. Co o tym sadzicie? Czy jest duze prawdopodobienstwo skraplania sie wody na blokach i wezach czy wrecz przeciwnie, lodowka nie slodzi wody w ukladzie? Rozwiazanie wydaje sie o tyle atrakcyjne iz te lodowki sa ciche i osisgaja temp we wnetrzu o ok 20C mniej niz otoczenie. Przepraszam za brak polskich znakow ale nie mam polskiego ukladu klawiatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Takie lodówki z reguły są oparte na ogniwie Peltiera i w takim tragicznym położeniu to woda w środku zacznie się gotować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 ... i osisgaja temp we wnetrzu o ok 20C mniej niz otoczenie...Byc może i tak - ale dzieje się to w przypadku gdy do wnętrza lodówki nie jest dostarczana "ciągle nowa porcja ciepła do schłodzenia" że tak powiem- wiadomo o co chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrev Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 jeśli moge dorzucić swoje 2 grosze ;] zalanie takiej lodowki to kiepski pomysł wydajniejsze na pewno bedzie jak kupisz sobie samo ogniwo z 1 strony ciepłej zamontuj radiator z wiatrakiem od CPU a z drugiej stroni (zimnej) blok wodny osobiście kiedys tak zrobiłem z dwoma ogniwami :] wtedy trzeba uważać na skraplająca sie wode :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ushi_Real Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 jeśli moge dorzucić swoje 2 grosze ;] zalanie takiej lodowki to kiepski pomysł wydajniejsze na pewno bedzie jak kupisz sobie samo ogniwo z 1 strony ciepłej zamontuj radiator z wiatrakiem od CPU a z drugiej stroni (zimnej) blok wodny osobiście kiedys tak zrobiłem z dwoma ogniwami :] wtedy trzeba uważać na skraplająca sie wode :/ Co chłodził ten układ ?? Też kiedyś tak zrobiłem tyle że z jednym 60W ogniwem i różnica była żadna Teraz mam dwa ogniwa i może pokombinuje coś z nimi :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 jeśli moge dorzucić swoje 2 grosze ;] zalanie takiej lodowki to kiepski pomysł wydajniejsze na pewno bedzie jak kupisz sobie samo ogniwo z 1 strony ciepłej zamontuj radiator z wiatrakiem od CPU a z drugiej stroni (zimnej) blok wodny osobiście kiedys tak zrobiłem z dwoma ogniwami :] wtedy trzeba uważać na skraplająca sie wode :/ Albo Ci sie śniło, albo miałeś 20W do odprowadzania. WC sobie nie radzi z takim ciepłem, a co dopiero radiator.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralan Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 Takie lodówki z reguły są oparte na ogniwie Peltiera i w takim tragicznym położeniu to woda w środku zacznie się gotować. Nie rozumiem z tym gotowaniem? Napewno nie da rady o te 20 stopni - to sie domyslam. Myslalem o bradzo wolnym przeplywie wody a 18l schlodzonej cieczy to bardo duza pojemnosc cieplna i przy malym przeplywie moze zadzialc. A z peltirem mam pytanie o ile sie nie myle to ogniwo zeby odprowadzic 2W ciepla zuzywa 4 waty energi el. i tak w kwadracie 3W ciepla to 9W mocy.... Czy to ma jakis wiekszy sens patrzylem na takie cuda co maja ok 50W mocy to pobieraja 5A.... To kolosalnie duzo!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Nie rozumiem z tym gotowaniem? Napewno nie da rady o te 20 stopni - to sie domyslam. Myslalem o bradzo wolnym przeplywie wody a 18l schlodzonej cieczy to bardo duza pojemnosc cieplna i przy malym przeplywie moze zadzialc. A z peltirem mam pytanie o ile sie nie myle to ogniwo zeby odprowadzic 2W ciepla zuzywa 4 waty energi el. i tak w kwadracie 3W ciepla to 9W mocy.... Czy to ma jakis wiekszy sens patrzylem na takie cuda co maja ok 50W mocy to pobieraja 5A.... To kolosalnie duzo!!!!!! Chodzi o to, ze ta lodówka po paru godzinach pracy schłodzi Ci wodę o kilka stopni, ale jak włączysz kompa to po paru kolejnych godzinach będzie miała 60st i więcej. Ta lodówka to izolator i doprowadzisz do tego, że zacznie to działać gorzej niż jakbyś użył otwartego nieizolowanego wiadra. Może nie rośnie to kwadratowo, bo byłoby to bez sensu, ale peltier odprowadzający X Wattów ciepła bierze dużo więcej prądu, a po ciepłej stronie sie to wszytko wydziela w postaci ciepła, więc trzeba to jakoś odebrać, zwykły wentylator sobie nie poradzi, a do schłodzenia przyzwoicie przeciętnego procka trzeba użyć ogniwa 150W+, a nie 30 czy ile tam jest w takiej lodóweczce. Krótko mówiąc nie zawracaj sobie głowy tym pomysłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...