Skocz do zawartości
shakur_45

Problem Z Dyskiem, Plyta ?

Rekomendowane odpowiedzi

problem wyglda tak, ze dostalem od znajomej komputer jej znajomego :D, a chodzi w tym problemie o to, ze komputer jest na plycie ga-k8nxp-sli, i nie mozna wejsc do windowsa ( dysk jest na stata wd 1600jd ) cos mi sie wydaje, ze facet namieszal z trybem raid, bo jak przechodzi ekran post jest komunikat

nvidia raid ide rom bios 4.76

detecting array ....

press f10 to ...

i koniec nic sie nie da zrobic, nawet naciskajac f10 to setupu nie wchodzi

jak odlacze dysk to jest napisane no disk reserved for raid, moze dysk pracowal w trybie raid ? nie bardzo wiem jak to zrobic, zeby wszystko chodzilo ...

ktos ma jakis pomysl ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam calego kompa tego znajomego razem z jego dyskiem podlaczylem tylko swoj dysk zwykly ata i na nim windowsa wgralem, najgorse, ze system jakby sie wiesza jest ten ekran z komunikatem o raid i koniec, nawet jak w biosie ustawi sie, zeby bootowal z cd to tego nie robi, moze cos z tym biosem jest nie tak, jednak jak chcialem z poziomu windows wgrac nowego programem gigabyte'a to byl jakis blad i nie dalo sie tego zrobic dziwne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zrób tak podłącz jeszcze raz ten dysk znajomego Sata zrób Clear Cmos odczekaj pare minut włacz wejdź w Bios zobacz czy jest ustawione na normalny IDE jesli nie to ustaw IDE zapisz zmiany zresetuj wejdź do Biosu jeszcze raz zobacz czy wykryło poprawnie dysk ustaw botowanie z cd, włoż płytę z Windowsem do napędu (czasami na starszych chipsetach przed instalacja systemu były wymagane sterowniki na dyskietce do Sata wtedy wciskasz klawisz F2 i instalujesz stery z dyskietki bo inaczej nie zainstalujesz Windows ale na NForce 4 chyba juz nie trzeba nie wiem bo nie miałem) jeśli wczytał pliki i pojawił się ekran instalacji to znaczy że nie potrzeba żadnych sterów. Usuń partycję C utwórz ją jeszcze raz i zainstaluj na niej Windows z opcją formatuj partycję z użyciem NTFS i instaluj . Powinnien się zainstalować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam calego kompa tego znajomego razem z jego dyskiem podlaczylem tylko swoj dysk zwykly ata i na nim windowsa wgralem, najgorse, ze system jakby sie wiesza jest ten ekran z komunikatem o raid i koniec, nawet jak w biosie ustawi sie, zeby bootowal z cd to tego nie robi, moze cos z tym biosem jest nie tak, jednak jak chcialem z poziomu windows wgrac nowego programem gigabyte'a to byl jakis blad i nie dalo sie tego zrobic dziwne ...

Dziwne czegoś tutaj nie rozumiem tzn. że na starym dysku ata Windows chodzi? czyli Bios przechodzi tak czy inaczej , wgraj nowy Bios z dyskietki z poziomu DOS, uszkodzenie tego nowego dysku możesz wykluczyć sprawdzając go na innym komputerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi