Skocz do zawartości
Adrian_4G

Padnięta Karta Graficzna, Czy Taśma - Artefakty

Rekomendowane odpowiedzi

Czy walnięta taśma może powodować powstanie "siatki" na ekranie? Ogólnie obraz jest zamazany przez równo rozmieszczone kropki tego samego koloru, które potrafią zmieniać swoje położenie np. przy ruchach kursorem. Problem występuje głównie w 3d, rzadziej widać te kropki w 2d (np. przy wychodzeniu z biosu). To mój pierwszy laptop - stąd moje pytanie, w pececie od razu bym kartę obwiniał, a tutaj nie chcę się narażać na niepotrzebne koszty, więc wolę się upewnić.

pozdr.

edit: karta jest zintegrowana, a sprzęt to ibm r30

Edytowane przez Adrian_4G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podlaczenie zewnetrznego monitora i bedzie wiadomo czy cos z matryca czy grafika , jak dla mnie raczej grafika, ewentualnie pamieci,

:mur: , że sam na to nie wpadłem :)

podłączyłem do zewnętrznego monitora i ku mojemu zdziwieniu (i radości) obraz jest ok.

teraz pytanie czy to na 100% wina taśmy czy inwertera?

matrycy nie podejrzewam, bo jej uszkodzenie raczej w inny sposób się objawia, ale nie mam zielonego pojęcia za co odpowiada inwerter i czy to może być jego wina. :)

help :rolleyes:

EDIT:

wygooglałem, ze inwerter odpowiada za podświetlanie.

upewni mnie ktoś, że w takim razie do wymiany jest taśma matrycy?

Edytowane przez Adrian_4G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brawo z tym inwerterem:)

no jezeli to sa artefakty to prawdopodobnie ebdzie to tasma,

doszedles wogole do tej tasmy? czasem wystarczy ja wyciagnac i docinac do plyty glownej i samej matrycy

jezeli podczas ruszania tasiemka (dociskania itd) krzaczki na ekranie beda sie zmieniac to masz 99% ze pasek do wymiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brawo z tym inwerterem:)

no jezeli to sa artefakty to prawdopodobnie ebdzie to tasma,

doszedles wogole do tej tasmy? czasem wystarczy ja wyciagnac i docinac do plyty glownej i samej matrycy

jezeli podczas ruszania tasiemka (dociskania itd) krzaczki na ekranie beda sie zmieniac to masz 99% ze pasek do wymiany

tzn. jak do tej pory rozebrałem cały kadłubek laptoka na części pierwsze i złożyłem, ale wyświetlacza jeszcze nie rozkładałem, bo jak pomyślałem o tej taśmie to już nie miałem czasu.

jutro się za to zabiorę i dam znać. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi