Adrian_4G Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 (edytowane) Czy walnięta taśma może powodować powstanie "siatki" na ekranie? Ogólnie obraz jest zamazany przez równo rozmieszczone kropki tego samego koloru, które potrafią zmieniać swoje położenie np. przy ruchach kursorem. Problem występuje głównie w 3d, rzadziej widać te kropki w 2d (np. przy wychodzeniu z biosu). To mój pierwszy laptop - stąd moje pytanie, w pececie od razu bym kartę obwiniał, a tutaj nie chcę się narażać na niepotrzebne koszty, więc wolę się upewnić. pozdr. edit: karta jest zintegrowana, a sprzęt to ibm r30 Edytowane 10 Października 2007 przez Adrian_4G Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek2107 Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 podlaczenie zewnetrznego monitora i bedzie wiadomo czy cos z matryca czy grafika , jak dla mnie raczej grafika, ewentualnie pamieci, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian_4G Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 (edytowane) podlaczenie zewnetrznego monitora i bedzie wiadomo czy cos z matryca czy grafika , jak dla mnie raczej grafika, ewentualnie pamieci,:mur: , że sam na to nie wpadłem :) podłączyłem do zewnętrznego monitora i ku mojemu zdziwieniu (i radości) obraz jest ok. teraz pytanie czy to na 100% wina taśmy czy inwertera? matrycy nie podejrzewam, bo jej uszkodzenie raczej w inny sposób się objawia, ale nie mam zielonego pojęcia za co odpowiada inwerter i czy to może być jego wina. :) help :rolleyes: EDIT: wygooglałem, ze inwerter odpowiada za podświetlanie. upewni mnie ktoś, że w takim razie do wymiany jest taśma matrycy? Edytowane 11 Października 2007 przez Adrian_4G Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek2107 Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 brawo z tym inwerterem:) no jezeli to sa artefakty to prawdopodobnie ebdzie to tasma, doszedles wogole do tej tasmy? czasem wystarczy ja wyciagnac i docinac do plyty glownej i samej matrycy jezeli podczas ruszania tasiemka (dociskania itd) krzaczki na ekranie beda sie zmieniac to masz 99% ze pasek do wymiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian_4G Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 brawo z tym inwerterem:) no jezeli to sa artefakty to prawdopodobnie ebdzie to tasma, doszedles wogole do tej tasmy? czasem wystarczy ja wyciagnac i docinac do plyty glownej i samej matrycy jezeli podczas ruszania tasiemka (dociskania itd) krzaczki na ekranie beda sie zmieniac to masz 99% ze pasek do wymiany tzn. jak do tej pory rozebrałem cały kadłubek laptoka na części pierwsze i złożyłem, ale wyświetlacza jeszcze nie rozkładałem, bo jak pomyślałem o tej taśmie to już nie miałem czasu. jutro się za to zabiorę i dam znać. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferenchy Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 Hej, ja mam podobny problem tyle, że po podłączeniu monitora jest to samo. Czyli wina GPU albo pamięci? Zasugerujecie coś? :) Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek2107 Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 chyba sam sobie odpowiedziales na to pytanie 1. sprawdzenie pamieci jakims memtestem/lub/i/testy na innej kosci 2. przegrzewac sie moze gpu/lub juz padlo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...