Skocz do zawartości
rafal92

Problem Z Kontrolerem Usb Na Pci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problem z kontrolerem usb na pci

Wkładam kontroler w pci i niby on działa bo podłączyłem np. myszke i dioda na niej świeci jednak myszką nie mogę sterować, sterowniki zainstalowałem.

windows xp, płyta główna to wiekowy gigabyte 586TX3

Czy ktoś ma pomysł co zrobić żeby zadziałał ten kontroler tak jak powinien?

Docelowo ma działać modem od neostrady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co masz w menedżerze urządzeń? Kontroler widzi? Inne urządzenia podpinane pod USB wykrywa? Z myszą to jest tak że czasami trzeba włączyć w BIOS'ie USB Mouse support lub coś podobnego - bo inaczej mysz USB działać nie będzie.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... Ciekawa sprawa, jak włącze kompa to podczas uruchamiania się xp-eka nie zawsze tak gdzieś 1 na 3 włączenia wykrywa właśnie kontroler i jak go zainstaluje to komp się zawiesza. :blink: O co tu chodzi? Myślę że coś będzie trzeba ustawić w biosie ale co? :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... Ciekawa sprawa, jak włącze kompa to podczas uruchamiania się xp-eka nie zawsze tak gdzieś 1 na 3 włączenia wykrywa właśnie kontroler i jak go zainstaluje to komp się zawiesza. :blink: O co tu chodzi? Myślę że coś będzie trzeba ustawić w biosie ale co? :huh:

Prawdopodobnie więc kontroler jest walnięty. Mam taką kartę dźwiękową Yamaha model DS-XG ileśtam (dokładnie nie pamiętam) która dostała kopa od palącego się zasilacza. Generalnie z kompa przetrwał tylko procesor i tasiemki. Karta dźwiękowa podpinana do mojego komputera (w sigu) albo nie jest wykrywana wogóle, albo powoduje BSODa i reset przy starcie, albo też system zawiesza się podczas intstalacji Yamaha DS-XG Legacy. Natomiast gdy kartę podpinałem do PIII Coppermine 533 na płycie ECS P6BAT-Me to wydawała się działać normalnie - jednak też była przyczyną niestabilności systemu, poza tym po wyjęciu chipset był tak gorący że było można jajka smażyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj włożyć kontroler w inne gniazdo pci jak jest taka możliwość. Jeśli w biosie sa włączone jakies nie używane urzadzenia czy np porty szeregowe to wyłącz je. Zwolnisz może w ten sposób jakieś przerwanie i może sytuacja sie poprawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli w biosie sa włączone jakies nie używane urządzenia czy np porty szeregowe to wyłącz je. Zwolnisz może w ten sposób jakieś przerwanie i może sytuacja sie poprawi.

Jak się ta funkcja nazywa w biosie? (Bios Award)

Co do zmieniania slotu to probowałem była różnica pewna ale nie zadowalająca

Co myślicie o formacie i ponownym zainstalowaniu windowsa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się ta funkcja nazywa w biosie? (Bios Award)

Co do zmieniania slotu to probowałem była różnica pewna ale nie zadowalająca

Co myślicie o formacie i ponownym zainstalowaniu windowsa?

Wątpię, żeby to było kwestią przerwań. Jest ich tak dużo, żeby spokojnie można obsadzić wszystkie sloty PCI i tak dalej. Problem z brakiem przerwań najczęściej jak już to występuję w serwerach.

Co do przeinstalowania systemu - od tego wogóle powinieneś był zacząć ;)

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od początku mi się wydaje, że z tym kontrolerem jest coś nie tak.

Spróbuj jeszcze podłączyć pod niego coś innego niż myszkę i ew. zrobić flash najnowszej wersji BIOSu. Jeżeli to nie pomoże, to możesz mieć niemal 100%-ową pewność, że kontroler tak do końca sprawny nie jest.

edit: Co do wyłączania przerwań - wątpię, by to coś dało, ale spróbować zawsze można. Samo przerwanie to IRQ - w standartowym komputerze jest ich między 20 a 24 (bodajże; zależnie czy płyta ma zintegrowany APIC). Sam port szeregowy (COM; RS232) w BIOSie najczęściej określany jest jako Serial Port, a port drukarki LPT jako Parallel port. Poza tym dochodzi jeszcze port MIDI/GAME (o ile taki masz). Przykłądowo: Dla portu MIDI/GAME możemy ustawić I/O (zakres We/Wy) na 201, 301 lub go wyłączyć (Disabled). Gdy wyłączymy to od razu zwolni się przerwanie. Niektóre płyty mają gdzieśtam też rezerwację przerwań.

Generalnie jest tak, że po prostu procesor komunikuje się z innymi urządzeniami w komputerze za pomocą przewań. Każdemu urządzeniu przyporządkowane jest jakieś przerwanie. Gdy ich brakuje, albo jakieś urządzenie nie działa, albo dochodzi do konfliktów (np. 2 urządzenia korzystają z tego samego przerwania, przez co gdy procesor "wydaje komunikat" jednemu to odpowiada też drugie - i tak dalej. Ale tak jak mówię - wątpię, żeby była to tego wina, skoro mówisz, że kontroler raz się pojawia a raz znika. Gdyby była to wina przerwań to albo wogóle by się nawet nie pojawiał albo też miał wykrzyknik. Z kolei gdyby miała to być wina braku przerwań dla urzadzenia podpinanego pod kontroler USB to wtedy raczej kontroler tez by nie znikał - a po prostu był. Mi tu coś śmierdzi jego uszkodzeniem - ale najpierw żeby to stwierdzić musimy podjąć wszelkie próby eliminacji takiej wersji.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@obiboqs W tym przypadku poprzez przerwania nic sie nie zdziala zapewne. Stare kompy miały 16 przerwan, z czego dostepne bylo 15 (takie info znalazlem przez google, np wikipedia) i problemy z przerwaniami wtedy byly spotykane. Nowsze konstrukcje maja wiecej, np moj asus a7n8x-x wg everesta ma 22 przerwania. Z racji tego ze komp z ktorym meczy sie autor tematu jest troche niedzisiejszy (instaluje kontroler pci>usb zapewne dlatego, ze nie ma takiego na plycie) i dlatego stawialem na problem z przerwaniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi