Skocz do zawartości
lolo

PSU burn na skutek O/C :(

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zdażyło się komus uwalić zasilacz w taki piękny sposób?

Miałem PSU 235 na tym sprzęcie (dobrze, że woóle to chodziło), gdy zabrałem się za konkretne O/C najpierw się wyłączył komp, a potem nie chciał włączyć. Po dianozie doszedłem że to zasilacz. Rozkręcam go - bezpiecznik cały, no to odpalam na krótko. No i właśnie jak wy..... bezpiecznik to poezja.

No i mam nowy 300W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dianozie doszedłem że to zasilacz. Rozkręcam go - bezpiecznik cały, no to odpalam na krótko. No i właśnie jak wy..... bezpiecznik to poezja.

No i mam nowy 300W.

Jak bezpiecznik byl caly to czemu odpalales na "krotko" ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezpiecznik był cały, a i tak nie palił.

Co tu rozumieć pochodził pięć minut na troche więcej niż w opisie, poczym sie wyłączył i kaput. Rozkręciłem, spinam na kótko, a tu dymek, błysk i po bezpieczniku (co jeszcze to sie okaze). I to wszistko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dianozie doszedłem że to zasilacz. Rozkręcam go - bezpiecznik cały, no to odpalam na krótko. No i właśnie jak wy..... bezpiecznik to poezja.

Lamuchy jesteście i tyle. 8) Zasilacz komputera to przetwornica bodajże zaporowa i nie ruszy bez jakiegoś elementarnego obciążenia. Zapamiętajcie sobie raz na zawsze: Do uruchamiania zasilacza "na luzie" używamy jako wstępnego obciążenia żarówki samochodowej 12V 21W wpiętej między +12V (żółty) a masę (czarny)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też 235 W zasilacz się zjarał po OC bo proc zaczął

pobierać o 40 W więcej, wywalił mi korki w chacie

ale nie wiem co się stało w środku bo jest jeszcze na

gwarancji więc nie rozbierałem go jeszcze.

Teraz kupiłem sobie 300W Huntkeye i jest ok.

Ten zasilacz (zjarany) to jest jakiś noname model:

MPA-8809

A jaki ty miałeś Lolo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim zasilku jest obciążenie w postaci wiatraka na 12V, na innych wyjsciach nie.

A pozatym zastanów sie jak bym stwierdził czy działa, czy nie bez podpięcia czegokolwiek (chwilowo nie mam miernika)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak pozatym jak to miało chodzić? AMD chiba miał 1.45GHZ, 2xgrafa, dźwięk, LAN, chipset, RAM, trzeba dodać do tego, że ta podawana moc wszystkich wyjść (3.3 + 5 miał ok 130W)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...